Overzicht van 23 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:28   Kettingreactie
Robert Schumann Concertstuk voor 4 hoorns en orkest, op.86 in F gr.t. - deel I, "Lebhaft" Martin van de Merwe [hoorn] & Jos Buurman...
Robert Schumann - Concertstuk voor 4 hoorns en orkest, op.86 in F gr.t. - deel I, "Lebhaft"
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 23 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Zeister Muziekdagen


Hagen Quartet


Janacek – Strijkkwartet nr.1
Lutoslawski – Strijkkwartet
Schubert – Strijkkwartet nr.13 D 804 ('Rosamunde')


Rechtstreeks vanuit de Kerk van de Evangelische Broedergemeente, Zeist
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Peter Delpeut

Peter Delpeut (1956) is cineast en schrijver.

In het zwart van de spiegel
‘In het zwart van de spiegel’ van Peter Delpeut vertelt het verhaal van een filmmaker die lijdt aan een raadselachtige oogkwaal die langzaam zijn blikveld vernauwt. Als troost voor het onbestemde gevoel van verlies dat hem overvalt, gaat hij op zoek naar landschappen – geschilderde. In het voetspoor van de zeventiende-eeuwse landschapsschilder Claude Lorrain reist hij door Europa. Als in een tijdmachine krijgt hij gezelschap van aristocratische kunstverzamelaars, eigenzinnige schilders, kardinalen en spionnen – reisgenoten die ongemerkt zijn eigen verleden spiegelen, waarin het geheim van een spoorloos verdwenen geliefde hem niet loslaat.

<p>Peter Delpeut (1956) is cineast en schrijver. <br/><br/><b>In het zwart van de spiegel</b><br/>‘In het zwart van de spiegel’ van Peter Delpeut vertelt het verhaal van een filmmaker die lijdt aan een raadselachtige oogkwaal die langzaam zijn blikveld vernauwt. Als troost voor het onbestemde gevoel van verlies dat hem overvalt, gaat hij op zoek naar landschappen – geschilderde. In het voetspoor van de zeventiende-eeuwse landschapsschilder Claude Lorrain reist hij door Europa. Als in een tijdmachine krijgt hij gezelschap van aristocratische kunstverzamelaars, eigenzinnige schilders, kardinalen en spionnen – reisgenoten die ongemerkt zijn eigen verleden spiegelen, waarin het geheim van een spoorloos verdwenen geliefde hem niet loslaat.<br/></p>
Live muziek: Beethoven Festival - Ferdinand Binnendijk en Laurens de Man

Beethoven FestivalHet Beethoven Festival is een tweejaarlijkse culturele manifestatie waarin de componist Ludwig van Beethoven, zijn muziek en zijn historische betekenis centraal staan. Dit voor Nederland unieke festival vindt plaats in de sfeervolle middeleeuwse binnenstad van Hanzestad Zutphen. In de stad zijn veel gevels uit de tijd van de componist en sinds kort is het Geelvinck Muziekmuseum er gevestigd. In het museum is veel aandacht voor de muziek, de persoon en de tijd van Beethoven. De 3e editie van het festival vindt plaats op 24, 25 en 26 augustus 2018.

Ferdinand Binnendijk (mandoline) en Laurens de Man (piano)laten tijdens het festival hun onverwachte kijk op Beethoven horen. Wij krijgen een voorproefje.

<p>Beethoven FestivalHet Beethoven Festival is een tweejaarlijkse culturele manifestatie waarin de componist Ludwig van Beethoven, zijn muziek en zijn historische betekenis centraal staan. Dit voor Nederland unieke festival vindt plaats in de sfeervolle middeleeuwse binnenstad van Hanzestad Zutphen. In de stad zijn veel gevels uit de tijd van de componist en sinds kort is het Geelvinck Muziekmuseum er gevestigd. In het museum is veel aandacht voor de muziek, de persoon en de tijd van Beethoven. De 3e editie van het festival vindt plaats op 24, 25 en 26 augustus 2018.<br/><br/>Ferdinand Binnendijk (mandoline) en Laurens de Man (piano)laten tijdens het festival hun onverwachte kijk op Beethoven horen. Wij krijgen een voorproefje.<br/></p>
De Torenkamer: Vera Ketelaars - Dag 4

Toen ik gisteravond naar huis fietste, realiseerde ik me wat er nog niet goed was aan veel van de scenes. Ze zijn teveel 'meta', de personages weten te goed waar ze inzitten en hebben daar ook taal voor.


Met dit inzicht heb ik het materiaal vanmorgen met frisse blik bekeken en mijn eigen analyse beaamd. Daarna ben ik gaan wandelen en gaan nadenken over hoe de vertaalslag te maken en hoe de andere stemmen en perspectieven zich zouden kunnen verhouden tot de scenes die ik nu geschreven heb.


In de middag kwam Anne en hebben we samen de tekst gelezen. Ik was blij, sommige dingen lopen echt al goed en zijn grappig en/of schrijnend. Het was fijn haar eerste reactie te horen, het heeft me erg geholpen. Inderdaad is het meta-probleem het eerste wat ik moet gaan tackelen. Meer 'dat het gebeurt' in plaats van 'dat het erover gaat'. Of ik daar morgen al oplossingen voor kan vinden is de vraag, maar, wie weet!

<p><span style="color: black;">Toen ik gisteravond naar huis fietste, realiseerde ik me wat er nog niet goed was aan veel van de scenes. Ze zijn teveel 'meta', de personages weten te goed waar ze inzitten en hebben daar ook taal voor.</span></p><p><span style="color: black;"><br/></span></p><p><span style="color: black;">Met dit inzicht heb ik het materiaal vanmorgen met frisse blik bekeken en mijn eigen analyse beaamd. Daarna ben ik gaan wandelen en gaan nadenken over hoe de vertaalslag te maken en hoe de andere stemmen en perspectieven zich zouden kunnen verhouden tot de scenes die ik nu geschreven heb.</span></p><p><span style="color: black;"><br/></span></p><p><span style="color: black;">In de middag kwam Anne en hebben we samen de tekst gelezen. Ik was blij, sommige dingen lopen echt al goed en zijn grappig en/of schrijnend. Het was fijn haar eerste reactie te horen, het heeft me erg geholpen. Inderdaad is het meta-probleem het eerste wat ik moet gaan tackelen. Meer 'dat het gebeurt' in plaats van 'dat het erover gaat'. Of ik daar morgen al oplossingen voor kan vinden is de vraag, maar, wie weet!</span></p>
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Kira Wuck uit bundel De zee heeft honger
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Kira Wuck uit De zee heeft honger

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht