Overzicht van 5 juni 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Edvard Grieg Suite voor orkest nr.1, op.46, "Peer Gynt" - deel IV, "In de hal van de bergkoning" Saint Louis Symphony Orchestra o.l.v....
Edvard Grieg - Suite voor orkest nr.1, op.46, "Peer Gynt" - deel IV, "In de hal van de bergkoning"
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb - Themaweek: Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 5 juni 2018 - Themaweek: Rotterdams Philharmonisch Orkest 100 jaar
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Residentie Orkest o.l.v. Christoph Poppen
Julian Steckel, cello

Ludwig van Beethoven – Ouverture ‘Coriolan’
Dmitri Sjostakovitsj – Celloconcert nr. 1
J.S.Bach/Anton Webern – Fuga (Ricercata)
Joseph Haydn – Symfonie nr. 100 ‘Militär’

Opname van 11-5-2018, Zuiderstrandtheater, Den Haag
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Renske Cohen Tervaert

Conservator Renske Cohen Tervaert komt vertellen over de tentoonstelling ODILON REDON, La littérature et la musique, nog tot en met 9 september te zien in het Kröller-Müller.

ODILON REDON
La littérature et la musique
Stap in de wereld van Odilon Redon. Een veelzijdig kunstenaar: pastellist, tekenaar, schilder en lithograaf. Thema van de tentoonstelling is de belangrijke rol die literatuur en muziek spelen in Redons leven en werk.

Redon vindt zijn inspiratie in literaire en muzikale bronnen van de klassieke oudheid tot Richard Wagner. De tentoonstelling laat dit zien aan de hand van een reeks specifieke thema’s, zoals het gevleugelde paard (Pegasus) of de vrouw, die zowel voorkomt als symbool van schoonheid (Béatrice) als in de gedaante van fatale verleidster (Salomé). Redon gebruikt deze thema’s steeds opnieuw, laat ze van gedaante veranderen en geeft ze telkens nieuwe betekenissen en associaties mee.

Zijn bewondering voor Wagner blijkt onder meer uit zijn voorstellingen van Brünnhilde en Parsifal. Maar meestal is de relatie met muziek niet zo letterlijk en gaat het hem meer om het oproepen van een gemoedstoestand. Tijdgenoten beschrijven zijn werk vaak in termen van een muzikale ervaring. Zelf noemt hij zich een ‘peintre symphonique’.

<p>Conservator Renske Cohen Tervaert komt vertellen over de tentoonstelling ODILON REDON, La littérature et la musique, nog tot en met 9 september te zien in het Kröller-Müller.<br/><br/><b>ODILON REDON</b><br/><i>La littérature et la musique</i><br/>Stap in de wereld van Odilon Redon. Een veelzijdig kunstenaar: pastellist, tekenaar, schilder en lithograaf. Thema van de tentoonstelling is de belangrijke rol die literatuur en muziek spelen in Redons leven en werk. <br/><br/>Redon vindt zijn inspiratie in literaire en muzikale bronnen van de klassieke oudheid tot Richard Wagner. De tentoonstelling laat dit zien aan de hand van een reeks specifieke thema’s, zoals het gevleugelde paard (Pegasus) of de vrouw, die zowel voorkomt als symbool van schoonheid (Béatrice) als in de gedaante van fatale verleidster (Salomé). Redon gebruikt deze thema’s steeds opnieuw, laat ze van gedaante veranderen en geeft ze telkens nieuwe betekenissen en associaties mee.<br/><br/>Zijn bewondering voor Wagner blijkt onder meer uit zijn voorstellingen van Brünnhilde en Parsifal. Maar meestal is de relatie met muziek niet zo letterlijk en gaat het hem meer om het oproepen van een gemoedstoestand. Tijdgenoten beschrijven zijn werk vaak in termen van een muzikale ervaring. Zelf noemt hij zich een ‘peintre symphonique’.<br/></p>
Live muziek: Iberio Duo

Iberio Duo bestaat uit Daniel Pacho Villacorta op piano en Louisa Rocha op viool. Ze leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Louisa won prijzen op o.a. het Prinses Christina Councours en bij de International Competition of Fundão. Daniel Pacho won awards bij de Academic Achievement Extraordinary Prize en de National Education Award by the Ministry of Education of Spain. Louisa bespeelt een Fichtl, Magnus Antonius from 1772, a in bruikleen gekregen van het Gagliano Strijkinstrumenten Fonds.

<p>Iberio Duo bestaat uit Daniel Pacho Villacorta op piano en Louisa Rocha op viool. Ze leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Louisa won prijzen op o.a. het Prinses Christina Councours en bij de International Competition of Fundão. Daniel Pacho won awards bij de Academic Achievement Extraordinary Prize en de National Education Award by the Ministry of Education of Spain. Louisa bespeelt een Fichtl, Magnus Antonius from 1772, a in bruikleen gekregen van het Gagliano Strijkinstrumenten Fonds.<br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Krijn Peter Hesseling - In verwachting
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Krijn Peter Hesselink - In verwachting uit Toondoof
De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 2
Van een afstandje zie je twee personen intens naar schermen staren en hoor je veel geklik.


Overigens is dit Doornroosje-kamertje 2 bij 2 meter. We vullen de kamer tot de rand. Ondertussen volg ik een snelweg op het eiland, zo saai dat ik vaak zucht. 
Dorien wil graag mijn eiland, en ik dat van haar. We komen langzaam op gang, misschien doordat we ons beperkt hebben tot elk een eiland. 


Wanneer je in het wilde weg reist via Google Street View kun je, als je genoeg hebt van Mongolië, even naar de Westkust van Zuid-Afrika om de zee te bekijken. Die luchtigheid is zeer afwezig. 


Ik heb me voorgenomen vandaag niet meteen naar de zee te gaan, wat zowel Dorien als ik meteen doen zodra we in een nieuw land komen. 

In 1995 vond er een aardbeving plaats op mijn eiland, wat is nog steeds te zien. Het is een trieste bedoening aan de kant van de weg; ingestorte huizen en onafgebouwde huizen wisselen elkaar af. De mensen die er lopen, stralen geen blijdschap uit.
Schouders hangen naar beneden, omkleed door vale, te grote jassen. Ik zou graag uitbundig willen zwaaien naar ze, om te laten zien dat ik heel erg blij ben dat ik ze zie, en dan opgewekt vragen: 'hallo, hoe is het met je?' De andere vraag die ik hier ook zou stellen is: waar is de supermarkt? Die is namelijk in geen velden en wegen te bekennen. 


Torenkamer Dorien en Annemieke dag 2.jpg

<div id="ext-gen1796" style="color: rgb(34, 34, 34);">Van een afstandje zie je twee personen intens naar schermen staren en hoor je veel geklik.</div><p><br/></p><div style="color: rgb(34, 34, 34);">Overigens is dit Doornroosje-kamertje 2 bij 2 meter. We vullen de kamer tot de rand. Ondertussen volg ik een snelweg op het eiland, zo saai dat ik vaak zucht. </div><div style="color: rgb(34, 34, 34);">Dorien wil graag mijn eiland, en ik dat van haar. We komen langzaam op gang, misschien doordat we ons beperkt hebben tot elk een eiland. </div><p><br/></p><div style="color: rgb(34, 34, 34);">Wanneer je in het wilde weg reist via Google Street View kun je, als je genoeg hebt van Mongolië, even naar de Westkust van Zuid-Afrika om de zee te bekijken. Die luchtigheid is zeer afwezig. </div><p><br/></p><div style="color: rgb(34, 34, 34);">Ik heb me voorgenomen vandaag niet meteen naar de zee te gaan, wat zowel Dorien als ik meteen doen zodra we in een nieuw land komen. </div><div style="color: rgb(34, 34, 34);"><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);">In 1995 vond er een aardbeving plaats op mijn eiland, wat is nog steeds te zien. Het is een trieste bedoening aan de kant van de weg; ingestorte huizen en onafgebouwde huizen wisselen elkaar af. De mensen die er lopen, stralen geen blijdschap uit.</div><div style="color: rgb(34, 34, 34);">Schouders hangen naar beneden, omkleed door vale, te grote jassen. Ik zou graag uitbundig willen zwaaien naar ze, om te laten zien dat ik heel erg blij ben dat ik ze zie, en dan opgewekt vragen: 'hallo, hoe is het met je?' De andere vraag die ik hier ook zou stellen is: waar is de supermarkt? Die is namelijk in geen velden en wegen te bekennen. </div><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41041/Torenkamer%20Dorien%20en%20Annemieke%20dag%202.jpg" alt="Torenkamer Dorien en Annemieke dag 2.jpg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht