Overzicht van 13 september 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Ola Gjeilo Northern lights Voces8 o.l.v. Barnaby Smith
Ola Gjeilo - Northern lights
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 13 september 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Carine Lacor, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw.
Luidspreker Luidspreker
12:25   Lekkere Track #9: Nicola Piovani - Chanson du mal de lune
Elke dag in De Muziekfabriek: de lekkere track. Een stuk muziek dat om welke reden dan ook warm aanbevolen én geserveerd wordt door je...
Lekkere Track #9: Nicola Piovani - Chanson du mal de lune
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Luidspreker Luidspreker
17:26   Peter de Bruijn over Callas
Peter de Bruijn over Callas
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

AskoSchönberg o.l.v. Bas Wiegers
Joshua Bloom, bas

Richard Ayres – no.50 The Garden

Rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam


The Garden is een eigentijdse en humorvolle liedcyclus voor zanger en ensemble van de Britse componist Richard Ayres. Hij liet zich inspireren door Shakespeare, Dante, films én uit de kroeg. De liederen vertellen het verhaal van een man die uit onvrede met zijn leven in zijn tuin naar het middelpunt van de aarde graaft. Dan klimt hij in een boom en begint zijn al even onwerkelijke reis naar de hemel.
Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen en schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Jaap Robben

Jaap Robben (1984) won met zijn romandebuut Birk de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy jeugdboeken. In 2016 begon hij aan een nieuwe reeks kinderboeken over Suzie Ruzie.

Zomervacht
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

<p>Jaap Robben (1984) won met zijn romandebuut Birk de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy jeugdboeken. In 2016 begon hij aan een nieuwe reeks kinderboeken over Suzie Ruzie. <br/><br/><b>Zomervacht</b><br/>De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.<br/><br/>Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?<br/></p>
Live muziek: Klassiek op het Amstelveld - strijktrio

Klassiek op het Amstelveld is een jaarlijks klassieke muziekfestival waarbij het maken en het beleven van klassieke muziek door jeugd centraal staat. Het festival is een initiatief van Tatiana Chevtchouk, pianiste en oprichtster van pianoschool Crescendo Music Amsterdam.

Strijktrio
Elise Besemer, viool, (1994) speelt vanaf haar vijfde jaar viool. Zij studeerde tot 2013 bij Coosje Wijzenbeek en sindsdien bij Jaring Walta. Elise won prijzen bij o.a. het Oskar Back Concours, het Davina van Wely Vioolfestival en het Prinses Christina Concours.

Théotime Voisin, bas, (1992) begon studeerde contrabas in Montpellier, Lyon, Geneva, Bern en Freiburg. Hij is sinds oktober 2016 vervangend 1ste contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Laurens de Man, piano, (1993) studeert sinds september 2010 piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 slaagde hij cum laude voor zowel orgel als piano Bachelorexamen. In 2016 behaalde hij zijn Masterdiploma orgel cum laude en in 2017 behaalde hij zijn Masterdiploma piano “excellent”.

<p>Klassiek op het Amstelveld is een jaarlijks klassieke muziekfestival waarbij het maken en het beleven van klassieke muziek door jeugd centraal staat. Het festival is een initiatief van Tatiana Chevtchouk, pianiste en oprichtster van pianoschool Crescendo Music Amsterdam. <br/><br/><b><i>Strijktrio</i></b><br/><b>Elise Besemer</b>, viool, (1994) speelt vanaf haar vijfde jaar viool. Zij studeerde tot 2013 bij Coosje Wijzenbeek en sindsdien bij Jaring Walta. Elise won prijzen bij o.a. het Oskar Back Concours, het Davina van Wely Vioolfestival en het Prinses Christina Concours. <br/><br/><b>Théotime Voisin</b>, bas, (1992) begon studeerde contrabas in Montpellier, Lyon, Geneva, Bern en Freiburg. Hij is sinds oktober 2016 vervangend 1ste contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. <br/><br/><b>Laurens de Man</b>, piano, (1993) studeert sinds september 2010 piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 slaagde hij cum laude voor zowel orgel als piano Bachelorexamen. In 2016 behaalde hij zijn Masterdiploma orgel cum laude en in 2017 behaalde hij zijn Masterdiploma piano “excellent”. <br/></p>
Slaapservice: Pieter Boskma - Het waren de dagen

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Pieter Boskma - Het waren de dagen (voor mijn vader, Hendrik Boskma)

Pieter Boskma (1956) publiceerde dichtbundels, alsmede een novelle, een romangedicht en de verhalenbundel Westerlingen. Doodsbloei verscheen in 2010, een van zijn meest geprezen en gelezen bundels. Daarna verschenen de eveneens succesvolle bundels Mensenhand (2012, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014) en Zelf (2014, Poëzieclubkeuze 2015, Nominatie VSB Poëzieprijs 2016). Zijn veertiende dichtbundel is Tsunami in de Amstel.
Foto: Koos Breukel

<p>De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:<br/><br/><b>Pieter Boskma - Het waren de dagen (voor mijn vader, Hendrik Boskma)</b><br/><br/>Pieter Boskma (1956) publiceerde dichtbundels, alsmede een novelle, een romangedicht en de verhalenbundel Westerlingen. Doodsbloei verscheen in 2010, een van zijn meest geprezen en gelezen bundels. Daarna verschenen de eveneens succesvolle bundels Mensenhand (2012, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014) en Zelf (2014, Poëzieclubkeuze 2015, Nominatie VSB Poëzieprijs 2016). Zijn veertiende dichtbundel is Tsunami in de Amstel.<br/><i>Foto: Koos Breukel</i><br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:19   Opium tipt
Opium tipt de film Dogman

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht