Overzicht van 17 juli 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Micha Windgassen

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
05:31   Micha's Minimal - Philip Glass - Glassworks
Micha's Minimal - Philip Glass - Glassworks
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Putman Green, green grass of home Tom Jones
Green, green grass of home door Tom Jones
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Welk muzikale nieuws wilt u delen met Ab? Welke muziek moet wat u betreft direct op de radio? In WhatsAb zijn we benieuwd naar wat u op...
WhatsAb 17 juli 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Concert gegeven op 13 juli vanuit de Royal Albert Hall in Londen door het BBC Proms Youth Ensemble en BBC Symphony Orchestra olv. Sakari Oramo.

1. Toward the Unknown Region - Ralph Vaughan Williams

Met: BBC Symphony Chorus
2. The Planets, op.32 - Gustav Holst
Met: National Youth Choir of Great Britain

3. Five Telegams - Anna Meredith
Met: National Yourth Choir of Great Britain
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Benjamin Janssens

Conservator Benjamin Janssens van het Lalique Museum in Doesburg is te gast. Het museum is gedeeltelijk gewijd aan het werk van de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Jules Lalique (1860-1945). Daarnaast is er ook altijd een tijdelijke tentoonstelling te zien. Nu is dat Edelstenen uit de hemel - Marc Chagall in het Lalique Museum.

Edelstenen uit de hemel
De tentoonstelling over Marc Chagall richt zich in het bijzonder op de keuze van zijn onderwerpen en het kleurgebruik daarin, waarvan de oorsprong in Chagalls jeugd ligt. Het werk is dromerig en vol van kinderlijke fantasie.

<p>Conservator Benjamin Janssens van het Lalique Museum in Doesburg is te gast. Het museum is gedeeltelijk gewijd aan het werk van de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Jules Lalique (1860-1945). Daarnaast is er ook altijd een tijdelijke tentoonstelling te zien. Nu is dat Edelstenen uit de hemel - Marc Chagall in het Lalique Museum.<br/><br/><b>Edelstenen uit de hemel</b><br/>De tentoonstelling over Marc Chagall richt zich in het bijzonder op de keuze van zijn onderwerpen en het kleurgebruik daarin, waarvan de oorsprong in Chagalls jeugd ligt. Het werk is dromerig en vol van kinderlijke fantasie.<br/></p>
Live muziek: Lisa Jacobs en The String Soloists

Nederlands topvioliste Lisa Jacobs wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma's en podium presentatie in combinatie met haar frisse uitstraling. Ze debuteerde op 17 jarige leeftijd bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Riccardo Chailly, rondde haar conservatoriumstudie af met een 10 en won verschillende grote prijzen. Onlangs bracht Jacobs een album uit met caprices van Paganini en aanstaande donderdag is ze met haar ensemble The String Soloists te horen in Het Concertgebouw Amsterdam.
Foto:Ronald Knapp

<p>Nederlands topvioliste Lisa Jacobs wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma's en podium presentatie in combinatie met haar frisse uitstraling. Ze debuteerde op 17 jarige leeftijd bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Riccardo Chailly, rondde haar conservatoriumstudie af met een 10 en won verschillende grote prijzen. Onlangs bracht Jacobs een album uit met caprices van Paganini en aanstaande donderdag is ze met haar ensemble The String Soloists te horen in Het Concertgebouw Amsterdam.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><i style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Foto:Ronald Knapp</i><br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Yentl van Stokkum - Advies voor de jonge, alleenreizende vrouw
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Yentl van Stokkum - Advies voor de jonge, alleenreizende vrouw
De Torenkamer: Cathelijn van Goor - Dag 2

Vandaag voelde de warmte als een zware deken in de kleine Torenkamer. Een ommetje door de stad om aanvullende materialen te kopen bracht wat verkoeling.


Om weer in een flow te komen, ben ik verder gaan tekenen aan een opzet die ik gisteren al had gemaakt. Het duurde lang voordat het werk een beetje de sfeer kreeg die ik voor ogen had. Het lukte me niet te stoppen voordat ik het werk zo goed als klaar had, omdat ik steeds weer iets nieuws zag wat ik anders wilde hebben. Ik vond het beeld lang saai blijven, omdat de boom gecentreerd geplaatst was. Uiteindelijk lukte het me het werk de spanning te geven waarop ik hoopte, door de schaduw, die licht was in plaats van donker, sterker naar voren te laten komen.


Toen was het tijd om te gaan spelen met water, zoals dat hoort met mooi weer. In mijn eigen studio ben ik ruim een jaar geleden begonnen aan twee grote tekeningen, ongeveer 1,5 bij 2 meter, waarin ik aquarelverf combineerde met kleurpotlood. Na een aantal maanden puzzelen heb ik de werken opgerold en aan de kant gelegd, omdat het me niet lukte de twee technieken naar wens te combineren. Soms is het handig om eerst in het klein onderzoek te doen, alvorens direct op wallpaper-formaat te beginnen. Een goede uitdaging dus voor in de Torenkamer. De eerste laag verf ligt nu te drogen, zodat ik morgen ten strijde kan trekken met mijn kleurpotloden.


Cathelijn van Goor dag 2 afb1.jpg


Cathelijn van Goor dag 2 afb2.jpg


Cathelijn van Goor dag 2 afb3.jpg


Cathelijn van Goor dag 2 afb4.jpg


Cathelijn van Goor dag 2 afb5.jpg

<p>Vandaag voelde de warmte als een zware deken in de kleine Torenkamer. Een ommetje door de stad om aanvullende materialen te kopen bracht wat verkoeling.</p><p><br/></p><p>Om weer in een flow te komen, ben ik verder gaan tekenen aan een opzet die ik gisteren al had gemaakt. Het duurde lang voordat het werk een beetje de sfeer kreeg die ik voor ogen had. Het lukte me niet te stoppen voordat ik het werk zo goed als klaar had, omdat ik steeds weer iets nieuws zag wat ik anders wilde hebben. Ik vond het beeld lang saai blijven, omdat de boom gecentreerd geplaatst was. Uiteindelijk lukte het me het werk de spanning te geven waarop ik hoopte, door de schaduw, die licht was in plaats van donker, sterker naar voren te laten komen.</p><p><br/></p><p>Toen was het tijd om te gaan spelen met water, zoals dat hoort met mooi weer. In mijn eigen studio ben ik ruim een jaar geleden begonnen aan twee grote tekeningen, ongeveer 1,5 bij 2 meter, waarin ik aquarelverf combineerde met kleurpotlood. Na een aantal maanden puzzelen heb ik de werken opgerold en aan de kant gelegd, omdat het me niet lukte de twee technieken naar wens te combineren. Soms is het handig om eerst in het klein onderzoek te doen, alvorens direct op wallpaper-formaat te beginnen. Een goede uitdaging dus voor in de Torenkamer. De eerste laag verf ligt nu te drogen, zodat ik morgen ten strijde kan trekken met mijn kleurpotloden.</p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41465/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%202%20afb1.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 2 afb1.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41466/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%202%20afb2.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 2 afb2.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41467/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%202%20afb3.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 2 afb3.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41468/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%202%20afb4.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 2 afb4.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41469/Cathelijn%20van%20Goor%20dag%202%20afb5.jpg" alt="Cathelijn van Goor dag 2 afb5.jpg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht