Overzicht van 21 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Wouter Hutschenruyter (sr.) Concert voor hoorn en orkest Ab Koster [hoorn] Noord Nederlands Orkest o.l.v. Jürgen Kussmaul
Wouter Hutschenruyter (sr.) - Concert voor hoorn en orkest
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 21 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Zeister Muziekdagen

Jerusalem Quartet

Beethoven – Strijkkwartet nr.2 op.18
Beethoven – Strijkkwartet nr.11 op.95
Beethoven – Strijkkwartet nr.13 op.130 / Grosse Fuge op.133

Rechtstreeks vanuit de Kerk van de Evangelische Broedergemeente, Zeist
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Oscar van Gelderen

Te gast is uitgever Oscar van Gelderen, kunstverzamelaar en uitgever bij Lebowski van onder meer John Williams (Stoner) en ‘Judas' van Astrid Holleeder. Daarnaast gaf hij ‘Wall and Piece’ van graffiti kunstenaar Banksy.

Van Gelderen schreef samen met zijn partner Manuela Klerkx het boek ‘Ontroerend Goed. Van Kunst kijken naar kunst kopen’.

Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie, Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk is voor ‘gewone mensen’. Galeries worden al hoogdrempelig ervaren, de prijzen niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

De stap van kijken naar kopen is voor velen echt er een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door een geheel eigen taal en codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en –verzamelaars, in ‘Ontroerend goed’ proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs?

<p>Te gast is uitgever Oscar van Gelderen, kunstverzamelaar en uitgever bij Lebowski van onder meer John Williams (Stoner) en ‘Judas' van Astrid Holleeder. Daarnaast gaf hij ‘Wall and Piece’ van graffiti kunstenaar Banksy.<br/><br/>Van Gelderen schreef samen met zijn partner Manuela Klerkx het boek ‘Ontroerend Goed. Van Kunst kijken naar kunst kopen’.<br/><br/>Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie, Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk is voor ‘gewone mensen’. Galeries worden al hoogdrempelig ervaren, de prijzen niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.<br/><br/>De stap van kijken naar kopen is voor velen echt er een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door een geheel eigen taal en codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en –verzamelaars, in ‘Ontroerend goed’ proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? <br/></p>
Live muziek: Minona Quartet

Het Hongaarse strijkkwartet ‘Minona Quartet’ werd gevormd in september 2016 en bestaat uit ; Sára Szabó (1996) – viool; Violetta Haraszti (1998) – viool; Kinga Dauner (1994) – altviool; Rebeka Betterman (1996) – cello; De leden studeren aan de Franz Liszt Academy of Music. Sinds het begin van hun studie volgen ze lessen kamermuziek bij Péter Kováts. Ze namen deel aan vele masterclasses in Budapest onder begeleiding van Giovanni Guzzo en Péter Csaba.

Hun repertoire groeit snel en bestaat zowel uit klassieke muziek als uit oude en romantische stukken. Het kwartet volgt deze zomer bij TIHMS masterclasses bij professor Lluis Claret en professor Marko Ylönen.
Foto: ©Eszter Bránya

<p>Het Hongaarse strijkkwartet ‘Minona Quartet’ werd gevormd in september 2016 en bestaat uit ; Sára Szabó (1996) – viool; Violetta Haraszti (1998) – viool; Kinga Dauner (1994) – altviool; Rebeka Betterman (1996) – cello; De leden studeren aan de Franz Liszt Academy of Music. Sinds het begin van hun studie volgen ze lessen kamermuziek bij Péter Kováts. Ze namen deel aan vele masterclasses in Budapest onder begeleiding van Giovanni Guzzo en Péter Csaba. <br/><br/>Hun repertoire groeit snel en bestaat zowel uit klassieke muziek als uit oude en romantische stukken. Het kwartet volgt deze zomer bij TIHMS masterclasses bij professor Lluis Claret en professor Marko Ylönen.<br/><i>Foto: ©Eszter Bránya</i></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: F. Starik - Waar wij vrijdag slapen
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
F. Starik - Waar wij vrijdag slapen
De Torenkamer: Vera Ketelaars - Dag 2

Begin van een ordening. Achteraf gezien misschien te vroeg. Of in ieder geval: het was erg moeilijk en ik vond veel ook behoorlijk lelijk. Dag twee voelt meer als een worsteldag.

Maar, toch loont het om te blijven zitten (en wandelen) en het niet meteen op te geven. Uiteindelijk nieuw materiaal gemaakt, waarvan ik nu op dit moment geen flauw idee heb of het wat is.

'Of het wat is', sowieso een aparte formulering. Uit niets iets maken, dan is er in ieder geval iets. Maar ja. Veel moet nog blijken.


De kamer is nog steeds een vriend, een beetje een muffe vandaag. Het park voor m'n neus een festival voor toeristen. De reiger zit speels de meerkoeten achterna. Of speels, dat is natuurlijk een kwestie van interpretatie.

Ondertussen gaan de woorden een beetje hun eigen gang. Ik laat ze maar even. Tot morgen.

<p>Begin van een ordening. Achteraf gezien misschien te vroeg. Of in ieder geval: het was erg moeilijk en ik vond veel ook behoorlijk lelijk. Dag twee voelt meer als een worsteldag.</p><p>Maar, toch loont het om te blijven zitten (en wandelen) en het niet meteen op te geven. Uiteindelijk nieuw materiaal gemaakt, waarvan ik nu op dit moment geen flauw idee heb of het wat is.<br/></p><p>'Of het wat is', sowieso een aparte formulering. Uit niets iets maken, dan is er in ieder geval iets. Maar ja. Veel moet nog blijken.<br/></p><p><br/></p><p>De kamer is nog steeds een vriend, een beetje een muffe vandaag. Het park voor m'n neus een festival voor toeristen. De reiger zit speels de meerkoeten achterna. Of speels, dat is natuurlijk een kwestie van interpretatie.</p><p>Ondertussen gaan de woorden een beetje hun eigen gang. Ik laat ze maar even. Tot morgen.</p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht