Overzicht van 29 mei 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:33   Kettingreactie
Gustav Mahler Des Knaben Wunderhorn ; "Rheinlegendchen" Lucia Popp [sopraan] Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Bernstein
Gustav Mahler - Des Knaben Wunderhorn ; "Rheinlegendchen"
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 29 mei 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Cut Circle o.l.v Jesse Rodin

Josquin Desprez - Baisez moy
Johannes Ockeghem - Baisies moy
Johannes Ockeghem - D'ung aultre amer

Josquin Desprez - Christe fili dei/J’ay pris amours
Josquin Desprez - Se congié prens
Josquin Desprez - Une musque de Biscaye
Josquin Desprez - Stabat mater/Comme femme desconfortée

Josquin Desprez - Missa Faisant regretz
Walter Frye - Tout a par moy
Alexander Agricola - Tout a par moy
Josquin Desprez - Missa Faisant Regretz

Opname van 27-5-2018, Geertekerk, Utrecht
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Peter Abelsen

Peter Abelsen is een veelgeprezen literair vertaler van onder anderen Johathan Safran Foer, Zadie Smith, Tennesse Williams, Don DeLillo en Jonathan Franzen. Met zijn debuutroman ‘Een soort geluk’ schreef hij een confronterende en indringende roman over het belangrijkste in een mensenleven.

Een soort geluk
Een roman over liefde, rouw en onhandelbare waarheid
Het is 1980, Amsterdam is in verval en Martin van Houten heeft alles om in wat dan ook te slagen, behalve ambitie. Hij raakt op drift, ontdekt de muziekscene, vindt het snelle geld van de zelfkant, maar blijft overal een laconieke buitenstaander.

Het is 2017, Amsterdam bloeit en Martin kijkt terug. Waar is het misgegaan? Waar was hij fout, waar machteloos en waar de speelbal van anderen?

<p>Peter Abelsen is een veelgeprezen literair vertaler van onder anderen Johathan Safran Foer, Zadie Smith, Tennesse Williams, Don DeLillo en Jonathan Franzen. Met zijn debuutroman ‘Een soort geluk’ schreef hij een confronterende en indringende roman over het belangrijkste in een mensenleven.<br/><br/><b>Een soort geluk</b><br/><i>Een roman over liefde, rouw en onhandelbare waarheid </i><br/>Het is 1980, Amsterdam is in verval en Martin van Houten heeft alles om in wat dan ook te slagen, behalve ambitie. Hij raakt op drift, ontdekt de muziekscene, vindt het snelle geld van de zelfkant, maar blijft overal een laconieke buitenstaander. <br/><br/>Het is 2017, Amsterdam bloeit en Martin kijkt terug. Waar is het misgegaan? Waar was hij fout, waar machteloos en waar de speelbal van anderen?<br/></p>
Live muziek: Alma Quartet

Het Alma Quartet bestaat uit Marc Daniel van Biemen (viool), Benjamin Peled (viool) en Jeroen Woudstra (altviool), alledrie van het Koninklijk Concertgebouworkest, en cellist Nitzan Laster van het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2014 ontving het kwartet de Prix de Salon, een prijs voor jonge ­musici uitgereikt door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest. Eind 2016 verscheen de debuut-cd van het Alma Quartet met het complete repertoire voor strijkkwartet van Erwin Schulhoff.
Foto: Lotte van Raalte

<p>Het Alma Quartet bestaat uit Marc Daniel van Biemen (viool), Benjamin Peled (viool) en Jeroen Woudstra (altviool), alledrie van het Koninklijk Concertgebouworkest, en cellist Nitzan Laster van het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2014 ontving het kwartet de Prix de Salon, een prijs voor jonge &#173;musici uitgereikt door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest. Eind 2016 verscheen de debuut-cd van het Alma Quartet met het complete repertoire voor strijkkwartet van Erwin Schulhoff.<br/><i>Foto: Lotte van Raalte</i><br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: F. Starik - Pyjama
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
F. Starik - Pyjama
De Torenkamer: Gerson Main - Dag 2

Vandaag heb ik de hele dag filmpjes gekeken van designer Virgil Abloh. Het werkt heel goed voor me om mijn werk als een kunstvorm te zien en me daarin te laten inspireren door de denkwijzen van kunstenaars in hele andere disciplines. Virgil ontwerpt bijvoorbeeld onder andere schoenen en meubels. Maar hoe hij bepaalde dingen benaderd, zou ik 1 op 1 kunnen implementeren in mijn muziek. Anyway, verder heb ik ook dingen gedaan met Logic en daar wat tutorials over gekeken. Ik wil de muziek meer zelf gaan produceren voor mijn komende plaat.

<p style="color: rgb(0, 0, 0);"><span style="color: rgb(102, 0, 0);background-color: white;">Vandaag heb ik de hele dag filmpjes gekeken van designer Virgil Abloh. Het werkt heel goed voor me om mijn werk als een kunstvorm te zien en me daarin te laten inspireren door de denkwijzen van kunstenaars in hele andere disciplines. Virgil ontwerpt bijvoorbeeld onder andere schoenen en meubels. Maar hoe hij bepaalde dingen benaderd, zou ik 1 op 1 kunnen implementeren in mijn muziek. Anyway, verder heb ik ook dingen gedaan met Logic en daar wat tutorials over gekeken. Ik wil de muziek meer zelf gaan produceren voor mijn komende plaat.</span><span></span></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht