Overzicht van 19 juli 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Fazil Say Four cities - deel IV, "Bodrum" Nicolas Altstaedt, cello & Fazil Say, piano
Say - Four cities - deel IV, "Bodrum"
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Welk muzikale nieuws wilt u delen met Ab? Welke muziek moet wat u betreft direct op de radio? In WhatsAb zijn we benieuwd naar wat u op...
WhatsAb 19 juli 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Mozart Festival, Würzburg


Akademie für Alte Musik, Berlin, Koor van de Beierse Omroep o.l.v. Howard Arman


Leopold Mozart - Litaniae Lauretanae BVM in Es
Wolfgang Amadeus Mozart - Mis in c-klein, K. 427


Opname van 8 juni 2018, Dom St. Kilian, Würzburg
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Bas Kosters

Bas Kosters (40) is bij het grote publiek bekend als modeontwerper vanwege onder meer shows tijdens Amsterdam Fashion Week en London Fashion Week. Zijn uitgebreide oeuvre omvat ook wandkleden, poppen, tekeningen, performances en installaties, en kunstobjecten. Tevens is zijn werk vaak een commentaar op maatschappelijke en politieke misstanden. Eerder dit jaar was hij de winnaar van het Mode Stipendium 2018.

‘Tranen zijn de glitters van het leven’
Begin juni opende een expositie van wandkleden van Bas Kosters in het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM, in het CEC Amsterdam): ‘Tranen zijn de glitters van het leven’. Aan de hand van meerdere wandkleden en tekeningen wordt de rijkdom en diepte van het werk van Kosters getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland. De expositie duurt tot eind juli.

<p>Bas Kosters (40) is bij het grote publiek bekend als modeontwerper vanwege onder meer shows tijdens Amsterdam Fashion Week en London Fashion Week. Zijn uitgebreide oeuvre omvat ook wandkleden, poppen, tekeningen, performances en installaties, en kunstobjecten. Tevens is zijn werk vaak een commentaar op maatschappelijke en politieke misstanden. Eerder dit jaar was hij de winnaar van het Mode Stipendium 2018.<br/><br/><b>‘Tranen zijn de glitters van het leven’</b><br/>Begin juni opende een expositie van wandkleden van Bas Kosters in het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM, in het CEC Amsterdam): ‘Tranen zijn de glitters van het leven’. Aan de hand van meerdere wandkleden en tekeningen wordt de rijkdom en diepte van het werk van Kosters getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland. De expositie duurt tot eind juli.<br/></p>
Live muziek: Opera Spanga

Opera Spanga produceert sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera’s en operafilms in het Friese plaatsje Spanga. 

Deze zomer presenteert Opera Spanga Aida, Giuseppe Verdi’s meesterwerk waarin liefde in conflict komt met oorlog. Met Aida wil Opera Spanga iedereen ervan doordringen dat oorlog als een instrument uit de tijd is geraakt. Om met Brecht te spreken: ‘Stell dir vor, es ist Krieg, und keiner geht hin...’ Oftewel: we zijn allemaal verantwoordelijk voor de oorlog en het in stand houden ervan.

In onze uitzending vanavond een voorproefje van de opera.

Nieuwe triomfmarsen
In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 is er extra veel te doen rondom Aida. Zo worden er vier nieuwe triomfmarsen gecomponeerd, die voorafgaand aan de voorstellingen worden uitgevoerd op het operaterrein in Spanga.

<p>Opera Spanga produceert sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera’s en operafilms in het Friese plaatsje Spanga. <br/><br/>Deze zomer presenteert Opera Spanga Aida, Giuseppe Verdi’s meesterwerk waarin liefde in conflict komt met oorlog. Met Aida wil Opera Spanga iedereen ervan doordringen dat oorlog als een instrument uit de tijd is geraakt. Om met Brecht te spreken: ‘Stell dir vor, es ist Krieg, und keiner geht hin...’ Oftewel: we zijn allemaal verantwoordelijk voor de oorlog en het in stand houden ervan.<br/><br/>In onze uitzending vanavond een voorproefje van de opera.<br/><br/><b>Nieuwe triomfmarsen</b><br/>In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 is er extra veel te doen rondom Aida. Zo worden er vier nieuwe triomfmarsen gecomponeerd, die voorafgaand aan de voorstellingen worden uitgevoerd op het operaterrein in Spanga.<br/></p>
De Torenkamer: Cathelijn van Goor - Dag 4

Taart in de Torenkamer, want ik ben jarig. Daarom ook een kortere werkdag.


Eerst heb ik even verder geworsteld met een aquarel. De grootste uitdaging was in dit geval de geometrische vormen er duidelijk inkrijgen, zonder de grillige lijnvoering en openheid in de bomen te verliezen. Ik kwam er niet helemaal uit en ben nog in dubio of het een gevalletje van 'kill your darlings' gaat worden, of dat het me zal lukken het één te bewerkstelligen zonder het ander er voor op te hoeven offeren. Ik heb besloten het oordeel nog even uit te stellen.


Vervolgens heb ik uitgeprobeerd wat er gebeurt als ik zwart papier nam en de schaduwen daarop uitspaarde in plaats van de schaduwen zwart te tekenen. Ik wilde zien of ik de rechthoekige, platte vormen van de schaduwvlakken kon versterken door het effen zwart van het papier. Dit bleek te werken: de schaduwen werden echt platte vlakken zo, maar de rest van de tekening kreeg het uiterlijk van een borduurwerk. Dit gestileerde effect vind ik te weinig een natuurlijke tegenhanger van de geometrische vormen, dus morgen ga ik kijken of ik deze delen van de tekening zachter en meer organisch kan krijgen. Maar eerst op naar een terras om een voltooid rondje om de zon te vieren.


Cathelijn van Goor dag 4 afb1.jpg


Cathelijn van Goor dag 4 afb2.jpg


Cathelijn van Goor dag 4 afb3.jpg

<p>Taart in de Torenkamer, want ik ben jarig. Daarom ook een kortere werkdag.</p><p><br/></p><p>Eerst heb ik even verder geworsteld met een aquarel. De grootste uitdaging was in dit geval de geometrische vormen er duidelijk inkrijgen, zonder de grillige lijnvoering en openheid in de bomen te verliezen. Ik kwam er niet helemaal uit en ben nog in dubio of het een gevalletje van 'kill your darlings' gaat worden, of dat het me zal lukken het één te bewerkstelligen zonder het ander er voor op te hoeven offeren. Ik heb besloten het oordeel nog even uit te stellen.</p><p><br/></p><p>Vervolgens heb ik uitgeprobeerd wat er gebeurt als ik zwart papier nam en de schaduwen daarop uitspaarde in plaats van de schaduwen zwart te tekenen. Ik wilde zien of ik de rechthoekige, platte vormen van de schaduwvlakken kon versterken door het effen zwart van het papier. Dit bleek te werken: de schaduwen werden echt platte vlakken zo, maar de rest van de tekening kreeg het uiterlijk van een borduurwerk. Dit gestileerde effect vind ik te weinig een natuurlijke tegenhanger van de geometrische vormen, dus morgen ga ik kijken of ik deze delen van de tekening zachter en meer organisch kan krijgen. Maar eerst op naar een terras om een voltooid rondje om de zon te vieren.</p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41489/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%204%20afb1.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 4 afb1.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41490/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%204%20afb2.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 4 afb2.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41491/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%204%20afb3.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 4 afb3.jpg" width="400"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Pieter Boskma - Eerlijke drift
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Pieter Boskma - Eerlijke drift

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht