Overzicht van 1 augustus 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Antonín Dvořák Rusalka - Lied aan de maan Lucia Popp [sopraan] Münchner Rundfunkorchester o.l.v. Stefan Soltesz
Antonín Dvořák - Rusalka - Lied aan de maan
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 1 augustus 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A: Proms


BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Thomas Søndergård, m.m.v. Bertrand Chamayou, piano


Lili Boulanger - D'un matin de printemps
Lili Boulanger - D'un soir triste
Felix Mendelssohn - Pianoconcert No. 1 in g
Morfydd Owen – Nocturne
Robert Schumann - Symfonie No. 4 in d op. 120
>br>

Opname van 20 juli 2018, Royal Albert Hall, London


B: Peter de Grote Festival


Ellyne Wieringa (piano), Harro Ruijsenaars (cello), Quirine Scheffers (viool), Ilona Timchenko (piano), Yoram Ish-Hurwitz (piano), Amparo Lacruz (cello), Noëlle Weidman (cello), Will McLeish (cello), Teodora Nedyalkova (cello), Ivan Penkov (piano), Mara Oosterbaan (viool), Noëlle Weidman (cello)


Daniël Ruyeman – Sonatine
Bernard van den Sigtenhorst Meyer – Cellosonate
Willem Pijper – Vioolsonate
Jan Ingenhoven – Vioolsonate nr.1
Daniël Ruyneman – Cellokwartet
Willem Pijper – Pianotrio


Opname van 26 juli 2018, Groninger Museum
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .
Te gast: Menno Schilthuizen

Menno Schilthuizen (1965) werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit. Darwin in de stad is zijn nieuwste boek.

Darwin in de stad
In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe? Naar de stad, laat Menno Schilthuizen zien in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detoxverenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Merula urbanicus zou kunnen noemen. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

<p>Menno Schilthuizen (1965) werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit. Darwin in de stad is zijn nieuwste boek.<br/><br/><b>Darwin in de stad</b><br/>In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe? Naar de stad, laat Menno Schilthuizen zien in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detoxverenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Merula urbanicus zou kunnen noemen. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.<br/></p>
Live muziek: Pieter van Loenen [viool], James Oesi [contrabas], Estibaliz Collado Castillo [cornet], Joao Mendes Canelas [trompet], Thomas Dulfer [fagot], Vincent Martig [klarinet] en Antonio Pierna [percussie]
Luidspreker Luidspreker
23:14   De Torenkamer: Fransje Gimbrère - Dag 3
De uitzending van gisteravond, met Bertjan Pot als gast, was erg leuk om bij te wonen. Ook hij studeerde af aan de Design Academy...
De Torenkamer: Fransje Gimbrère - Dag 3
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Peter Swanborn - gedicht uit Het wolkenreparatieatelier
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Peter Swanborn uit Het wolkenreparatieatelier

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht