Overzicht van 2 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Aleksandr Dargomyzjski Rusalka ; Akte III - aria van de prins, "Nevol'no k etim grustnyim beregam .. (Per ongeluk ben ik hier terecht...
Aleksandr Dargomyzjski - Rusalka ; Akte III - aria van de prins, "Nevol'no k etim grustnyim beregam
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 2 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending vanuit de Royal Albert Hall in London door BBC Symphony Orchestra olv. Alexander Vedernikov.

1. Zomernacht in Madrid - Mikhail Glinka

2. Gitaarconcert - Joby Talbot (Met Milos Karadaglic, gitaar)
3. 1e Akte uit De Notenkraker - Pyotr Ilyich Tchaikovsky (Met Finchley Children’s Music Group)
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Patricia Brack & Wil Wortel

T/m 30 september 2018 is in Museum Kranenburgh de tentoonstelling ‘Ans Wortel. Bohemienne in Bergen’ te zien. De schilderijen en grafiek van Ans Wortel (1929-1996) werden in de jaren 1970 bejubeld door critici en aangekocht door grote musea. Haar werk, doordrenkt van diep-vrouwelijke thema’s, viel enorm in de smaak. De kunstenares groeide uit tot een bekende Nederlander die met haar onaangepaste levensstijl tot ieders verbeelding sprak. Oók in het dorp Bergen waar zij twintig jaar woonde in de villa – nu museum - Kranenburgh. Patricia Bracke, conservator van de tentoonstelling, en Wil Wortel, de zus van Ans, vertellen in de uitzending over de bijzondere kunstenares.

Foto: Trees Bruinsma

<p>T/m 30 september 2018 is in Museum Kranenburgh de tentoonstelling ‘Ans Wortel. Bohemienne in Bergen’ te zien. De schilderijen en grafiek van Ans Wortel (1929-1996) werden in de jaren 1970 bejubeld door critici en aangekocht door grote musea. Haar werk, doordrenkt van diep-vrouwelijke thema’s, viel enorm in de smaak. De kunstenares groeide uit tot een bekende Nederlander die met haar onaangepaste levensstijl tot ieders verbeelding sprak. Oók in het dorp Bergen waar zij twintig jaar woonde in de villa – nu museum - Kranenburgh. Patricia Bracke, conservator van de tentoonstelling, en Wil Wortel, de zus van Ans, vertellen in de uitzending over de bijzondere kunstenares.<br/><br/><i>Foto: Trees Bruinsma</i><br/></p>
Live muziek: Silvan de Smit en Iasonas Daskalakis

Silvan de Smit studeert klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is leerling van Johannes Möller, een zeer prestigieuze concertgitarist en componist. De afgelopen 3 jaar heeft hij bij Lydia Kennedy gestudeerd, zij nam o.a. filmmuziek op met strijkers van het concertgebouw orkest, kreeg lessen van Alexandre Lagoya en gaf vele concerten met haar gitaarduo. Verschillende successen heeft Silvan geboekt met zijn gitaarspel, zoals een optreden tijdens het gitaarfestival in de befaamde gitaarsalon te Enkhuizen. Ook speelde hij met zijn gitaarkwartet in het voorprogramma van meestergitarist Gabriel Bianco.

Iasonas Daskalakis is in 1991 geboren in Athene, Griekenland. Hij begon met zijn muziekstudie op zesjarige leeftijd. In 2011 studeerde hij af op het Nationale Conservatorium van Athene met klassiek gitaar onder de vermelding van “Excellence and 1st prize”. Hij nam deel aan vele festivals in Griekenland en heeft verschillende prijzen gewonnen bij competities. Van 2009 tot 2013 werkte hij als gitaardocent aan het Nationaal Conservatorium van Athene. In 2013 verhuisde hij naar Amsterdam om zijn muzikale studies voort te zetten en om te blijven lesgeven. Hij heeft zich tijdens zijn studie ook beziggehouden met compositie, piano en Indische muziek.

<p>Silvan de Smit studeert klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is leerling van Johannes Möller, een zeer prestigieuze concertgitarist en componist. De afgelopen 3 jaar heeft hij bij Lydia Kennedy gestudeerd, zij nam o.a. filmmuziek op met strijkers van het concertgebouw orkest, kreeg lessen van Alexandre Lagoya en gaf vele concerten met haar gitaarduo. Verschillende successen heeft Silvan geboekt met zijn gitaarspel, zoals een optreden tijdens het gitaarfestival in de befaamde gitaarsalon te Enkhuizen. Ook speelde hij met zijn gitaarkwartet in het voorprogramma van meestergitarist Gabriel Bianco.<br/><br/>Iasonas Daskalakis is in 1991 geboren in Athene, Griekenland. Hij begon met zijn muziekstudie op zesjarige leeftijd. In 2011 studeerde hij af op het Nationale Conservatorium van Athene met klassiek gitaar onder de vermelding van “Excellence and 1st prize”. Hij nam deel aan vele festivals in Griekenland en heeft verschillende prijzen gewonnen bij competities. Van 2009 tot 2013 werkte hij als gitaardocent aan het Nationaal Conservatorium van Athene. In 2013 verhuisde hij naar Amsterdam om zijn muzikale studies voort te zetten en om te blijven lesgeven. Hij heeft zich tijdens zijn studie ook beziggehouden met compositie, piano en Indische muziek.<br/></p>
De Torenkamer: Fransje Gimbrère - Dag 4
De temperatuur stijgt in het torenkamertje. Niet omdat morgen mijn laatste dag is, maar omdat de ramen niet open kunnen...

Daarom was ik vanochtend weer vroeg wakker. En op het moment dat ik me nog eens wilde omdraaien, ondanks de hitte,
kwam er een ingenieus idee, wat één van de stalen helemaal af zou maken. Dus ja wat doe je dan..?

Dan klauter je langs je laddertje naar beneden en neem je met goede moed plaats achter je bureau, want dat idee wil je niet vergeten!

1.jpeg


Na een tijdje druppelen de eerste hardlopers het park binnen die beginnen aan hun ochtendritueel in het park. Ik begin de vermoeidheid van de korte nacht te voelen dus ook ik besluit even te gaan bewegen. Het wordt een wandeling naar het Stedelijk Museum.

Studio Drift heeft nog tot eind Augustus hier hun wonderlijke werk staan. Ik schiet even naar binnen, om een kijkje te nemen. Met het meeste van hun werk ben ik bekend, maar het blijft mooi om te zien hoe de combinatie van natuur en techniek in al hun projecten harmonieus samenkomt.

2.jpeg


Terug in de torenkamer bekijk ik mijn tegeltjes en besluit nog een paar laatste testjes te doen. Vandaag mag het nog. Morgen ligt de focus op afwerking en visualisatie
en natuurlijk ook de presentatie!

Een gek idee vind ik het, dat het Torenkamertje morgen voor de laatste dag mijn thuis zal zijn. Ik geniet nog even van het uitzicht in de ondergaande zon.

3.jpeg


<div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">De temperatuur stijgt in het torenkamertje. Niet omdat morgen mijn laatste dag is, maar omdat de ramen niet open kunnen...<br class="mcnt"/><br class="mcnt"/>Daarom was ik vanochtend weer vroeg wakker. En op het moment dat ik me nog eens wilde omdraaien, ondanks de hitte, </span><span>kwam er een ingenieus idee, wat één van de stalen helemaal af zou maken.</span><span> </span><span>Dus ja wat doe je dan..?</span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><br/></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Dan klauter je langs je laddertje naar beneden en neem je met goede moed plaats achter je bureau, want dat idee wil je niet vergeten!</span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41642/1.jpeg" alt="1.jpeg"/></p></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"></span><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Na een tijdje druppelen de eerste hardlopers het park binnen die </span><span>beginnen aan hun ochtendritueel in het park. </span><span>Ik begin de vermoeidheid van de korte nacht te voelen </span><span>dus ook ik besluit even te gaan bewegen. </span><span>Het wordt een wandeling naar het Stedelijk Museum.</span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br class="mcnt"/>Studio Drift heeft nog tot eind Augustus hier hun wonderlijke werk staan. Ik schiet even naar binnen, om een kijkje te nemen. Met het meeste van hun werk ben ik bekend, maar het blijft mooi om te zien hoe de combinatie van natuur en techniek in al hun projecten harmonieus samenkomt.</span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41643/2.jpeg" alt="2.jpeg" width="400"/></p></div></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"></span><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Terug in de torenkamer bekijk ik mijn tegeltjes en besluit nog een paar laatste testjes te doen. Vandaag mag het nog. Morgen ligt de focus op afwerking en visualisatie<br class="mcnt"/>en natuurlijk ook de presentatie!<br class="mcnt"/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br class="mcnt"/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt">Een gek idee vind ik het, dat het Torenkamertje morgen voor de laatste dag mijn thuis zal zijn. Ik geniet nog even van het uitzicht in de ondergaande zon.<br class="mcnt"/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><span class="mcnt"><br/></span></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41644/3.jpeg" alt="3.jpeg" width="400"/></p></div></div><div class="mcnt" style="background-color: rgb(255, 255, 255);color: rgb(69, 69, 69);"><i class="mcnt"><i><br/></i></i></div>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Mathijs Gomperts - We wrikken
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Mathijs Gomperts - We wrikken

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht