Overzicht van 7 juni 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Ma Navu Vox Clamantis o.l.v. Jaan-Eik Tulve
Kettingreactie 7 juni 2018
Luidspreker Luidspreker
11:34   WhatsAb - Themaweek: Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb - 7 juni 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Virtuoos trio speelt recht uit het hart. Opname 2 mei 2018 Concertzaal Tilburg.
Piano Trio Martinu

Franz Schubert – Notturno D.897
Bohuslav Martinu – Pianotrio nr.3 in C
Antonin Dvorak – Trio in f

Opname van 2-5-2018, Concertzaal, Tilburg
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Hella Jongerius

Met ‘Breathing Colour’ houdt ontwerper Hella Jongerius een pleidooi voor instabiele kleuren. In deze tentoonstelling toont zij de dynamiek en schoonheid van kleur en daagt zij ons uit om kleur even krachtig te ervaren als vorm. Deze zomer te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Ontwerper Hella Jongerius presenteert, na vijftien jaar kleuronderzoek, een serie installaties die ons begrip van kleur en vorm verdiepen. Ze toont een verzameling speciaal ontworpen objecten die laten zien hoe de beleving van kleur en vorm wordt beïnvloed door het daglicht, dat verandert gedurende de ochtend, middag en avond. Daarbij selecteerde ze samen met kunstenaar Mathieu Meijers werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Manifest voor instabiele kleuren
De tentoonstelling bevraagt onze perceptie van kleur en reflecteert op de geschiedenis van kleuronderzoek. 'Hella Jongerius - Breathing Colour' is een statement over de kracht van kleur, de imperfectie en veelzijdigheid van kleur, als reactie op de vlakke kleuren vervaardigd door de industrie. Uiteindelijk is het Jongerius’ doel om de kracht van kleur tegenover de kracht van vorm te plaatsen.

Beeld: Hella Jongerius – Breathing Colour, The Colour Catcher, 2017

<p>Met ‘Breathing Colour’ houdt ontwerper Hella Jongerius een pleidooi voor instabiele kleuren. In deze tentoonstelling toont zij de dynamiek en schoonheid van kleur en daagt zij ons uit om kleur even krachtig te ervaren als vorm. Deze zomer te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.<br/><br/>Ontwerper Hella Jongerius presenteert, na vijftien jaar kleuronderzoek, een serie installaties die ons begrip van kleur en vorm verdiepen. Ze toont een verzameling speciaal ontworpen objecten die laten zien hoe de beleving van kleur en vorm wordt beïnvloed door het daglicht, dat verandert gedurende de ochtend, middag en avond. Daarbij selecteerde ze samen met kunstenaar Mathieu Meijers werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.<br/><br/><b>Manifest voor instabiele kleuren</b><br/>De tentoonstelling bevraagt onze perceptie van kleur en reflecteert op de geschiedenis van kleuronderzoek. 'Hella Jongerius - Breathing Colour' is een statement over de kracht van kleur, de imperfectie en veelzijdigheid van kleur, als reactie op de vlakke kleuren vervaardigd door de industrie. Uiteindelijk is het Jongerius’ doel om de kracht van kleur tegenover de kracht van vorm te plaatsen.<br/><i><br/>Beeld: Hella Jongerius – Breathing Colour, The Colour Catcher, 2017</i></p>
Live muziek: Andreas en Julie Rokseth

De Noorse broer en zus Andreas en Julie Rokseth spelen in de ongebruikelijke combinatie van bandoneon en harp. Ze volgden de master tango-opleiding aan het Rotterdamse conservatorium Codarts, waar ze les kregen van docent en artistiek leider Gustavo Beytelmann en beiden met een 10 afstudeerden.

<p>De Noorse broer en zus Andreas en Julie Rokseth spelen in de ongebruikelijke combinatie van bandoneon en harp. Ze volgden de master tango-opleiding aan het Rotterdamse conservatorium Codarts, waar ze les kregen van docent en artistiek leider Gustavo Beytelmann en beiden met een 10 afstudeerden.<br/></p>
De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 4

De Torenkamer is een synoniem geworden voor onze reis. 


Doordat het dezer dagen zo warm is, zitten we in de torenkamer in het park, en ook in de torenkamer op een schaduwrijk terras.

Het helpt goed voor de desoriëntatie; wanneer we over het zebrapad lopen, waant Dorien zich in Japan. Die klik zie ik razendsnel gebeuren. Wanneer je de hele dag over een virtueel eiland zwerft, wordt de werkelijkheid snel virtueel. Het kader van wat tastbaar en onaantastbaar is, vervaagt. 


Dorien is in Japan en loopt naast me, vertelt wat ze daar allemaal ziet. Ze is niet in de war, ze kijkt met grote ogen. Ze is het binnenland ingegaan, want de kustplaatsen lijken allemaal op elkaar.


'Ik zie allemaal tempels' zegt ze. 


Een busje komt voorrijden, er stappen modellen uit in roze jurken. 'Wat voor tempels zijn dat?' 


De roze jurken lopen met overeenkomstige benen de kerk in. 'Ze lijken allemaal op elkaar'. 


Het maakt niet meer uit waar we zijn, als we maar heel goed kijken.


Dorien de Wit en Annemieke Gerrist dag 4 afb1.png


Dorien de Wit en Annemieke Gerrist dag 4 afb2.png

<p><span style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">De Torenkamer is een synoniem geworden voor onze reis. </span></p><div><font color="#222222"><br/></font><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span style="color: rgb(33, 33, 33);">Doordat het dezer dagen zo warm is, zitten we in de torenkamer in het park, en ook in de torenkamer op een schaduwrijk terras.</span></div><div style="background-color: rgb(255, 255, 255);"><font color="#212121"><br/></font><div style="color: rgb(33, 33, 33);">Het helpt goed voor de desoriëntatie; wanneer we over het zebrapad lopen, waant Dorien zich in Japan. Die klik zie ik razendsnel gebeuren. Wanneer je de hele dag over een virtueel eiland zwerft, wordt de werkelijkheid snel virtueel. Het kader van wat tastbaar en onaantastbaar is, vervaagt. </div><p><br/></p><div style="color: rgb(33, 33, 33);">Dorien is in Japan en loopt naast me, vertelt wat ze daar allemaal ziet. Ze is niet in de war, ze kijkt met grote ogen. Ze is het binnenland ingegaan, want de kustplaatsen lijken allemaal op elkaar.</div><p><br/></p><div style="color: rgb(33, 33, 33);">'Ik zie allemaal tempels' zegt ze. </div><p><br/></p><div style="color: rgb(33, 33, 33);">Een busje komt voorrijden, er stappen modellen uit in roze jurken. 'Wat voor tempels zijn dat?' </div><p><br/></p><p><span style="color: rgb(33, 33, 33);">De roze jurken lopen met overeenkomstige benen de kerk in. 'Ze lijken allemaal op elkaar'. </span><br/></p><p><span style="color: rgb(33, 33, 33);"><br/></span></p><p><span style="color: rgb(33, 33, 33);">Het maakt niet meer uit waar we zijn, als we maar heel goed kijken.</span><br/></p><p><span style="color: rgb(33, 33, 33);"><br/></span></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41061/Dorien%20de%20Wit%20en%20Annemieke%20Gerrist%20dag%204%20afb1.png" alt="Dorien de Wit en Annemieke Gerrist dag 4 afb1.png" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41062/Dorien%20de%20Wit%20en%20Annemieke%20Gerrist%20dag%204%20afb2.png" alt="Dorien de Wit en Annemieke Gerrist dag 4 afb2.png" width="400"/></p><p></p></div></div>
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Roos Vlogman - Moeiteloos
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Roos Vlogman - Moeiteloos
Luidspreker Luidspreker
23:24   Opium Tipt
Les contes d'Hoffmann van De Nationale Opera

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht