Overzicht van 28 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Carl Maria von Weber Der Freischütz ; Akte III - Jagerskoor, "Was gleicht wohl auf Erden" Rundfunkchor Berlin en Berliner Philharmoniker...
Carl Maria von Weber - Der Freischütz ; Akte III - Jagerskoor, "Was gleicht wohl auf Erden"
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 28 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Luidspreker Luidspreker
17:29   Het Orkest van de Achttiende Eeuw reist door Polen
Sieuwert Verster reist door Polen
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending van het Festival Oude Muziek Utrecht vanuit de Grote Zaal, TivoliVredenburg door Ensemble Correspondances olv. Sebastien Daucé.

Le Concert Royal de la Nuit, een reconstructie van een dansspektakel voor Lodewijk de Veertiende, de Zonnekoning.
Reportage

Thea Derks spreekt Anna Danilevskaia over Leuvens Liedboek

<p>Thea Derks spreekt Anna Danilevskaia over Leuvens Liedboek</p>
Luidspreker Luidspreker
21:20   Michael Burden
Michael Burden
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Ted van Lieshout

Te gast is Ted van Lieshout, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. Hij won vele prijzen, waaronder de staatsprijs voor jeugdliteratuur, de Theo Thijssen-prijs, de Gouden Griffel en talloze Zilveren Griffels.

In 2012 verscheen Van Lieshouts eerste roman voor volwassenen, ‘Mijn meneer’, in 2017 gevolgd door het veelgeprezen ‘Schuldig kind’. Onlangs verscheen zijn nieuwe kijk- en leesboek: ‘Ze gaan er met je neus vandoor’

Ze gaan er met je neus vandoor
Een dichter begint aan een nieuwe dichtbundel.
Maar al na één gedicht haakt hij af.
Waarom?
Liefdesverdriet!
Hoe moet het nu verder met het boek?
Er komt hulp uit onverwachte hoek.
Maar het gaat he-le-maal fout!
Zijn het gedichten?
Is het een verhaal?
Het is het allebei tegelijk!

‘Ik heb iets geks gemaakt.’ Ted van Lieshout verkent in dit nieuwe boek de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Als het stof langzaam optrekt, ontstaat er een nieuwe orde.

<p>Te gast is Ted van Lieshout, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. Hij won vele prijzen, waaronder de staatsprijs voor jeugdliteratuur, de Theo Thijssen-prijs, de Gouden Griffel en talloze Zilveren Griffels. <br/><br/>In 2012 verscheen Van Lieshouts eerste roman voor volwassenen, ‘Mijn meneer’, in 2017 gevolgd door het veelgeprezen ‘Schuldig kind’. Onlangs verscheen zijn nieuwe kijk- en leesboek: ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ <br/><br/><b>Ze gaan er met je neus vandoor</b><br/>Een dichter begint aan een nieuwe dichtbundel. <br/>Maar al na één gedicht haakt hij af.<br/>Waarom?<br/>Liefdesverdriet!<br/>Hoe moet het nu verder met het boek?<br/>Er komt hulp uit onverwachte hoek.<br/>Maar het gaat he-le-maal fout! <br/>Zijn het gedichten? <br/>Is het een verhaal? <br/>Het is het allebei tegelijk! <br/><br/>‘Ik heb iets geks gemaakt.’ Ted van Lieshout verkent in dit nieuwe boek de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Als het stof langzaam optrekt, ontstaat er een nieuwe orde.<br/></p>
Live muziek: Clara Prager

De Roemeense pianiste Clara Prager (1996) begon op 5-jarige leeftijd met pianospelen. Clara studeerde in Roemenië bij D. Bazavan aan de ‘G. Enescu’ Music School. Momenteel studeert ze aan het Mozarteum in Salzburg bij Hiroko Miki. Clara volgt deze zomer bij TIHMS masterclasses bij professor Jacques Rouvier.
©Maxime Michaluk

<p>De Roemeense pianiste Clara Prager (1996) begon op 5-jarige leeftijd met pianospelen. Clara studeerde in Roemenië bij D. Bazavan aan de ‘G. Enescu’ Music School. Momenteel studeert ze aan het Mozarteum in Salzburg bij Hiroko Miki. Clara volgt deze zomer bij TIHMS masterclasses bij professor Jacques Rouvier.<br/><i>©Maxime Michaluk</i><br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Gerda Blees - gedicht uit Dwaallichten
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Gerda Blees - gedicht uit bundel Dwaallichten
De Torenkamer: Linda Rusconi - Dag 2

Stuiterend van alle indrukken, de eerste dag en mijn debuut op de radio val ik moeilijk in slaap. Maar het bed ligt lekker en het is doodstil. Om half acht sta ik op om te ontbijten en besluit ik toch meteen te gaan tekenen. Ik kies voor de Corner Inn: een snackbar in Oud-West (ooit De Vork), befaamd om zijn raspatat en snacken tot in de late uurtjes. De combinatie van een veelvoud aan uithangborden, stickers en glas-in-lood ramen maakt mij blij. Door alle leuke details vergeet ik mijn goede voornemen om dit keer losser te werken. Maar ik ben blij met het resultaat. 


Linda Rusconi dag 2 afb3.jpg


Linda Rusconi dag 2 afb1.jpg


Om wat te rusten, maak ik een wandeling door het park en lees ik wat. Ik werk altijd in sessies van dertig minuten, zodat mijn gewrichten niet overbelast raken en ik mijn concentratie scherp houd. Dus ik neem mij bij het begin van de volgende tekening voor om te kijken of het lukt om in een half uur de tekening te volbrengen. Dat betekent dat ik mij niet moet verliezen in te kleine details, maar moet kijken naar de grote lijnen. Mijn onderwerp is Molen de Otter in Westerpark. Het blijft een bijzonder gezicht: een molen middenin de stad. Uiteindelijk pik ik tien extra minuutjes, maar dan staat het erop. Het resultaat oogt grafischer en de contrasterende lijnen vormen een mooi eigen geheel.  Kijken of ik dat in de volgende tekening kan voortzetten. 


Linda Rusconi dag 2 afb2.jpg

<p style="color: rgb(0, 0, 0);"><span style="color: rgb(34, 34, 34);">Stuiterend van alle indrukken, de eerste dag en mijn debuut op de radio val ik moeilijk in slaap. Maar het bed ligt lekker en het is doodstil. Om half acht sta ik op om te ontbijten en besluit ik toch meteen te gaan tekenen. Ik kies voor de Corner Inn: een snackbar in Oud-West (ooit De Vork), befaamd om zijn raspatat en snacken tot in de late uurtjes. De combinatie van een veelvoud aan uithangborden, stickers en glas-in-lood ramen maakt mij blij. Door alle leuke details vergeet ik mijn goede voornemen om dit keer losser te werken. Maar ik ben blij met het resultaat. </span></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"><span style="color: rgb(34, 34, 34);"><br/></span></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41872/Linda%20Rusconi%20dag%202%20afb3.jpg" alt="Linda Rusconi dag 2 afb3.jpg" width="400"/></p><p></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"><span style="color: rgb(34, 34, 34);"><br/></span></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41870/Linda%20Rusconi%20dag%202%20afb1.jpg" alt="Linda Rusconi dag 2 afb1.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"><span style="color: rgb(34, 34, 34);">Om wat te rusten, maak ik een wandeling door het park en lees ik wat. Ik werk altijd in sessies van dertig minuten, zodat mijn gewrichten niet overbelast raken en ik mijn concentratie scherp houd. Dus ik neem mij bij het begin van de volgende tekening voor om te kijken of het lukt om in een half uur de tekening te volbrengen. Dat betekent dat ik mij niet moet verliezen in te kleine details, maar moet kijken naar de grote lijnen. Mijn onderwerp is Molen de Otter in Westerpark. Het blijft een bijzonder gezicht: een molen middenin de stad. Uiteindelijk pik ik tien extra minuutjes, maar dan staat het erop. Het resultaat oogt grafischer en de contrasterende lijnen vormen een mooi eigen geheel.  Kijken of ik dat in de volgende tekening kan voortzetten. </span></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"><span style="color: rgb(34, 34, 34);"><br/></span></p><p style="color: rgb(0, 0, 0);"></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41871/Linda%20Rusconi%20dag%202%20afb2.jpg" alt="Linda Rusconi dag 2 afb2.jpg" width="400"/></p><p></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht