Overzicht van 22 mei 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
06:43   Klaas Driebergen schreef een scriptie over Bommel en de Bijbel
Klaas Driebergen schreef een scriptie over Bommel en de Bijbel
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
La rosa y la sauca José Cura [tenor]
La rosa y la sauca door tenor José Cura
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 22 mei 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Openingsconcert van het vermaarde Internationaal Lied Festival Zeist, live vanuit de Kerk Evangelische Broedergemeente Zeist.
Anna Lucia Richter, sopraan & Gerold Huber, piano

Franz Schubert - Das Lied im Grünen D 917 (Reil), Viola D 786 (Schober), Erster, Verlust D 226 (Goethe), Lieder der Mignon D 877 (Goethe), An mein Herz D 860 (Schulze), Im Frühling D 882 (Schulze)
Hugo Wolf - Frühlingsglocken (Reinick), Er ist’s (Mörike), Blumengruß (Goethe), Abendbilder (Lenau)
Alban Berg - Sieben frühe Lieder
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Jan De Deken

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent vanuit Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, Myanmar, de Filipijnen, China, Bulgarije, Mexico, Uruguay, Haïti en de VS. Zijn artikelen verschenen onder andere in Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Elsevier, Trouw, de Volkskrant, De Correspondent, Knack, De Standaard, De Morgen en De Tijd.

'Melk, honing, kerosine’.
Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld
Wat maakt ons gelukkig, of juist ongelukkig? Zoekt de hele wereld naar geluk, of is het een westerse karaktertrek?

De Vlaamse journalist Jan De Deken reisde naar elf uithoeken op zes continenten om het uit te zoeken. Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een West- Vlaamse zakenman in de Australische bush en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en zocht het (on)geluk in ayahuasca-ceremonies, sinistere Japanse internetcafés en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.

<p>Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent vanuit Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, Myanmar, de Filipijnen, China, Bulgarije, Mexico, Uruguay, Haïti en de VS. Zijn artikelen verschenen onder andere in Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Elsevier, Trouw, de Volkskrant, De Correspondent, Knack, De Standaard, De Morgen en De Tijd. <br/><br/><b>'Melk, honing, kerosine’. </b><br/><i>Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld</i><br/>Wat maakt ons gelukkig, of juist ongelukkig? Zoekt de hele wereld naar geluk, of is het een westerse karaktertrek? <br/><br/>De Vlaamse journalist Jan De Deken reisde naar elf uithoeken op zes continenten om het uit te zoeken. Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een West- Vlaamse zakenman in de Australische bush en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en zocht het (on)geluk in ayahuasca-ceremonies, sinistere Japanse internetcafés en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.<br/></p>
Live muziek: Rutger van Oeveren en Wouter Harbers

Het Internationaal Lied Festival Zeist gaat vandaag van start en duurt nog tot en met 27 mei. Het thema dit jaar is: ‘Schubert en zijn opvolgers’.Het Internationaal Lied Festival Zeist vindt plaats in de Evangelische Broederkerk. Door het samenbrengen van de absolute wereldtop in liedkunst met ‘rising stars’, lokale talenten en amateurzangers ontstaat een veelzijdig festival met aandacht voor de rijke traditie van de liedkunst en vernieuwing.

Wij krijgen vanavond een voorproefje door Rutger van Oeveren en pianist Wouter Harbers.

<p></p><p>Het Internationaal Lied Festival Zeist gaat vandaag van start en duurt nog tot en met 27 mei. Het thema dit jaar is: ‘Schubert en zijn opvolgers’.Het Internationaal Lied Festival Zeist vindt plaats in de Evangelische Broederkerk. Door het samenbrengen van de absolute wereldtop in liedkunst met ‘rising stars’, lokale talenten en amateurzangers ontstaat een veelzijdig festival met aandacht voor de rijke traditie van de liedkunst en vernieuwing. </p><p><span>Wij krijgen vanavond een voorproefje door Rutger van Oeveren en pianist Wouter Harbers.</span></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Louis van Dievel - Landlopersblues
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Louis van Dievel uit Landlopersblues
De Torenkamer: Sheray Rozenstein - Dag 2

Heerlijk wakker geworden in de Torenkamer! Net voordat iedereen op kantoor aankwam, heb ik een douche genomen beneden in het gebouw en kon ik fresh beginnen met werken. Eerst ontwerpen geschetst op papier, dan nog even met stoffen geëxperimenteerd en daarna alle foto’s van heel het proces van dit kledingstuk verzameld en geplakt in een bestandje op m’n laptop. 


Lekker de tijd genomen om de korte nacht en de spanning uit m’n lijf te stretchen om vervolgens opgeladen verder te gaan met experimenteren voor het ontwerp. Door veel te schetsen en het ontwerp proces te analyseren, liep ik vast en merkte ik dat ik teveel vanuit m’n hoofd ging werken en niet vanuit the flow. Dit schakelde ik om vanaf dat moment. Ik werkte verder en gebruikte mezelf als canvas. Dit doe ik door stoffen op verschillende manieren om m’n lichaam heen te plaatsen en losse delen stuk voor stuk vast te spelden. Mezelf gebruiken als canvas is de fijnste manier van werken voor mij, omdat ik dan puur op gevoel ontwerp zonder technisch na te denken.


Hierna heb ik alle nieuwe foto’s van de experimenten toegevoegd aan het bestandje en drukte ik alles af om een goed overzicht te hebben. Dit heb ik weer geanalyseerd, verbeterpunten opgeschreven en een plan gemaakt voor de volgende dag.

DAG2_(1).JPGDAG2_(2).JPGDAG2_(3).JPG

<p>Heerlijk wakker geworden in de Torenkamer! Net voordat iedereen op kantoor aankwam, heb ik een douche genomen beneden in het gebouw en kon ik fresh beginnen met werken. Eerst ontwerpen geschetst op papier, dan nog even met stoffen geëxperimenteerd en daarna alle foto’s van heel het proces van dit kledingstuk verzameld en geplakt in een bestandje op m’n laptop. </p><p><br/></p><p>Lekker de tijd genomen om de korte nacht en de spanning uit m’n lijf te stretchen om vervolgens opgeladen verder te gaan met experimenteren voor het ontwerp. Door veel te schetsen en het ontwerp proces te analyseren, liep ik vast en merkte ik dat ik teveel vanuit m’n hoofd ging werken en niet vanuit the flow. Dit schakelde ik om vanaf dat moment. Ik werkte verder en gebruikte mezelf als canvas. Dit doe ik door stoffen op verschillende manieren om m’n lichaam heen te plaatsen en losse delen stuk voor stuk vast te spelden. Mezelf gebruiken als canvas is de fijnste manier van werken voor mij, omdat ik dan puur op gevoel ontwerp zonder technisch na te denken.</p><p><br/></p><p>Hierna heb ik alle nieuwe foto’s van de experimenten toegevoegd aan het bestandje en drukte ik alles af om een goed overzicht te hebben. Dit heb ik weer geanalyseerd, verbeterpunten opgeschreven en een plan gemaakt voor de volgende dag.</p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40901/DAG2_(1).JPG" alt="DAG2_(1).JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40900/DAG2_(2).JPG" alt="DAG2_(2).JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40902/DAG2_(3).JPG" alt="DAG2_(3).JPG" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht