Overzicht van 20 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Emile Wesly Rêverie d'automne Doris Hochscheid [cello] & Frans van Ruth [piano]
Emile Wesly - Rêverie d'automne
Luidspreker Luidspreker
11:32   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 20 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

ROBECO SUMMER NIGHTS

Rechtstreekse uitzending vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam door het Nationaal Jeugd Orkest olv. Antony Hermus met medewerking van Joseph Moog, piano.


1. Vijfde pianoconcert in Es, op.73 ‘Kaiserkonzert’ - Ludwig van Beethoven

2. Eine Alpensinfonie, op.64 - Richard Strauss
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Vanavond presenteert Lidewijde Paris.
Te gast: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en dichter. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek: 

Door het licht
Door het licht is het vervolg op Hallo muur, een verslag over het leven in het donker. In Door het licht schrijft Erik Jan Harmens over een leven in het (soms te felle) licht.In Door het licht spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden en zijn vader, tot overleden dichters en de lezer, over hoe hij ooit leefde in het donker en nu moet wennen aan leven in het licht. In dat licht komen prikkels en gevoelens vol binnen. Alles lijkt weldadig, toch is er ook een blijvend verlangen naar verdoving. Liedjes brengen verlossing, maar tergen 'm ook. Door het licht is een verslag over het halveren van een dubbelleven. Een liefdevolle zoektocht naar verbinding, naar wat echt is en wat niet.

<p>Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en dichter. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek: <br/><br/><b>Door het licht</b><br/>Door het licht is het vervolg op Hallo muur, een verslag over het leven in het donker. In Door het licht schrijft Erik Jan Harmens over een leven in het (soms te felle) licht.In Door het licht spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden en zijn vader, tot overleden dichters en de lezer, over hoe hij ooit leefde in het donker en nu moet wennen aan leven in het licht. In dat licht komen prikkels en gevoelens vol binnen. Alles lijkt weldadig, toch is er ook een blijvend verlangen naar verdoving. Liedjes brengen verlossing, maar tergen 'm ook. Door het licht is een verslag over het halveren van een dubbelleven. Een liefdevolle zoektocht naar verbinding, naar wat echt is en wat niet.<br/></p>
Live muziek: Geelvinck Fortepiano Festival: Dennis James & Michael Tsalka

Het Geelvinck Fortepiano Festival laat u genieten van de unieke klanken van historische fortepiano’s, vroege vleugels en tafelpiano’s.

Glasharmonica
De glasharmonica werd in 1762 uitgevonden door Benjamin Franklin. Het bestaat uit een serie glazen schalen die aan een as ronddraaien. Het werkt net zoals wanneer je met een vochtige vinger over de rand van een wijnglas draait. Onder meer Mozart, Carl Philipp Emanual Bach en Beethoven schrevenmuziek voor dit instrument. Later werd het een geliefd instrument voor stomme film en meer recent gebruikten Ennio Morricone en Tom Waits het in hun composities.

Dennis James
De Amerikaanse musicus Dennis James is wereldberoemd geworden met het bespelen van de glasharmonica en de theremin. James krijgt uitnodigingen van de grootste symfonieorkestenwereldwijd. Zo speelt hij regelmatig in The Metropolitan Opera in New York en is hij een veelgevraagd musicus voor het inspelen van muziek bij Hollywoodfilms. En ook op het Geelvinck Fortepiano Festival is hij meerdere keren te horen.

<p>Het Geelvinck Fortepiano Festival laat u genieten van de unieke klanken van historische fortepiano’s, vroege vleugels en tafelpiano’s. <br/><br/><b>Glasharmonica</b><br/>De glasharmonica werd in 1762 uitgevonden door Benjamin Franklin. Het bestaat uit een serie glazen schalen die aan een as ronddraaien. Het werkt net zoals wanneer je met een vochtige vinger over de rand van een wijnglas draait. Onder meer Mozart, Carl Philipp Emanual Bach en Beethoven schrevenmuziek voor dit instrument. Later werd het een geliefd instrument voor stomme film en meer recent gebruikten Ennio Morricone en Tom Waits het in hun composities.<br/><br/><b>Dennis James</b><br/>De Amerikaanse musicus Dennis James is wereldberoemd geworden met het bespelen van de glasharmonica en de theremin. James krijgt uitnodigingen van de grootste symfonieorkestenwereldwijd. Zo speelt hij regelmatig in The Metropolitan Opera in New York en is hij een veelgevraagd musicus voor het inspelen van muziek bij Hollywoodfilms. En ook op het Geelvinck Fortepiano Festival is hij meerdere keren te horen. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:48   Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Eva Meijer uit Het vogelhuis
Luidspreker Luidspreker
23:17   De Torenkamer: Vera Ketelaars - Dag 1
Het werken ging goed. Deze fase is fijn; op papier vrij associëren, losse scenes opzetten zonder dat het meteen helemaal hoeft te kloppen....
De Torenkamer: Vera Ketelaars - Dag 1

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht