Overzicht van 22 juni 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Jacques Brel La valse à mille temps The King's Singers
Kettingreactie 22 juni 2018
Luidspreker Luidspreker
11:32   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 22 juni 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opname van Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 30 maart 2018 in TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Markus Stenz
M.m.v. Matthias Havinga [orgel]
Lenneke Ruiten [sopraan]
Sophie Harmsen [mezzosopraan]
Attillio Glaser [tenor]
Morgan Pearse [bariton]

Joseph Haydn - Orgelconcert nr.1 in C Hob XVIII:1
Wolfgang Amadeus Mozart - Mis in c, KV 427 ‘Grote’

Opname van Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 26 januari 2018 in TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart
M.m.v. Sasha Cooke [mezzosopraan]
Marjolein Koning [althobo]
Hessel Buma [trompet]

Aaron Copland - Quiet City voor althobo, trompet en strijkers
Johannes Brahms - Symfonie nr. 1 in c opus 68
Mozarts 'Grote' en Brahms 'Eerste'

Een mis op een gloednieuw orgel
Dankzij het nieuwe orgel in de Grote Zaal klinkt Mozarts 'Grosse Messe' zoals zij nog nooit in Utrecht heeft geklonken. Het orgel slaat als het ware een brug tussen koor en orkest, waardoor het allemaal net een tikkie spannender wordt, dynamischer, kleurrijker. Mozarts ‘Grote’ Mis was de laatste van achttien missen die Mozart schreef. Hij schreef het uit vrije wil en was niet gebonden aan allerlei kerkelijk gezever over details. Dat verklaart waarom deze mis, meer dan zijn andere kerkelijke muziek, is voorzien van drama, fantasievolle ingevingen en hier en daar theatrale effecten. Grandeur, dramatiek, lyriek, hartstocht plus achtstemmige koorpartijen, het komt allemaal voorbij in deze koninklijke mis.

Brahms en Copland
Copland toont in zeer beeldende, verhalende muziekstukken zijn innige banden met de joodse cultuur. 'Quiet City' ging in première tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat iets zegt over het karakter van de werken. Brahms’ 'Eerste Symfonie' stond als een huis, met zoveel vernuft en nieuwigheden dat het vrijwel direct een klassieker werd.

<p><b>Een mis op een gloednieuw orgel</b><br/>Dankzij het nieuwe orgel in de Grote Zaal klinkt Mozarts 'Grosse Messe' zoals zij nog nooit in Utrecht heeft geklonken. Het orgel slaat als het ware een brug tussen koor en orkest, waardoor het allemaal net een tikkie spannender wordt, dynamischer, kleurrijker. Mozarts ‘Grote’ Mis was de laatste van achttien missen die Mozart schreef. Hij schreef het uit vrije wil en was niet gebonden aan allerlei kerkelijk gezever over details. Dat verklaart waarom deze mis, meer dan zijn andere kerkelijke muziek, is voorzien van drama, fantasievolle ingevingen en hier en daar theatrale effecten. Grandeur, dramatiek, lyriek, hartstocht plus achtstemmige koorpartijen, het komt allemaal voorbij in deze koninklijke mis.<br/><br/><b>Brahms en Copland</b><br/>Copland toont in zeer beeldende, verhalende muziekstukken zijn innige banden met de joodse cultuur. 'Quiet City' ging in première tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat iets zegt over het karakter van de werken. Brahms’ 'Eerste Symfonie' stond als een huis, met zoveel vernuft en nieuwigheden dat het vrijwel direct een klassieker werd.<br/></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Gerwin van der Werf

Gerwin van der Werf is schrijver, muziekdocent op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest en literatuurcriticus bij Trouw. Vorige week verschenen er maar liefst twee boeken van zijn hand:

Een onbarmhartig pad, een spannende roadnovel die zich afspeelt op IJsland. Een gezin pikt met hun camper een lifter op. Deze raakt bevriend met het stel en wanneer de man hem een geheim toevertrouwt ziet hij al snel in dat dit niet verstandig was. De lifter afschudden is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het verhaal gaat over een man die tot het uiterste gaat om te behouden wat hij eigenlijk al kwijt is.

Het andere boek is Stampen en zingen. Hierin draait de lezer een jaartje mee in de examenklas van misschien wel de beste muziekdocent van Nederland. Deze zit het hele jaar in een spagaat tussen wat hij ze wíl leren en wat hij ze móet leren.

<p>Gerwin van der Werf is schrijver, muziekdocent op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest en literatuurcriticus bij Trouw. Vorige week verschenen er maar liefst twee boeken van zijn hand:<br/><br/><b>Een onbarmhartig pad</b>, een spannende roadnovel die zich afspeelt op IJsland. Een gezin pikt met hun camper een lifter op. Deze raakt bevriend met het stel en wanneer de man hem een geheim toevertrouwt ziet hij al snel in dat dit niet verstandig was. De lifter afschudden is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het verhaal gaat over een man die tot het uiterste gaat om te behouden wat hij eigenlijk al kwijt is.<br/><br/>Het andere boek is <b>Stampen en zingen</b>. Hierin draait de lezer een jaartje mee in de examenklas van misschien wel de beste muziekdocent van Nederland. Deze zit het hele jaar in een spagaat tussen wat hij ze wíl leren en wat hij ze móet leren.<br/></p>
Live muziek: Jan Willem Baljet en Jacobus den Herder

De bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en aan het Conservatoire Régionale de Metz, welke hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding. Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, ondermeer in Don Giovanni, Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte, de titelrol in Don Pasquale van Donizetti en hij maakt deel uit van Frommermann.

Jacobus den Herder (Zutphen, 1985) studeerde piano aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam en voltooide zijn studie bij David Kuyken en Willem Brons in 2011 en was 1ste prijs winnaar bij het Prinses Christina Concours in Enschede, waar hij tevens de Donemus prijs ontving voor zijn vertolking van hedendaagse muziek. Ook als begeleider van verschillende instrumentalisten was hij prijswinnaar bij dit concours. In 2013 werkte Jacobus samen met de bekende Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau. Hij speelde tijdens de presentatie van de zomercollectie van Taminiau in Parijs en Amsterdam werken van Mozart en Satie.

<p>De bariton <b>Jan Willem Baljet</b> studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en aan het Conservatoire Régionale de Metz, welke hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding. Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, ondermeer in Don Giovanni, Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte, de titelrol in Don Pasquale van Donizetti en hij maakt deel uit van Frommermann.<br/><br/><b>Jacobus den Herder</b> (Zutphen, 1985) studeerde piano aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam en voltooide zijn studie bij David Kuyken en Willem Brons in 2011 en was 1ste prijs winnaar bij het Prinses Christina Concours in Enschede, waar hij tevens de Donemus prijs ontving voor zijn vertolking van hedendaagse muziek. Ook als begeleider van verschillende instrumentalisten was hij prijswinnaar bij dit concours. In 2013 werkte Jacobus samen met de bekende Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau. Hij speelde tijdens de presentatie van de zomercollectie van Taminiau in Parijs en Amsterdam werken van Mozart en Satie.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Jan Kuijper - Tombe van Michelangelo
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Jan Kuijper - Tombe van Michelangelo

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht