Overzicht van 3 mei 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
05:02   Voor de dag vanaf... de WC
Voor de dag vanaf... de WC
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:29   Kettingreactie
Zhuravli Dmitri Horostovsky [bariton] Moskou Kamer Orkest o.l.v. Costantine Orbelian
Kettingreactie 3 mei 2018
WhatsAb

Wat houdt je vandaag bezig?

<p>Wat houdt je vandaag bezig?</p>
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 3 mei 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Als opmaat naar 4 mei 2 bijzondere opnames.

Deel A. opname 12-3-2018, Splendor, Amsterdam
Robbert Muuse – bariton
Reinild Mees – piano

Eleonore Pameijer – fluit
Borislav Cicovacki – hobo
Frank van den Brink – klarinet
José Soborg Jover - hoorn
Freek Sluijs – fagot
Phillip Silver – piano
Een keuze uit liederen en het Sextet voor blaaskwintet en piano
van James Simon (Berlijn 1880- Auschwitz 1944).
Deel B: EBU opname 18-01-2018, Salurinn
Marcel Worms, piano & Asdis Valdimarsdottir, altviool
Dmitri Sjostakovitsj (Sint-Petersburg 1906 – Moskou 1975) - Sonate op. 147
Mieczyslaw Weinberg (Warschau 1919 – Moskou 1996) - Sonata op. 28
Dick Kattenburg (Amsterdam 1919 - Auschwitz 1944) - Allegro moderato
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Viktor Hachmang

Viktor Hachmang (1988) is een Nederlandse illustrator en striptekenaar. Zijn illustraties werden o.a. gepubliceerd in The New York Times, Die Zeit, MIT Technology Review en Wired en hij werkt met grote internationale opdrachtgevers als Kenzo, Lacoste, Herman Miller en Diesel. Sinds kort richt hij zich ook op het maken van experimentele stripverhalen. Zo debuteerde hij in 2016 met zijn kortverhaal Book of Void.

Blokken
Het fantasierijke werk van Ferdinand Bordewijk (1884-1965) behoort tot de grote Nederlandse klassiekers. In Blokken (1931), nu voor het eerst verbeeld door illustrator en striptekenaar Viktor Hachmang, leidt Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat.

<p>Viktor Hachmang (1988) is een Nederlandse illustrator en striptekenaar. Zijn illustraties werden o.a. gepubliceerd in The New York Times, Die Zeit, MIT Technology Review en Wired en hij werkt met grote internationale opdrachtgevers als Kenzo, Lacoste, Herman Miller en Diesel. Sinds kort richt hij zich ook op het maken van experimentele stripverhalen. Zo debuteerde hij in 2016 met zijn kortverhaal Book of Void.<br/><br/><b>Blokken</b><br/>Het fantasierijke werk van Ferdinand Bordewijk (1884-1965) behoort tot de grote Nederlandse klassiekers. In Blokken (1931), nu voor het eerst verbeeld door illustrator en striptekenaar Viktor Hachmang, leidt Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat.<br/></p>
Live muziek: Anna Fedorova, Nicholas Schwartz en Jeroen Soors

Van 9 tot en met 13 mei 2018 vindt het tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede plaats. Pianiste Anna Fedorova is artistiek directeur.

Anna Fedorova maakte in 2013 indruk met haar vertolking van Rachmaninov's overweldigende Tweede Pianoconcert, het stuk waar alleen de grote pianisten zich aan wagen. De AVROTROS webcast van haar uitvoering in Het Concertgebouw is inmiddels meer dan zeventien miljoen keer bekeken.

Vanavond speelt ze samen met Nicholas Schwartz, contrabassist van het Concertgebouworkest en Jeroen Soors, aanvoerder hobo bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

<p>Van 9 tot en met 13 mei 2018 vindt het tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede plaats. Pianiste Anna Fedorova is artistiek directeur. <br/><br/>Anna Fedorova maakte in 2013 indruk met haar vertolking van Rachmaninov's overweldigende Tweede Pianoconcert, het stuk waar alleen de grote pianisten zich aan wagen. De AVROTROS webcast van haar uitvoering in Het Concertgebouw is inmiddels meer dan zeventien miljoen keer bekeken.<br/><br/>Vanavond speelt ze samen met Nicholas Schwartz, contrabassist van het Concertgebouworkest en Jeroen Soors, aanvoerder hobo bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.</p>
De Torenkamer:Vivian Ammerlaan - Dag 4

Rond 9 uur word ik wakker met een vrolijke werkstemming. De zon schijnt en het korte interview in de uitzending van gisteren ging goed. Ik merk dat de dagen van ‘opsluiting’ in de torenkamer m’n focus steeds meer versterken en de locatie steeds natuurlijker voelt. Het is jammer dat mijn tijd hier al over de helft is. 


Vandaag werk ik aan de edit. Ik heb in drie dagen 38 beelden gemaakt waar ik tevreden over ben. Ze liggen geprint op de tafel; het schuiven kan beginnen. Veel beelden lijken op elkaar. Welke kies ik dan? Diegene die het beste solo is? Of diegene die beter werkt in een serie of twee-/drieluik? Ik maak foto’s van alle sets die ik vorm, zodat ik die later weer kan vergelijken. Als er een beeld in het totaal mist, maak ik deze alsnog. 


Vanmiddag verlaat ik het Vondelpark tijdelijk om Ferrotopia te bezoeken. De installatie van Joep van Lieshout op de NDSM werf werd met hem besproken in de Opium uitzending van maandag. Naast dat het leuk was om hem te ontmoeten en te spreken, is mijn nieuwsgierigheid gewekt!


VivianAmmerlaan_torenkamer4.04.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer4.03.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer4.02.jpgVivianAmmerlaan_torenkamer4.01.jpg

<p>Rond 9 uur word ik wakker met een vrolijke werkstemming. De zon schijnt en het korte interview in de uitzending van gisteren ging goed. Ik merk dat de dagen van ‘opsluiting’ in de torenkamer m’n focus steeds meer versterken en de locatie steeds natuurlijker voelt. Het is jammer dat mijn tijd hier al over de helft is. </p><p><br/></p><p>Vandaag werk ik aan de edit. Ik heb in drie dagen 38 beelden gemaakt waar ik tevreden over ben. Ze liggen geprint op de tafel; het schuiven kan beginnen. Veel beelden lijken op elkaar. Welke kies ik dan? Diegene die het beste solo is? Of diegene die beter werkt in een serie of twee-/drieluik? Ik maak foto’s van alle sets die ik vorm, zodat ik die later weer kan vergelijken. Als er een beeld in het totaal mist, maak ik deze alsnog. </p><p><br/></p><p>Vanmiddag verlaat ik het Vondelpark tijdelijk om Ferrotopia te bezoeken. De installatie van Joep van Lieshout op de NDSM werf werd met hem besproken in de Opium uitzending van maandag. Naast dat het leuk was om hem te ontmoeten en te spreken, is mijn nieuwsgierigheid gewekt!<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40680/VivianAmmerlaan_torenkamer4.04.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer4.04.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40679/VivianAmmerlaan_torenkamer4.03.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer4.03.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40678/VivianAmmerlaan_torenkamer4.02.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer4.02.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40677/VivianAmmerlaan_torenkamer4.01.jpg" alt="VivianAmmerlaan_torenkamer4.01.jpg" width="400"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Marije Langelaar - Hart
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Marije Langelaar - Hart
Luidspreker Luidspreker
23:09   Opium Tipt
Opium Tipt: de vertaalde literaire roman ’De wonderbaarlijke geschiedenis van Peter Schlemihl’ van A

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht