Overzicht van 8 juni 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Trad. En la Santa Helena Hespèrion XXI o.l.v. Jordi Savall
Kettingreactie 8 juni 2018
Luidspreker Luidspreker
11:41   WhatsAb - Themaweek: Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 8 juni 2018
Videocamera Video
11:14   Kamermuziek Ensemble Nederland
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Luidspreker Luidspreker
17:21   Laurens de Man
Laurens de Man live in de studio
Videocamera Video
17:24   Laurens de Man
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

LET OP: Dit concert is live mee te kijken op deze website en www.radio4.nl/live.

Rechtstreekse uitzending van het slotconcert van Het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Wayne Marshall
Koordirigent: André Thomas
M.m.v. Heidi Stober [sopraan - First Lady]
Nicole Cabell [sopraan - Seena]
Lukhanyo Moyake [tenor - Lud]
Mark Stone [bariton - President]

Op het programma:
Leonard Bernstein - A White House Cantata
Bernsteins 'A White House Cantata'

In de 'White House Cantata' spelen de Amerikaanse presidenten en hun first ladies tussen 1800 en 1900 een hoofdrol. De cantate is een bewerking van de musical '1600 Pennsylvania Avenue' (het adres van het Witte Huis), en was Bernsteins bijdrage aan de vieringen rond de Bicentennial van de VS in 1976. De echte hoofdrol is natuurlijk voor de muziek, in een typische Bernstein-mix van musical, walsjes, marsmuziek, jazz, calypso, drinkliederen, love songs en nog veel meer.

<p>In de 'White House Cantata' spelen de Amerikaanse presidenten en hun first ladies tussen 1800 en 1900 een hoofdrol. De cantate is een bewerking van de musical '1600 Pennsylvania Avenue' (het adres van het Witte Huis), en was Bernsteins bijdrage aan de vieringen rond de Bicentennial van de VS in 1976. De echte hoofdrol is natuurlijk voor de muziek, in een typische Bernstein-mix van musical, walsjes, marsmuziek, jazz, calypso, drinkliederen, love songs en nog veel meer.<br/></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Flip Filz en Robijn Wendelaar

Huzarenstuk
Op de filmset van een historisch oorlogsdrama staan twee figuranten klaar. Ze hebben zich ingelezen, ingeleefd en in vol ornaat opgetuigd als huzaren.

Knipperen ze niet teveel? Worden ze überhaupt gefilmd? Het zekere voor het onzekere nemend houden de mannen strijdbaar vol. Ze willen de opnames niet verpesten of - erger nog - roemloos sneuvelen in de montage.

In Huzarenstuk zien we twee gekneusde mannen met een groot verlangen weer een rol van betekenis te spelen. Bram Coopmans en Flip Filz laten een wonderlijke vriendschap ontstaan in het verraderlijke gebied tussen feit en fictie.

Spel en concept zijn van Bram Coopmans en Flip Filz, de tekst is ook van Flip Filz, Robijn Wendelaar doet de regie.Huzarenstuk is een copraductie van Theater Bellevue en Het Nationale Theater.

<p><b>Huzarenstuk</b><br/>Op de filmset van een historisch oorlogsdrama staan twee figuranten klaar. Ze hebben zich ingelezen, ingeleefd en in vol ornaat opgetuigd als huzaren.<br/><br/>Knipperen ze niet teveel? Worden ze überhaupt gefilmd? Het zekere voor het onzekere nemend houden de mannen strijdbaar vol. Ze willen de opnames niet verpesten of - erger nog - roemloos sneuvelen in de montage.<br/><br/>In Huzarenstuk zien we twee gekneusde mannen met een groot verlangen weer een rol van betekenis te spelen. Bram Coopmans en Flip Filz laten een wonderlijke vriendschap ontstaan in het verraderlijke gebied tussen feit en fictie.<br/><br/>Spel en concept zijn van Bram Coopmans en Flip Filz, de tekst is ook van Flip Filz, Robijn Wendelaar doet de regie.Huzarenstuk is een copraductie van Theater Bellevue en Het Nationale Theater.<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MpoV5ZbOtxc"></iframe><br/></p>
Live muziek: Suzanne Arends en Irina Parfenova

Als kamermuziekpartner treedt fluitiste Suzanne Arends regelmatig op in verschillende bezettingen. Met pianiste Irina Parfenova vormt zij gedurende enkele jaren een vast duo. Een cd opname van hun recente concert met werken uit het jaar 1943 is recent verschenen.

1943
Tijdens het instuderen van Sonates van Sergei Prokofjev en Leo Smit ontdekte Suzanne en Irina, dat deze twee composities in hetzelfde jaar geschreven werden.

Ze vonden het bijzonder en begonnen een zoektocht naar de eventuele andere fluitmuziek uit dat jaar. Tot hun verbazing bleek dat Sonatine van Henry Dutilleux, eerder al door Suzanne Arends gespeeld, ook uit 1943 kwam! De zoektocht ging door en snel vonden ze nog een naam: Dorian Le Gallienne, een Australische componist, die zijn Fluit sonate ook in 1943 heeft geschreven. En de langzame deel uit de vioolsonate van Amerikaan Aaron Copland, (ook, uiteraard, geschreven in 1943) werd een logische afsluiting van dit unieke programma.

<p>Als kamermuziekpartner treedt fluitiste Suzanne Arends regelmatig op in verschillende bezettingen. Met pianiste Irina Parfenova vormt zij gedurende enkele jaren een vast duo. Een cd opname van hun recente concert met werken uit het jaar 1943 is recent verschenen.<br/><br/><b>1943</b><br/>Tijdens het instuderen van Sonates van Sergei Prokofjev en Leo Smit ontdekte Suzanne en Irina, dat deze twee composities in hetzelfde jaar geschreven werden.<br/><br/>Ze vonden het bijzonder en begonnen een zoektocht naar de eventuele andere fluitmuziek uit dat jaar. Tot hun verbazing bleek dat Sonatine van Henry Dutilleux, eerder al door Suzanne Arends gespeeld, ook uit 1943 kwam! De zoektocht ging door en snel vonden ze nog een naam: Dorian Le Gallienne, een Australische componist, die zijn Fluit sonate ook in 1943 heeft geschreven. En de langzame deel uit de vioolsonate van Amerikaan Aaron Copland, (ook, uiteraard, geschreven in 1943) werd een logische afsluiting van dit unieke programma.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Bernard Wesseling - Mediamaatschappij
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Bernard Wesseling - Mediamaatschappij
Luidspreker Luidspreker
23:11   De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 5
Het regent vandaag. Dat past bij de laatste dag van een vakantie, bij het terugkeren naar huis. Alsof de omgeving zich nu niet meer van...
De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 5

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht