Overzicht van 24 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Franz Schubert Auf dem Strom D.943 Rob van de Laar, hoorn & Thomas Beijer, piano & Karin Strobos, mezzosopraan
Franz Schubert - Auf dem Strom D.943
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

A: Proms


London Symphony Chorus en London Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle, m.m.v. o.a. Magdalena Kozená, mezzosopraan


Maurice Ravel - Ma mère l'Oye
Maurice Ravel - Shéhérazade
Maurice Ravel - L'enfant et les sortilèges


Opname van 18 augustus 2018, Royal Albert Hall, Londen


B: Chopin and his Europe


Alexei Lubimov (piano)


Frédéric Chopin - Prelude nr.25 op.45
Johann Sebastian Bach - Prelude en Fuga BWV.849
Johann Sebastian Bach - Prelude en Fuga BWV.858
Frédéric Chopin - Vier balladen


Opname van 10 augustus 2018, Wielki theater in Warschau
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Marita de Sterck

Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd. Duivelskruid is haar nieuwste boek.

Duivelskruid
Tanne groeit op op een boerderij bij de hei in de eerste helft van de vorige eeuw. Als kind is ze gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze begint al vroeg te experimenteren met toverplanten en wordt een volleerde kruidenvrouw. Ze weet welke kruiden liefde opwekken, genezen, giftig zijn. Maar ze overschrijdt de grenzen en kwetst wie haar het dierbaarst zijn. Jaren later wil haar kleindochter Yara, die schaapherder is, achterhalen wat er vroeger is gebeurd. De tijd dringt, want de stoko ude Tanne vecht met de duivel.Wat is er waar van wat ze allemaal ziet en vertelt? Is de waarheid zonder wanen wel verteerbaar? En wat als Tannes duivel samen met haar groene ogen door de generaties reist?

<p>Marita de Sterck (Antwerpen 16 augustus 1955) is een Vlaamse schrijfster. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd. Duivelskruid is haar nieuwste boek.<br/><br/><b>Duivelskruid</b><br/>Tanne groeit op op een boerderij bij de hei in de eerste helft van de vorige eeuw. Als kind is ze gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze begint al vroeg te experimenteren met toverplanten en wordt een volleerde kruidenvrouw. Ze weet welke kruiden liefde opwekken, genezen, giftig zijn. Maar ze overschrijdt de grenzen en kwetst wie haar het dierbaarst zijn. Jaren later wil haar kleindochter Yara, die schaapherder is, achterhalen wat er vroeger is gebeurd. De tijd dringt, want de stoko ude Tanne vecht met de duivel.Wat is er waar van wat ze allemaal ziet en vertelt? Is de waarheid zonder wanen wel verteerbaar? En wat als Tannes duivel samen met haar groene ogen door de generaties reist?<br/></p>
Live muziek: Julia Tom

De Amerikaanse celliste Julia Tom is sinds 2010 is lid van het Koninklijk Concertgebouworkest en won in 2017 de Prix de Salon, de prijs die jaarlijks aan een orkestlid wordt toegekend door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Volksmuziek Vertaald
Ze won de prijs voor haar project 'Volksmuziek Vertaald'. De prijs stelt haar in staat om een CD op te nemen voor dat project. Tijdens haar onderzoek voor de cd kwam de vraag op: waarom is er in Nederland nooit een sterke nationale 'compositieschool' van de grond gekomen - met andere woorden: waarom heeft Nederland nooit een eigen Sibelius, Bartok of Tan Dun gehad? Tom probeert nu bij hedendaagse componisten en arrangeurs interesse in de Nederlandse volksmuziek op te wekken.


Er was laatst eens een groenteboerinne (Trad.)


Er was laatst een groenteboerinnen,

Die had zoveel op hare wagen liggen,

Zij had haar ezel zo zwaar belaân

En is er toen mee naar de markt gegaan.


Maar wie ontmoette zij op hare wegen?

Een Franse grenadier die kwam haar tegen,

Hij heeft haar toen zo vriendelijk gegroet,

Zodat hij salueerde al met zijnen hoed.


Hij sprak: 'O schone maagd, hoe kunt ge mij verachten?

Ik ben een soldaat, schoon edel van geslachten,

Gij zult mij geven wat mijn hart begeert,

Anders zulde gij sterven hier onder dit zweerd.'


Zij sprak: 'Nee, dat zal nooit gebeuren,

Zolang ik leef hier op deez' aardse dalen,

Mijn hartje is voor gene grenadier,

Maar wel voor ene jonge hovenier.'


Zij zag van verre de blanke sabel blinken,

Zij liet zich zachtjes van haar ezel zinken,

Zij heeft genomen zijn eigen sabel af

En heeft ermee gekapt zijn hoofd en schouders af.


Toen is zij weer op haar ezel gestegen

En zij reed voort door straten en door wegen,

Totdat zij kwam bij ene commandant,

Met de blanke sabel in haar rechterhand.


Zij sprak: 'O commandant, hier is een blanke sabel,

Hij is van uw soldaat, ligt daar zo miserabel,

Ik heb genomen zijn eigen sabel af

En ik heb ermee gekapt zijn hoofd en schouders af.'


Op het trimenaal daar werd toen voorgelezen,

Dat zij pardon kreeg ja voor heel haar leven

En ook een kruisje van goud en diamant,

Om ermee te prijken door ons Nederland.

<p>De Amerikaanse celliste Julia Tom is sinds 2010 is lid van het Koninklijk Concertgebouworkest en won in 2017 de Prix de Salon, de prijs die jaarlijks aan een orkestlid wordt toegekend door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest. <br/><br/><b>Volksmuziek Vertaald</b><br/>Ze won de prijs voor haar project 'Volksmuziek Vertaald'. De prijs stelt haar in staat om een CD op te nemen voor dat project. Tijdens haar onderzoek voor de cd kwam de vraag op: waarom is er in Nederland nooit een sterke nationale 'compositieschool' van de grond gekomen - met andere woorden: waarom heeft Nederland nooit een eigen Sibelius, Bartok of Tan Dun gehad? Tom probeert nu bij hedendaagse componisten en arrangeurs interesse in de Nederlandse volksmuziek op te wekken.<br/></p><p><br/></p><p><b>Er was laatst eens een groenteboerinne (Trad.)</b></p><p><br/></p><p><i>Er was laatst een groenteboerinnen,</i></p><p><i>Die had zoveel op hare wagen liggen,</i></p><p><i>Zij had haar ezel zo zwaar belaân</i></p><p><i>En is er toen mee naar de markt gegaan.</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Maar wie ontmoette zij op hare wegen?</i></p><p><i>Een Franse grenadier die kwam haar tegen,</i></p><p><i>Hij heeft haar toen zo vriendelijk gegroet,</i></p><p><i>Zodat hij salueerde al met zijnen hoed.</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Hij sprak: 'O schone maagd, hoe kunt ge mij verachten?</i></p><p><i>Ik ben een soldaat, schoon edel van geslachten,</i></p><p><i>Gij zult mij geven wat mijn hart begeert,</i></p><p><i>Anders zulde gij sterven hier onder dit zweerd.'</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Zij sprak: 'Nee, dat zal nooit gebeuren,</i></p><p><i>Zolang ik leef hier op deez' aardse dalen,</i></p><p><i>Mijn hartje is voor gene grenadier,</i></p><p><i>Maar wel voor ene jonge hovenier.'</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Zij zag van verre de blanke sabel blinken,</i></p><p><i>Zij liet zich zachtjes van haar ezel zinken,</i></p><p><i>Zij heeft genomen zijn eigen sabel af</i></p><p><i>En heeft ermee gekapt zijn hoofd en schouders af.</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Toen is zij weer op haar ezel gestegen</i></p><p><i>En zij reed voort door straten en door wegen,</i></p><p><i>Totdat zij kwam bij ene commandant,</i></p><p><i>Met de blanke sabel in haar rechterhand.</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Zij sprak: 'O commandant, hier is een blanke sabel,</i></p><p><i>Hij is van uw soldaat, ligt daar zo miserabel,</i></p><p><i>Ik heb genomen zijn eigen sabel af</i></p><p><i>En ik heb ermee gekapt zijn hoofd en schouders af.'</i></p><p><i><br/></i></p><p><i>Op het trimenaal daar werd toen voorgelezen,</i></p><p><i>Dat zij pardon kreeg ja voor heel haar leven</i></p><p><i>En ook een kruisje van goud en diamant,</i></p><p><i>Om ermee te prijken door ons Nederland.</i></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Ties Teurlings uit bundel Krentenkoppen
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Ties Teurlings uit Krentenkoppen
Luidspreker Luidspreker
23:04   De Torenkamer: Vera Ketelaars - Dag 5
Veel heb ik niet gedaan vandaag. Ik merk dat ik meer tijd en afstand nodig heb om de volgende slag te maken. Zit een beetje op details te...
De Torenkamer: Vera Ketelaars - Dag 5

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht