Overzicht van 15 juni 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Francois Boieldieu Concert voor harp en orkest, op.82 in C gr.t. - deel I, "Allegro brillante" Marisa Robles [harp] Academy of St....
Francois Boieldieu - Concert voor harp en orkest, op.82 in C gr.t. - deel I, "Allegro brillante"
Luidspreker Luidspreker
11:34   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb - 15 juni 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opname van Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 16 maart 2018 in TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Karina Canellakis
M.m.v. Johannes Moser [cello]

Op het programma:
Benjamin Britten - Four Sea interludes uit: Peter Grimes
Dmitri Sjostakovitsj - Celloconcert nr. 1 in ES, opus 107
Ludwig van Beethoven - Symfonie nr.7 in A, opus 92

Opname van Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 19 januari 2018 in TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Groot Omroepkoor en het Koperensemble Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Marcus Creed

Op het programma:
Anton Bruckner - Ave Maria
Anton Bruckner - Christus factus est
Anton Bruckner - Virga Jesse floruit
Anton Bruckner - Zwei Aequale
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Cherubijnse hymne
Gustav Mahler (bew. Clytus Gottwald) - Die zwei blauen Augen uit Lieder eines fahrenden Gesellen
Een eerbetoon aan Bernstein en Bruckner, De Leeuw, Tsjaikovski en Mahler

Een eerbetoon aan Bernstein o.l.v. Karina Canellakis
Brittens 'Four Sea Interludes' en Beethovens 'Zevende Symfonie' waren de laatste werken die Leonard Bernstein in 1990 dirigeerde. Dat maakt van dit concert een muzikaal eerbetoon aan de dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Karina Canellakis maakt met wat fantasie de cirkel rond, want zij was in Dallas twee jaar assistent-dirigent van Jaap van Zweden, die op zijn beurt een verre opvolger is van Leonard Bernstein in New York.

Bruckner, De Leeuw, Tsjaikovski en Mahler
De negentiende eeuw was niet alleen de eeuw waarin orkesten uit hun voegen begonnen te barsten. Het was ook de tijd waarin de oude muziek werd herontdekt. Terug naar de bron betekende voor veel componisten terug naar het motet, als meest zuivere vorm van muzikale en religieuze expressie. De versmelting van gregoriaanse melodieën, de polyfonie van de Renaissance en stijlmiddelen uit de Romantiek brachten wonderschone muziek voort.

<p><b>Een eerbetoon aan Bernstein o.l.v. Karina Canellakis<br/></b>Brittens 'Four Sea Interludes' en Beethovens 'Zevende Symfonie' waren de laatste werken die Leonard Bernstein in 1990 dirigeerde. Dat maakt van dit concert een muzikaal eerbetoon aan de dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Karina Canellakis maakt met wat fantasie de cirkel rond, want zij was in Dallas twee jaar assistent-dirigent van Jaap van Zweden, die op zijn beurt een verre opvolger is van Leonard Bernstein in New York.<br/><br/><b>Bruckner, De Leeuw, Tsjaikovski en Mahler</b><br/>De negentiende eeuw was niet alleen de eeuw waarin orkesten uit hun voegen begonnen te barsten. Het was ook de tijd waarin de oude muziek werd herontdekt. Terug naar de bron betekende voor veel componisten terug naar het motet, als meest zuivere vorm van muzikale en religieuze expressie. De versmelting van gregoriaanse melodieën, de polyfonie van de Renaissance en stijlmiddelen uit de Romantiek brachten wonderschone muziek voort.<br/></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Kerim Göçmen

Kerim Göçmen is te gast, onlangs verscheen zijn nieuwste boek: Kroniek van mijn schoolvakanties.

Kroniek van mijn schoolvakanties
Elke zomer reist een jongetje met zijn broertje en moeder af naar het geboortedorp van zijn ouders. Daar, op het platteland, maken we kennis met andere leden van de familie, zoals zijn opa die een zuivelfabriek bezit, en de oom die zich als chauffeur aan de lokale busmaatschappij verhuurt. De tantes proberen hem, het zwarte schaap van de familie, aan een jonge vrouw te koppelen om hem tot een regelmatiger leven te dwingen. Te midden van de roerige familieperikelen ontwikkelt de jongen de begeerte om als hulp mee te gaan op de bus van zijn oom, maar dit verlangen blijkt een onvervulbare droom.

Met zijn fijnzinnige pen weet Kerim Göçmen in Kroniek van mijn schoolvakanties een weemoedig beeld op te roepen van het Turkse platteland van midden jaren zeventig. Hij toont zich een modern romanticus met zijn ingehouden lyrische beschrijvingen in een verhaal over ambities en illusies.

<p>Kerim Göçmen is te gast, onlangs verscheen zijn nieuwste boek: Kroniek van mijn schoolvakanties.<br/><br/><b>Kroniek van mijn schoolvakanties</b><br/>Elke zomer reist een jongetje met zijn broertje en moeder af naar het geboortedorp van zijn ouders. Daar, op het platteland, maken we kennis met andere leden van de familie, zoals zijn opa die een zuivelfabriek bezit, en de oom die zich als chauffeur aan de lokale busmaatschappij verhuurt. De tantes proberen hem, het zwarte schaap van de familie, aan een jonge vrouw te koppelen om hem tot een regelmatiger leven te dwingen. Te midden van de roerige familieperikelen ontwikkelt de jongen de begeerte om als hulp mee te gaan op de bus van zijn oom, maar dit verlangen blijkt een onvervulbare droom.<br/><br/>Met zijn fijnzinnige pen weet Kerim Göçmen in Kroniek van mijn schoolvakanties een weemoedig beeld op te roepen van het Turkse platteland van midden jaren zeventig. Hij toont zich een modern romanticus met zijn ingehouden lyrische beschrijvingen in een verhaal over ambities en illusies.<br/></p>
Live muziek: Lidy Blijdorp

Lidy Blijdorp (1986) is een jonge gepassioneerde celliste met een enorme vertelkracht, alom geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. In 2011 behaalde zij in Parijs haar master met de hoogste onderscheiding, 1ière Prix avec félicitations. Op 19, 20 en 22 juni is zij te horen in de Lunchconcerten tijdens het Bach Festival Dordrecht.

Bach Festival Dordrecht

Een week lang komt de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven tijdens de concerten en activiteiten op binnen- en buitenlocaties in de historische binnenstad van Dordrecht. Deze festivaleditie schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwing en verrassing met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt. Dit jaar staat oude muziek zij aan zij met hedendaagse muziek. Naast het klassieke Bachrepertoire vertellen ze met trots dat er drie nieuwe composities in première gaan. Gerenommeerde musici en ensembles maken een mooie verbinding van nieuwe naar oude muziek. Het thema ‘Licht’ klinkt in vrijwel alle programma’s door. 

<p>Lidy Blijdorp (1986) is een jonge gepassioneerde celliste met een enorme vertelkracht, alom geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. In 2011 behaalde zij in Parijs haar master met de hoogste onderscheiding, 1ière Prix avec félicitations. <span>Op 19, 20 en 22 juni is zij te horen in de Lunchconcerten tijdens het Bach Festival Dordrecht.</span><br/><b><br/>Bach Festival Dordrecht</b><br/><span>Een week lang komt de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven tijdens de concerten en activiteiten op binnen- en buitenlocaties in de historische binnenstad van Dordrecht. Deze festivaleditie schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwing en verrassing met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt. Dit jaar staat oude muziek zij aan zij met hedendaagse muziek. Naast het klassieke Bachrepertoire vertellen ze met trots dat er drie nieuwe composities in première gaan. Gerenommeerde musici en ensembles maken een mooie verbinding van nieuwe naar oude muziek. Het thema ‘Licht’ klinkt in vrijwel alle programma’s door. </span></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Nina Polak uit We zullen niet te pletter slaan
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Nina Polak uit We zullen niet te pletter slaan
Luidspreker Luidspreker
23:12   De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 5
Op de laatste dag hebben we op zolder van VondelCS een fotostudio gebouwd om een stilleven te fotograferen. We hebben hiervoor Mo Veld...
De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 5

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht