Overzicht van 14 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Hendrik Andriessen Variaties op een thema van Johann Kuhnau (1935) - compleet Radio Kamerorkest o.l.v. David Porcelijn
Hendrik Andriessen - Variaties op een thema van Johann Kuhnau (1935) - compleet
Luidspreker Luidspreker
11:34   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 14 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Deze week reist Lex over de IJssel. Vandaag van Doesburg naar Zutphen
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending vanuit de Royal Albert Hall in Londen door het West-Eastern Divan Orchestra olv. Daniel Barenboim met medewerking van Lisa Batiashvili, viool en Elsa Dreisig, sopraan.
1. Vioolconcert in D, op.77 - Johannes Brahms
Met Lisa Batiashvili, viool
2. Looking for Palestine - David Robert Coleman
Met Elsa Dreisig, sopraan
3. Poème de l’Extase - Alexander Scriabin
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Ingejan Ligthart Schenk

Deze zomer brengen het Amsterdamse Bostheater en het Noord Nederlands Toneel op het grootse buitenpodium van het Amsterdamse Bostheater een eigenzinnige bewerking van het fascinerende stuk van Anton Tsjechov: ‘De Meeuw’. Een komedie over de tragische en hilarische pogingen het leven zin te geven.Vanavond is de regisseur Ingejan Ligthart Schenk bij ons te gast.

<p>Deze zomer brengen het Amsterdamse Bostheater en het Noord Nederlands Toneel op het grootse buitenpodium van het Amsterdamse Bostheater een eigenzinnige bewerking van het fascinerende stuk van Anton Tsjechov: ‘De Meeuw’. Een komedie over de tragische en hilarische pogingen het leven zin te geven.Vanavond is de regisseur Ingejan Ligthart Schenk bij ons te gast.<br/></p>
Live muziek: Claire Deokyong Kim en Àlex Ramírez

De Zuid-Koreaanse celliste Claire Deokyong Kim (1998) begon op 7-jarige leeftijd met cellospelen. Momenteel studeert ze bij Lluis Claret aan het New England Conservatory in Boston, waar ze hoopt in 2020 haar Bachelor of Music te behalen. Prijzen won ze onder meer bij de 4th Seoul Arts Center Musical Prodigy Competition – Grand Prize (2016); Seoul Young Adult Chamber Music Competition (String Quartet) – 1st prize (2014); en de 26th Yejin Artist Music Competition – 1st prize (2011). Deze zomer volgt Claire bij TIHMS masterclasses bij professor Lluis Claret.

De Spaanse pianist Àlex Ramírez begon zijn pianostudie bij Margerita Serrat en Benjamí Santacana. In 1999 ontving hij zijn gevorderde graad met eer aan het Liceu Conservatory Barcelona. In 2000 vervolgde Àlex zijn studie in Madrid bij Josep Colom. Hij is lid van het Trio Messian en het Murtra Ensemble. Àlex is zeer geïnteresseerd in hedendaagse muziek en werkte samen met ensembles als BCN216, Grup 21 en grupo Illana. Van 2004 tot 2015 gaf hij les op Liceu Superior Conservatory Barcelona en aan het Zaragoza Superior Conservatory.

<p>De Zuid-Koreaanse celliste <b>Claire Deokyong Kim</b> (1998) begon op 7-jarige leeftijd met cellospelen. Momenteel studeert ze bij Lluis Claret aan het New England Conservatory in Boston, waar ze hoopt in 2020 haar Bachelor of Music te behalen. Prijzen won ze onder meer bij de 4th Seoul Arts Center Musical Prodigy Competition – Grand Prize (2016); Seoul Young Adult Chamber Music Competition (String Quartet) – 1st prize (2014); en de 26th Yejin Artist Music Competition – 1st prize (2011). Deze zomer volgt Claire bij TIHMS masterclasses bij professor Lluis Claret.<br/><br/>De Spaanse pianist <b>Àlex Ramírez</b> begon zijn pianostudie bij Margerita Serrat en Benjamí Santacana. In 1999 ontving hij zijn gevorderde graad met eer aan het Liceu Conservatory Barcelona. In 2000 vervolgde Àlex zijn studie in Madrid bij Josep Colom. Hij is lid van het Trio Messian en het Murtra Ensemble. Àlex is zeer geïnteresseerd in hedendaagse muziek en werkte samen met ensembles als BCN216, Grup 21 en grupo Illana. Van 2004 tot 2015 gaf hij les op Liceu Superior Conservatory Barcelona en aan het Zaragoza Superior Conservatory.<br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Robin Barry uit Papegaaienbehang
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Robin Barry uit Papegaaienbehang
De Torenkamer: Arike Gill - Dag 2

Het is alweer dinsdag! Ik heb heerlijk geslapen in het Torenkamertje; het bedje helemaal bovenin is knus en geborgen. Het doet me een beetje denken aan een scheepskajuit. In de ochtend heb ik even met mijn zoontje van twee en een half gebeld. Hij was vooral onder de indruk dat ik geen speelgoed bij me had om mee te spelen. Hij vraagt zich waarschijnlijk af hoe ik dan de tijd door moet komen. 


Vandaag heb ik mijn lijntekening verder uitgewerkt. Er moet meer contrast en meer detail in voordat ik verder kan met het werk 3D te maken. Het uitzicht vanuit de ramen teken ik lekker direct met potlood op de muur. Ik vind de tegenstelling van de zachte grijze potloodlijnen met de harde zwarte 3D-penlijnen erg fijn werken.


Arike Gill dag 2 afb1.jpg


Ik ben aardig tevreden met hoe het werk vordert. Ik mis alleen wat kleur in mijn tekening. Ik heb alleen zwart en doorzichtig filament voor mijn 3D-tekening meegenomen; meer paste niet in de tas. Het is mooi weer en ik besluit om in het park te lunchen. Al dwalend door het park zie ik overal gele blaadjes op de grond liggen. Misschien kan ik met die blaadjes kleur in mijn tekening krijgen. Ik vul mijn hele tas met bladeren. De toeristen om mij heen kijken mij verbaasd aan. Ik haast weer terug naar VondelCS. Even mijn blaadjes laten drogen en dan kan ik testen of het werkt om ze te gebruiken in de tekening.


Arike Gill dag 2 afb2.jpg


Het blijkt erg lastig te zijn om de gele blaadjes rond het oog te verwerken. Ik vermoed dat het effect erg mooi zal zijn als ik ze helemaal rondom het oog heb gelijmd, de kleur springt er nu al uit. Maar het kost me erg veel tijd om ze vast te maken, teveel tijd... Ik besluit het experiment te staken en verder te gaan met de onderlaag tekening. Vandaag moet de tekening echt af zijn, zodat ik de komende dagen nog heb om het geheel in 3D uit te werken. Mocht er tijd over zijn kan ik alsnog in de weer met het geel. 


Arike Gill dag 2 afb3.jpg


Arike Gill dag 2 afb4.jpg

<p><span style="color: #222222;">Het is alweer dinsdag! Ik heb heerlijk geslapen in het Torenkamertje; het bedje helemaal bovenin is knus en geborgen. Het doet me een beetje denken aan een scheepskajuit. In de ochtend heb ik even met mijn zoontje van twee en een half gebeld. Hij was vooral onder de indruk dat ik geen speelgoed bij me had om mee te spelen. Hij vraagt zich waarschijnlijk af hoe ik dan de tijd door moet komen. </span></p><p><span style="color: #222222;"><br/></span></p><p><span style="color: #222222;">Vandaag heb ik mijn lijntekening verder uitgewerkt. Er moet meer contrast en meer detail in voordat ik verder kan met het werk 3D te maken. Het uitzicht vanuit de ramen teken ik lekker direct met potlood op de muur. Ik vind de tegenstelling van de zachte grijze potloodlijnen met de harde zwarte 3D-penlijnen erg fijn werken.</span></p><p><span style="color: #222222;"><br/></span></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41740/Arike%20Gill%20dag%202%20afb1.jpg" alt="Arike Gill dag 2 afb1.jpg" width="400"/></p><p></p><p><span style="color: #222222;"><br/></span></p><p><span></span></p><p><span style="color: #222222;">Ik ben aardig tevreden met hoe het werk vordert. Ik mis alleen wat kleur in mijn tekening. Ik heb alleen zwart en doorzichtig filament voor mijn 3D-tekening meegenomen; meer paste niet in de tas. Het is mooi weer en ik besluit om in het park te lunchen. Al dwalend door het park zie ik overal gele blaadjes op de grond liggen. Misschien kan ik met die blaadjes kleur in mijn tekening krijgen. Ik vul mijn hele tas met bladeren. De toeristen om mij heen kijken mij verbaasd aan. Ik haast weer terug naar VondelCS. Even mijn blaadjes laten drogen en dan kan ik testen of het werkt om ze te gebruiken in de tekening.</span></p><p><span style="color: #222222;"><br/></span></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41741/Arike%20Gill%20dag%202%20afb2.jpg" alt="Arike Gill dag 2 afb2.jpg" width="400"/></p><p></p><p><span style="color: #222222;"><br/></span></p><p><span style="color: #222222;"></span></p><p><span style="color: #222222;">Het blijkt erg lastig te zijn om de gele blaadjes rond het oog te verwerken. Ik vermoed dat het effect erg mooi zal zijn als ik ze helemaal rondom het oog heb gelijmd, de kleur springt er nu al uit. Maar het kost me erg veel tijd om ze vast te maken, teveel tijd... Ik besluit het experiment te staken en verder te gaan met de onderlaag tekening. Vandaag moet de tekening echt af zijn, zodat ik de komende dagen nog heb om het geheel in 3D uit te werken. Mocht er tijd over zijn kan ik alsnog in de weer met het geel. </span><span></span></p><p><span style="color: #222222;"><br/></span></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41742/Arike%20Gill%20dag%202%20afb3.jpg" alt="Arike Gill dag 2 afb3.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41743/Arike%20Gill%20dag%202%20afb4.jpg" alt="Arike Gill dag 2 afb4.jpg" width="400"/></p><p></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht