Overzicht van 24 juni 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Het Zondagochtend Concert archief

10:00 - 12:00

Het Zondagochtend Concert archief AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Van zondag 3 juni t/m zondag 26 augustus zijn Spiegelzaal & Het Zondagochtend Concert er even niet. Het nieuwe seizoen begint op zondag 2 september 2018. Tot dan hoor je iedere zondag tussen 10 en 12 uur mooie opnamen uit het rijke archief van Het Zondagochtend Concert.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert.
Het Zondagmiddagconcert

14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Koninklijk Concertgebouworkestahav Shani, dirigent & pianonbsp; . Krzysztof Penderecki – Ciaccona uit ‘Pools Requiem’. J.S. Bach – Klavierconcert BWV 1052. Arnold Schönberg – Pelleas und Melisandebr
/>pname van het concert dat op 15 juni werd gegeven in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam
Lahav Shani

Lahav Shani
Vlak voor zijn eerste seizoen als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest debuteert de jonge Israëlische dirigent Lahav Shani op bijzondere wijze bij het Concertgebouworkest: met een concert waarin hij niet alleen dirigeert, maar ook piano speelt. En waarin hij onverwachte verbanden vindt tussen Bach, laatromantiek en hedendaagse muziek.

Bach, Schönberg en Penderecki
Een van Bachs meest geliefde klavierconcerten is het Concerto in d, een transcriptie van een vroeg vioolconcert dat verloren is geraakt. Het ‘klavier’ was in Bachs tijd een klavecimbel, maar sinds de negentiende eeuw zijn uitvoeringen met piano heel gebruikelijk. Bach was van grote invloed op Arnold Schönberg. Zijn symfonische gedicht Pelleas und Melisande stamt uit de tijd dat hij nog tonale, laatromantische muziek schreef. Maar voor het Weense publiek in 1905 was het een brug te ver: men vond dat de componist diende te worden opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. De neoromantische stijl van de Poolse componist (en voormalig avant-gardist) Krysztof Penderecki is verwant aan die van de vroege Schönberg. Zijn grootse Pools requiem was sinds de jaren zeventig een werk in uitvoering, tot de Chaconne in 2005 als laatste deel werd toegevoegd.

<p><strong style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);">Lahav Shani</strong><br style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);"/><span style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Vlak voor zijn eerste seizoen als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest debuteert de jonge Israëlische dirigent Lahav Shani op bijzondere wijze bij het Concertgebouworkest: met een concert waarin hij niet alleen dirigeert, maar ook piano speelt. En waarin hij onverwachte verbanden vindt tussen Bach, laatromantiek en hedendaagse muziek.</span><br style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);"/><strong style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);">Bach, Schönberg en Penderecki</strong><br style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);"/><span style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Een van Bachs meest geliefde klavierconcerten is het</span><em style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);"><span> </span>Concerto in d</em><span style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">, een transcriptie van een vroeg vioolconcert dat verloren is geraakt. Het ‘klavier’ was in Bachs tijd een klavecimbel, maar sinds de negentiende eeuw zijn uitvoeringen met piano heel gebruikelijk. Bach was van grote invloed op Arnold Schönberg. Zijn symfonische gedicht<span> </span></span><em style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);">Pelleas und Melisande</em><span style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"><span> </span>stamt uit de tijd dat hij nog tonale, laatromantische muziek schreef. Maar voor het Weense publiek in 1905 was het een brug te ver: men vond dat de componist diende te worden opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. De neoromantische stijl van de Poolse componist (en voormalig avant-gardist) Krysztof Penderecki is verwant aan die van de vroege Schönberg. Zijn grootse Pools requiem was sinds de jaren zeventig een werk in uitvoering, tot de<span> </span></span><em style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);">Chaconne</em><span style="color: rgb(35, 31, 32);text-align: left;background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"><span> </span>in 2005 als laatste deel werd toegevoegd.</span><br/></p>
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

In het kader van het jubileum van Diskotabel een special over opnametechniek.
Te gast zijn Adriaan Verstijnen, Guido Tichelman en Jared Sacks, opnameleiders.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Hermann Prey

Hermann Prey (Berlijn, Duitsland, 11 juli 1929 - Krailling, Duitsland, 22 juli 1998) was een Duitse bariton. Prey werd onder meer beroemd met zijn vertolking van de rol van Figaro in de opera's van Mozart en Rossini en met zijn vertolking van de liederen van Schubert. Hij was nauw bevriend en zong ook veel samen met de tenor Fritz Wunderlich.

Prey was een van de grootste naoorlogse Duitse zangers, in het baritonvak slechts geëvenaard door Dietrich Fischer-Dieskau. Gelijk Fischer-Dieskau bekwaamde Hermann Prey zich met groot stijlgevoel in de Duitse liedkunst. Dat leidde uiteindelijk tot de befaamde 'Lied Edition Prey', een verzameling van een kleine vijfhonderd Duitse liederen van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw.

<p>Hermann Prey (Berlijn, Duitsland, 11 juli 1929 - Krailling, Duitsland, 22 juli 1998) was een Duitse bariton. Prey werd onder meer beroemd met zijn vertolking van de rol van Figaro in de opera's van Mozart en Rossini en met zijn vertolking van de liederen van Schubert. Hij was nauw bevriend en zong ook veel samen met de tenor Fritz Wunderlich.<br/><br/>Prey was een van de grootste naoorlogse Duitse zangers, in het baritonvak slechts geëvenaard door Dietrich Fischer-Dieskau. Gelijk Fischer-Dieskau bekwaamde Hermann Prey zich met groot stijlgevoel in de Duitse liedkunst. Dat leidde uiteindelijk tot de befaamde 'Lied Edition Prey', een verzameling van een kleine vijfhonderd Duitse liederen van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw.<br/></p>
Hoogtepunten uit Der Freischütz van Weber

Der Freischütz is een romantische opera in drie bedrijven van Carl Maria von Weber. Het libretto is geschreven door de Duitse tekstschrijver Johann Friedrich Kind. De opera ging in première in juni 1821 in de Koninklijke Schouwburg van Berlijn. Het verhaal speelt zich af in het Bohemen van de 17de eeuw.

Der Freischütz
Om Agathe te huwen moet Max de schutterswedstrijd winnen. Zijn vriend Kaspar raadt hem aan voor zeker te spelen en neemt hem mee naar de zwarte jager Samiel, zodat hij kogels krijgt die altijd raak schieten. Max wint de wedstrijd maar het verraad komt uit. Een jaar huwelijk op proef wordt hem toegestaan; hij zal zijn eerlijkheid moeten bewijzen vooraleer hij definitief Agathe tot zijn vrouw mag nemen.

<p>Der Freischütz is een romantische opera in drie bedrijven van Carl Maria von Weber. Het libretto is geschreven door de Duitse tekstschrijver Johann Friedrich Kind. De opera ging in première in juni 1821 in de Koninklijke Schouwburg van Berlijn. Het verhaal speelt zich af in het Bohemen van de 17de eeuw.<br/><br/><b>Der Freischütz</b><br/>Om Agathe te huwen moet Max de schutterswedstrijd winnen. Zijn vriend Kaspar raadt hem aan voor zeker te spelen en neemt hem mee naar de zwarte jager Samiel, zodat hij kogels krijgt die altijd raak schieten. Max wint de wedstrijd maar het verraad komt uit. Een jaar huwelijk op proef wordt hem toegestaan; hij zal zijn eerlijkheid moeten bewijzen vooraleer hij definitief Agathe tot zijn vrouw mag nemen.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

De Holland Festival Proms 2018
Promsconcert:
Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Audun Iversen, bariton
George Benjamin (1960) - Dance Figures (2004)
Tom Coult (1988) - Sonnet Machine (2015) - Nederlandse première
Johann Sebastian Bach/George Benjamin (1960) - Canon & Fugue (from The Art of Fugue) (2007) - Nederlandse première
Edward Nesbit (1986) - In spite of the mere objectiveness of things (2016) -
Nederlandse première
George Benjamin (1960) - Sometime Voices (1996) - Nederlandse première
Opname gemaakt op 23 juni in het Concertgebouw in Amsterdam.
Kronos Sessions
Een selectie uit de concerten die het Kronos Quartet op zaterdag 17 juni gaf in het Muziekgebouw aa 't IJ in Amsterdam. Met als gastmusici de Iraanse zangeres Masha Vahdat, de Vietnamees-Amerikaanse multi-instrumentaliste Vân-Ánh Võ en het Trio Da Kali uit Mali.
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht