Overzicht van 2 juni 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Strauss op zijn felst in Elektra
Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Markus Stenz, dirigent
Klytämnestra: Dalia Schaechter, mezzosopraan
Elektra: Elena Pankratova, sopraan
Chrysothemis: Asmik Grigorian, sopraan
Orest: Károly Szemerédy, bariton
Aegisth: Thomas Piffka, tenor
Der Pfleger des Orest: Florian Just, bariton
Die Vertraute: Laetitia Gerards, sopraan
Die Schleppträgerin: Renate Arends, sopraan
Ein junger Diener: James Kryshak, tenor
Alter Diener: Charles Dekeyser, bas
Die Aufseherin: Alwyn Mellor, sopraan
1. Magd: Cécile van de Sant, alt
2. Magd: Iris van Wijnen, mezzosopraan
3. Magd: Jelena Kordić, mezzosopraan
4. Magd: Lisette Bolle, sopraan
5. Magd: Kirsten Mackinnon, sopraan
Strauss - Elektra
Strauss op zijn felst in Elektra

Choquerend Grieks familiedrama

Deelde Igor Stravinsky met zijn ballet Le sacre du printemps het balletpubliek in 1913 een kaakstoot uit, eerder al bracht Richard Strauss met zijn opera’s Salome (1905) en Elektra (1909) het operapubliek in rep en roer. Met zijn felle, expressionistische muziek schilderde hij in Elektra de verscheurde familieverhoudingen in het bekende klassieke Griekse familiedrama: de relatie tussen Elektra, haar broer Orestes, en haar moeder Klytaemnestra. Moord op moord volgt, en de getraumatiseerde Elektra vormt het dramatische en vocale centrum van dit alles.


Groot orkest en grote solisten

Strauss’ inspiratiebron was het gelijknamige toneelstuk van Hugo von Hofmannsthal. In 1903 zag hij een uitvoering, waarbij hij bovendien diep onder de indruk raakte van titelvertolkster Gertrud Eysoldt. Bijzonder is de driehoek van vrouwenstemmen in de opera. Voor de titelpartij is een dramatische sopraan van groot kaliber vereist. Elektra’s zuster Chrysothemis is een lyrisch-dramatische sopraan, terwijl de moeder door een mezzo of alt kan worden gezongen. Voor deze eenakter koos Strauss een gigantisch orkest. Chef-dirigent Markus Stenz geeft leiding aan ruim 110 musici en een selecte cast; solisten als Asmik Grigorian en Thomas Piffka hebben hun kwaliteit al in eerdere Matineeseizoenen bewezen.

<p><b>Choquerend Grieks familiedrama</b></p><p>Deelde Igor Stravinsky met zijn ballet<i> Le sacre du printemps</i> het balletpubliek in 1913 een kaakstoot uit, eerder al bracht Richard Strauss met zijn opera’s <i>Salome </i>(1905) en <i>Elektra </i>(1909) het operapubliek in rep en roer. Met zijn felle, expressionistische muziek schilderde hij in <i>Elektra </i>de verscheurde familieverhoudingen in het bekende klassieke Griekse familiedrama: de relatie tussen Elektra, haar broer Orestes, en haar moeder Klytaemnestra. Moord op moord volgt, en de getraumatiseerde Elektra vormt het dramatische en vocale centrum van dit alles.</p><p><br/></p><p><b>Groot orkest en grote solisten</b></p><p>Strauss’ inspiratiebron was het gelijknamige toneelstuk van Hugo von Hofmannsthal. In 1903 zag hij een uitvoering, waarbij hij bovendien diep onder de indruk raakte van titelvertolkster Gertrud Eysoldt. Bijzonder is de driehoek van vrouwenstemmen in de opera. Voor de titelpartij is een dramatische sopraan van groot kaliber vereist. Elektra’s zuster Chrysothemis is een lyrisch-dramatische sopraan, terwijl de moeder door een mezzo of alt kan worden gezongen. Voor deze eenakter koos Strauss een gigantisch orkest. Chef-dirigent Markus Stenz geeft leiding aan ruim 110 musici en een selecte cast; solisten als Asmik Grigorian en Thomas Piffka hebben hun kwaliteit al in eerdere Matineeseizoenen bewezen.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
In verband met het spontane karakter op lokatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
Wat kun je zoal verwachten?

Een feestje: de film 2001: a space Odyssey van Stanley Kubrick, betaat 50 jaar en is opnieuw uitgebracht in meer dan 50 zalen. De film met muziek van Richard Strauss, Johann Straus en György Ligeti. 

Poetry International is bezig aan z’n laatste dagen. Talloze dichters komen van heinde en verre naar Rotterdam. Joost Baars treedt er ook op, straks leest hij uit zijn debuutbundel‘ Binnenplaats’.

Nieuwe releases zijn er van cellovirtuoos Jean-Guihen Queyras, een box verscheen met opnames met Tsjechische orkesten onder leiding van van de vorig jaar overleden geliefde Tsjechische dirigent  Jiri Behlohlávek.


En zoals altijd is er een nieuwe crossoverplaat, dit keer van het  Pera Ensemble, dat bestaat uit specialisten uit de oude muziekpraktijk én muzikanten uit de Arabische muziektraditie. Onder de titel Jerusalem verscheen een nieuwe CD met vijf eeuwen muziek die in die er vanaf de Middeleeuwen tot aan de 17e eeuw moet hebben geklonken. Met zangers uit de Hebreeuwse en de Sufi traditie, gecombineerd met Westerse stemmen waaronder een countertenor.


CONCERTTIPS


POEZIETIP

Joost Baars

debuutbundel 'Binnenplaats'

Uitgever: Van Oorschot, Amsterdam, 2017, 9789028261877


Vanavond om halftien begint  het feestelijke slotprogramma Cross-over Closing, van Poetry International. Verschillende festivaldichters laten er een andere kantvan zichzelf zien. Dat resulteert in een programma met een live-tekenende dichter, klankgedichten, film, een jonge danser, muzikale optredens, en met vertrouwde én nieuwe samenwerkingen.

MetJ oost Baars, Christian Bök, Nora Gomringer, Gihan Omar,Marie de Quatrebarbes, Danez Smith, Lies Van Gasse, Boi Akih, Bella Bouman enBruno Ferro Xavier da Silva. Moderator: Francis Broekhuijsen

En dan morgen de allerlaatste uiting van deze editie. In de Trompenburg Tuinen & het Arboretum Rotterdam. Vanaf twaalf uur. Met de dichters Dolores Dorantes, Joost Baars, Marie de Quatrebarbes, Nachoem M. Wijnberg

Poetry International 49ste editie

Zo 3 juni 12:00 - 14:00  Trompenburg Tuinen& Arboretum Rotterdam

Dichters:Dolores Dorantes, Joost Baars, Marie de Quatrebarbes, Nachoem M. Wijnberg

MEER INFORMATIE


<p>Een feestje: de film <i><b>2001: a space Odyssey </b></i>van Stanley Kubrick, betaat 50 jaar en is opnieuw uitgebracht in meer dan 50 zalen. De film met muziek van Richard Strauss, Johann Straus en György Ligeti. </p><p><b>Poetry International</b> is bezig aan z’n laatste dagen. Talloze dichters komen van heinde en verre naar Rotterdam. <b>Joost Baars</b> treedt er ook op, straks leest hij uit zijn debuutbundel‘ Binnenplaats’.<br/></p><p>Nieuwe releases zijn er van cellovirtuoos <b>Je</b><span lang="EN-US"><b>an-Guihen Queyras</b>, een box verscheen met opnames met Tsjechische orkesten onder leiding van van de vorig jaar overleden geliefde Tsjechische dirigent  <span><b>Jiri Behlohlávek.</b></span></span></p><p><span lang="EN-US"><span><br/></span></span></p><p>En zoals altijd is er een nieuwe <b>crossoverplaat</b>, dit keer van het  <b>Pera Ensemble</b>, dat bestaat uit specialisten uit de oude muziekpraktijk én muzikanten uit de Arabische muziektraditie. Onder de titel Jerusalem verscheen een nieuwe CD met vijf eeuwen muziek die in die er vanaf de Middeleeuwen tot aan de 17e eeuw moet hebben geklonken. Met zangers uit de Hebreeuwse en de Sufi traditie, gecombineerd met Westerse stemmen waaronder een countertenor.<br/></p><p><br/></p><p><b><a href="http://www.radio4.nl/podium/nieuws-pagina/14907/de-concerttips-van-podium" target="">CONCERTTIPS</a></b></p><p><br/></p><p><b>POEZIETIP</b></p><p></p><p><span>Joost Baars</span></p><p><span>debuutbundel 'Binnenplaats'</span></p><p><span>Uitgever: Van Oorschot, Amsterdam, 2017, 9789028261877</span></p><p><br/></p><p>Vanavond om halftien begint<span>  </span>het feestelijke slotprogramma <i>Cross-over Closing</i>, van <b>Poetry International.</b> Verschillende festivaldichters laten er een andere kantvan zichzelf zien. Dat resulteert in een programma met een live-tekenende dichter, klankgedichten, film, een jonge danser, muzikale optredens, en met vertrouwde én nieuwe samenwerkingen.</p><p><span></span></p><p><span>MetJ oost Baars, Christian Bök, Nora Gomringer, Gihan Omar,Marie de Quatrebarbes, Danez Smith, Lies Van Gasse, Boi Akih, Bella Bouman enBruno Ferro Xavier da Silva. Moderator: Francis Broekhuijsen</span></p><p><span></span></p><p><span>En dan morgen de allerlaatste uiting van deze editie. In de Trompenburg Tuinen &amp; het Arboretum Rotterdam. Vanaf twaalf uur. Met de dichters Dolores Dorantes, Joost Baars, Marie de Quatrebarbes, Nachoem M. Wijnberg</span></p><p><span></span></p><p><span>Poetry International 49ste editie</span></p><p><span>Zo 3 juni 12:00 - 14:00<span>  </span>Trompenburg Tuinen&amp; Arboretum Rotterdam</span></p><p><span>Dichters:Dolores Dorantes, Joost Baars, Marie de Quatrebarbes, Nachoem M. Wijnberg</span></p><p><span class="MsoHyperlink"><span><a href="https://www.poetryinternationalweb.net/pi/pif3/festival/item/29023/nl"><b>MEER INFORMATIE</b></a></span></span><span></span></p><p></p><p><br/></p>
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Richard Wagner – Der fliegende Holländer
Productie van de Nederlandse Reisopera, opgenomen op 20 april in het Wilminktheater in Enschede. Consensus Vocalis en Noord Nederlands Orkest olv Benjamin Levy. Solisten: Darren Jeffery, Aile Asszonyi, York Felix Speer, Samuel Sakker, Thorsten Büttner, Ceri Williams.
Vrije Geluiden

23:04 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht