Overzicht van 24 juli 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Julius Röntgen Motet, "Gleichwie die grünen Blätter auf einem schönen Baum" Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay
Julius Röntgen - Motet, "Gleichwie die grünen Blätter auf einem schönen Baum"
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A: Richard Strauss Festival


Akademie für Alte Musik, Berlin, koor van de Beierse omroep o.l.v. Alexander Liebreich


Richard Strauss - Metamorphosen
Henry Purcell - Dido and Aeneas


Opname van 22 juni, Werdenfels Aula, Garmisch-Partenkirchen


B: West Cork Chamber Music Festival


O.a. Danel Quartet & Barry Douglas, piano


Wolfgang Amadeus Mozart - Duo voor viool en altviool in G, K. 423
Einojuhani Rautavaara - Strijkkwintet ('Unknown Heavens')
Johannes Brahms - Pianokwintet in f op. 34


Opname van 6 juli, Bantry House, Bantry
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Vandaag presenteert Lidewijde Paris. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Bertram Koeleman

Bertram Koeleman (1979) debuteerde in 2013 met de roman De huisvriend, die de shortlist van de Anton Wachterprijs bereikte. Koeleman was te gast op het European Festival of the First Novel in Kiel en zijn verhalen verschenen in onder andere De Gids en Das Magazin. Het wikkelhart is zijn nieuwste roman.

Het wikkelhart
In ‘Het wikkelhart’ zijn twee studiegenoten tijdens een vakantie op het Franse platteland getuige van een incident dat hen beiden op een fundamentele manier vormt. De verbeelding van Nick Tuin raakt hierdoor ontketend; in de jaren die volgen werkt hij obsessief aan een succesvol literair oeuvre. Bij zijn vriend Dom gebeurt het omgekeerde. Al sinds zijn jeugd wil hij schrijver worden, maar de herinnering aan het incident werpt permanente blokkades op. Wanneer Nick een nieuwe roman uitbrengt met precies dit incident als uitgangspunt voelt Dom woede en onmacht. Wat geeft Nick het recht om zo’n gevoelig aspect van hun gedeelde verleden openbaar te maken? In de weken na publicatie gaat Doms leven steeds meer parallellen vertonen met Nicks boek. Waar eindigt het boek en begint zijn werkelijkheid? Hoe ver mag een schrijver gaan?

<p>Bertram Koeleman (1979) debuteerde in 2013 met de roman De huisvriend, die de shortlist van de Anton Wachterprijs bereikte. Koeleman was te gast op het European Festival of the First Novel in Kiel en zijn verhalen verschenen in onder andere De Gids en Das Magazin. Het wikkelhart is zijn nieuwste roman.<br/><br/><b>Het wikkelhart</b><br/>In ‘Het wikkelhart’ zijn twee studiegenoten tijdens een vakantie op het Franse platteland getuige van een incident dat hen beiden op een fundamentele manier vormt. De verbeelding van Nick Tuin raakt hierdoor ontketend; in de jaren die volgen werkt hij obsessief aan een succesvol literair oeuvre. Bij zijn vriend Dom gebeurt het omgekeerde. Al sinds zijn jeugd wil hij schrijver worden, maar de herinnering aan het incident werpt permanente blokkades op. Wanneer Nick een nieuwe roman uitbrengt met precies dit incident als uitgangspunt voelt Dom woede en onmacht. Wat geeft Nick het recht om zo’n gevoelig aspect van hun gedeelde verleden openbaar te maken? In de weken na publicatie gaat Doms leven steeds meer parallellen vertonen met Nicks boek. Waar eindigt het boek en begint zijn werkelijkheid? Hoe ver mag een schrijver gaan?<br/></p>
Live muziek: Bobby Mitchell en Maarten van Veen

Het Hortus Festival wordt dit jaar op een nieuwe leest geschoeid. Het festival nieuwe stijl gaat op woensdag 25 en donderdag 26 juli van start in de Hortus Botanicus in Leiden. Niet meer zoals in eerdere jaren zes weken lang één avondconcert per week maar drie weken lang twee hele festivaldagen met gratis mini-optredens, componeerworkshops voor kinderen en zowel middag- als avondconcerten.

Pianisten Bobby Mitchell en Maarten van Veen zullen samen enkel concerten geven met Rachmaninovs Dodeneiland en Stravinsky’s Le Sacre du Printemps op het programma.

“Als kind was ik al gefascineerd door het Dodeneiland van Rachmaninov”, zegt Maarten van Veen. “Het is één de meest duistere werken die hij ooit schreef. Op m’n zestiende maakte ik een arrangement voor twee piano’s. Het is dertig jaar in de kast blijven liggen en eindelijk is daar nu het moment om het uit te gaan voeren, samen met pianist Bobby Mitchell. Ik kijk er zeer naar uit.”

<p>Het Hortus Festival wordt dit jaar op een nieuwe leest geschoeid. Het festival nieuwe stijl gaat op woensdag 25 en donderdag 26 juli van start in de Hortus Botanicus in Leiden. Niet meer zoals in eerdere jaren zes weken lang één avondconcert per week maar drie weken lang twee hele festivaldagen met gratis mini-optredens, componeerworkshops voor kinderen en zowel middag- als avondconcerten.<br/><br/>Pianisten Bobby Mitchell en Maarten van Veen zullen samen enkel concerten geven met Rachmaninovs Dodeneiland en Stravinsky’s Le Sacre du Printemps op het programma.<br/><br/>“Als kind was ik al gefascineerd door het Dodeneiland van Rachmaninov”, zegt Maarten van Veen. “Het is één de meest duistere werken die hij ooit schreef. Op m’n zestiende maakte ik een arrangement voor twee piano’s. Het is dertig jaar in de kast blijven liggen en eindelijk is daar nu het moment om het uit te gaan voeren, samen met pianist Bobby Mitchell. Ik kijk er zeer naar uit.”<br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Jeroen van Kan - Beteken ze
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Jeroen van Kan - Beteken ze
De Torenkamer: Yara de Kok - Dag 2

Na een tropische korte nacht in het torentje werd het tijd voor dag twee. Vandaag heb ik op verschillende manieren geprobeerd de plek beter te leren kennen. Ik moet zeggen dat ik me al aardig thuis begin te voelen.


Allereerst ben ik binnen en buiten dezelfde route als gisteren gaan wandelen. Zo kon ik verder komen dan mijn eerste indruk en ontdekte ik leuke details. Ook kwam ik erachter dat ik een paar "verborgen" ruimtes van het gebouw gisteren nog helemaal niet had gevonden. Dit heb ik natuurlijk allemaal gefotografeerd.

Verder vind ik het typerend voor deze plek dat het vol zit met tegenstellingen en contrasten. Daarom heb ik besloten om dat te gaan beschrijven. Een voorbeeld van een tegenstelling is drukte en rust. Hierbinnen heerst voor mijn gevoel altijd een enorme rust, maar wanneer je één minuut verder loopt, sta je zo middenin het hysterische verkeer van Amsterdam. Een ander voorbeeld is oud en nieuw. Dit gebouw komt uit 1880 en zit vol met ornamenten. Tegelijkertijd is er ook een superstrak en modern restaurant ingebouwd en zijn er studio's vol met de nieuwste apparatuur. Contrasten en tegenstellingen zijn ook belangrijk in mijn werk, dus de rest van de week ga ik dat zo veel mogelijk verzamelen.

Ten slotte wilde ik ook op zoek naar het rauwe randje van deze chique buurt. Daarom ben ik overdreven gaan letten op alle kapotte, versleten, vieze dingen die hier te vinden zijn. Ik heb meer dan genoeg gevonden!


Het torentje maakt me echt productief. Op dit moment begint er al een aardige stapel foto's, materialen en collages te ontstaan. Vanaf nu zal ik me vooral hierop gaan focussen. Deze beelden deel ik morgen.


Yara de Kok dag 2 afb1.jpg

<p>Na een tropische korte nacht in het torentje werd het tijd voor dag twee. Vandaag heb ik op verschillende manieren geprobeerd de plek beter te leren kennen. Ik moet zeggen dat ik me al aardig thuis begin te voelen.</p><p><br/></p><p>Allereerst ben ik binnen en buiten dezelfde route als gisteren gaan wandelen. Zo kon ik verder komen dan mijn eerste indruk en ontdekte ik leuke details. Ook kwam ik erachter dat ik een paar &#34;verborgen&#34; ruimtes van het gebouw gisteren nog helemaal niet had gevonden. Dit heb ik natuurlijk allemaal gefotografeerd.</p><p>Verder vind ik het typerend voor deze plek dat het vol zit met tegenstellingen en contrasten. Daarom heb ik besloten om dat te gaan beschrijven. Een voorbeeld van een tegenstelling is drukte en rust. Hierbinnen heerst voor mijn gevoel altijd een enorme rust, maar wanneer je één minuut verder loopt, sta je zo middenin het hysterische verkeer van Amsterdam. Een ander voorbeeld is oud en nieuw. Dit gebouw komt uit 1880 en zit vol met ornamenten. Tegelijkertijd is er ook een superstrak en modern restaurant ingebouwd en zijn er studio's vol met de nieuwste apparatuur. Contrasten en tegenstellingen zijn ook belangrijk in mijn werk, dus de rest van de week ga ik dat zo veel mogelijk verzamelen.</p><p>Ten slotte wilde ik ook op zoek naar het rauwe randje van deze chique buurt. Daarom ben ik overdreven gaan letten op alle kapotte, versleten, vieze dingen die hier te vinden zijn. Ik heb meer dan genoeg gevonden!</p><p><br/></p><p>Het torentje maakt me echt productief. Op dit moment begint er al een aardige stapel foto's, materialen en collages te ontstaan. Vanaf nu zal ik me vooral hierop gaan focussen. Deze beelden deel ik morgen.</p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41553/Yara%20de%20Kok%20dag%202%20afb1.jpg" alt="Yara de Kok dag 2 afb1.jpg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht