Overzicht van 12 juni 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
06:24   Bregje is een expert in ecosystemen!
Bregje is een expert in ecosystemen!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Dick Kattenburg Lied ohne Worte voor piano 4h Marcel Worms [piano] & Lodewijk Crommelin [piano]
Dick Kattenburg - Lied ohne Worte voor piano 4h
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 12 juni 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Live vanuit TivoliVredenburg: de late madrigalen van Orlandus Lassus, geschreven uit dank voor goede zorgen van zijn arts.
Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe

Werken van Orlandus Lassus :
De l’eterne
O tempo, o ciel
Un dubbio verno
Cosi cor moi
Per aspro mar di notte
Piu volte un bel desio
Ben sono i premi tuoi
Canzon la doglia e’l pianto
Che giova posseder
Quand’io penso al fuggir
Io son si stanco sotto’l fascio antico
Ecco che pur vi lasso
Quando il giorno (Sestina)
Arse la fi amm’
Chi è fermato
Deh lascia anima homai
Vedi l’Aurora
Tanto e quel bene eterno amor
Ornando come suole
Il grave de l’età
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Willem Asman

Willem Asman is te gast. Hij won afgelopen week de Gouden strop voor zijn boek ‘Enter’.

Enter
‘Enter’ is het eerste deel in de trilogie over de geheime organisatie REBOUND, waarvan alle delen binnen één jaar zullen verschijnen. REBOUND blijkt een eeuwenoud beschermingsprogramma te zijn dat mensen tegen betaling volledig laat verdwijnen en ergens anders een nieuw leven laat opbouwen. Maar het programma staat onder druk nu blijkt dat REBOUND te koop staat en er een koper is gevonden. ERROR is deel 2 van de REBOUND-trilogie van Willem Asman. ‘Exit’ is het derde en laatste deel in de veelgeprezen REBOUND-trilogie van Willem Asman. In Exit komen alle lijntjes van de serie bij elkaar met de hoofdpersonen Tyler en Oz.

In het juryrapport valt te lezen dat Asman een web weeft van plotlijnen. Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.

<p>Willem Asman is te gast. Hij won afgelopen week de Gouden strop voor zijn boek ‘Enter’.<br/><br/><b>Enter</b><br/>‘Enter’ is het eerste deel in de trilogie over de geheime organisatie REBOUND, waarvan alle delen binnen één jaar zullen verschijnen. REBOUND blijkt een eeuwenoud beschermingsprogramma te zijn dat mensen tegen betaling volledig laat verdwijnen en ergens anders een nieuw leven laat opbouwen. Maar het programma staat onder druk nu blijkt dat REBOUND te koop staat en er een koper is gevonden. ERROR is deel 2 van de REBOUND-trilogie van Willem Asman. ‘Exit’ is het derde en laatste deel in de veelgeprezen REBOUND-trilogie van Willem Asman. In Exit komen alle lijntjes van de serie bij elkaar met de hoofdpersonen Tyler en Oz.<br/><br/>In het juryrapport valt te lezen dat Asman een web weeft van plotlijnen. Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.<br/></p>
Live muziek: Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen.

In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam als eerste Nederlandse ensemble ooitde prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.
Foto: Marco Borggreve

<p>Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br/>In 2018 ontving het Dudok Quartet Amsterdam als eerste Nederlandse ensemble ooitde prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.<br/><i>Foto: Marco Borggreve</i></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Erik Lindner gedicht uit de bundel Zog
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Erik Lindner gedicht uit de bundel Zog
De Torenkamer: Atelier x Eva Roefs - Dag 2

Vandaag zijn we de dag begonnen met het kopen van props en het opzetten van een kleine studio in het park naast de Torenkamer. We hebben voorbijgangers benaderd voor het maken van een portret en een gesprek over de relatie die ze hebben met hun kleding. Daarna hebben we mensen gevraagd om van kleding te wisselen met een wildvreemde, maar daar was eigenlijk niemand toe bereid.


Loes

“Ik vind winkelen een van de moeilijkste dingen, om de juiste keuzes te maken. Ik ga altijd naar een winkel en daar laat ik me min of meer aankleden. Dan betaal ik wel de hoofdprijs, maar dan hoef ik niet meer verder te zoeken.”


Heeft u ook stuks in uw kast die bijzonder voor u zijn?


“Ik bewaar kleding veel te lang, want dan denk ik dat ik het nog wel aan zal doen. Maar je figuur verandert ook veel als je ouder wordt, dus dan kan het niet meer. Ik kan er qua maat nog wel in, maar dan ben ik er te oud voor geworden, voor bepaalde type jurkjes of pakjes.”


Ludi

“Ik gaf vroeger heel veel om kleding, maar nu draag ik alleen maar makkelijke en sportieve kleding. Tegenwoordig heb ik geen relatie meer met mijn kleding. Vroeger moest dat allemaal perfect zijn: de schoenen en de tassen. Nu alleen maar sportief, eigenlijk allemaal op de fiets gericht. Iets wat wel bij elkaar past, maar verder ga ik ook niet meer.”


Bewaart u die kleding van vroeger wel?


“Nee, ik ben heel makkelijk met weggeven naar de kringloop. En dan kom ik weer wat anders tegen.”


Serge

“Ik heb een raar policy met mijn vrouw: we kopen eigenlijk niks nieuws, we kopen alles tweedehands. En als er een gat zit in mijn jeans, dan knip ik de pijpen eraf.”


Zou je zomaar kunnen ruilen van kleding met een ander?


“Ik zoek mijn kleding wel uit. Ik kan me niet zomaar comfortabel voelen in een outfit van een vriend of collega. Ik kijk daar wel kritisch naar. Dat zeg ik natuurlijk niet tegen die mensen, maar die schoenen van jou die vind ik een beetje over de top.”


Atelier x Eva Roefs dag 2 afb1.jpg


Atelier x Eva Roefs dag 2 afb2.jpg


Atelier x Eva Roefs dag 2 afb3.jpg

<p><span>Vandaag zijn we de dag begonnen met het kopen van props en het opzetten van een kleine studio in het park naast de Torenkamer. We hebben voorbijgangers benaderd voor het maken van een portret en een gesprek over de relatie die ze hebben met hun kleding. Daarna hebben we mensen gevraagd om van kleding te wisselen met een wildvreemde, maar daar was eigenlijk niemand toe bereid.</span></p><p><b><br/></b></p><p><b>Loes</b></p><p><span>“Ik vind winkelen een van de moeilijkste dingen, om de juiste keuzes te maken. Ik ga altijd naar een winkel en daar laat ik me min of meer aankleden. Dan betaal ik wel de hoofdprijs, maar dan hoef ik niet meer verder te zoeken.”</span></p><p><i><span><br/></span></i></p><p><i><span>Heeft u ook stuks in uw kast die bijzonder voor u zijn? </span></i><span></span></p><p><span><br/></span></p><p><span>“Ik bewaar kleding veel te lang, want dan denk ik dat ik het nog wel aan zal doen. Maar je figuur verandert ook veel als je ouder wordt, dus dan kan het niet meer. Ik kan er qua maat nog wel in, maar dan ben ik er te oud voor geworden, voor bepaalde type jurkjes of pakjes.” </span></p><p><span><br/></span></p><p><span><b>Ludi</b></span></p><p><span>“Ik gaf vroeger heel veel om kleding, maar nu draag ik alleen maar makkelijke en sportieve kleding. Tegenwoordig heb ik geen relatie meer met mijn kleding. Vroeger moest dat allemaal perfect zijn: de schoenen en de tassen. Nu alleen maar sportief, eigenlijk allemaal op de fiets gericht. Iets wat wel bij elkaar past, maar verder ga ik ook niet meer.” </span></p><p><i><span><br/></span></i></p><p><i><span>Bewaart u die kleding van vroeger wel? </span></i><span></span></p><p><span><br/></span></p><p><span>“Nee, ik ben heel makkelijk met weggeven naar de kringloop. En dan kom ik weer wat anders tegen.” </span></p><p><span><br/></span></p><p><span><b>Serge</b></span></p><p><span>“Ik heb een raar policy met mijn vrouw: we kopen eigenlijk niks nieuws, we kopen alles tweedehands. En als er een gat zit in mijn jeans, dan knip ik de pijpen eraf.” </span></p><p><i><span><br/></span></i></p><p><i><span>Zou je zomaar kunnen ruilen van kleding met een ander? </span></i><span></span></p><p><span><br/></span></p><p><span>“Ik zoek mijn kleding wel uit. Ik kan me niet zomaar comfortabel voelen in een outfit van een vriend of collega. Ik kijk daar wel kritisch naar. Dat zeg ik natuurlijk niet tegen die mensen, maar die schoenen van jou die vind ik een beetje over de top.” </span></p><p><span><br/></span></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41122/Atelier%20x%20Eva%20Roefs%20dag%202%20afb1.jpg" alt="Atelier x Eva Roefs dag 2 afb1.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41117/Atelier%20x%20Eva%20Roefs%20dag%202%20afb2.jpg" alt="Atelier x Eva Roefs dag 2 afb2.jpg" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/41194/Atelier%20x%20Eva%20Roefs%20dag%202%20afb3.jpg" alt="Atelier x Eva Roefs dag 2 afb3.jpg" width="400"/></p><p></p><p></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht