Overzicht van 17 mei 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Wolfgang Amadeus Mozart 'Pa-pa-pa-papagena' Renate Holm [sopraan], Hermann Prey [bariton] Wiener Philarmoniker o.l.v. Georg Solti
Kettingreactie 17 mei 2018
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb - 17 mei 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Interview Henk Ytsma (Betuweroute dag 4)

In gesprek met Henk Ytsma, over de aanleg van 160 km spoorlijn van Zee naar Zevenaar. Het zit hem nog altijd hoog. 

<p>In gesprek met Henk Ytsma, over de aanleg van 160 km spoorlijn van Zee naar Zevenaar. Het zit hem nog altijd hoog. <br/></p>
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

De 100ste geboortedag van Leonard Bernstein volgens het Nederlands Kamerkoor. Live vanuit de Grote Kerk in Leeuwarden.
Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra
Lavinia Meijer - harp
Maarten Engeltjes - countertenor
Matthias Havinga - orgel
Niek Kleinjan - slagwerk

Aaron Copland - In the Beginning (voor koor en alt)
Philip Glass - Solo voor Harp
Aaron Jay Kernis - Ecstatic Meditations
Laurence Traiger - Endless Light
Henry Purcell - Evening Hymn
Leonard Bernstein - Chichester Psalms (versie met slagwerk, orgel en harp)
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Antoon Erftemeijer

Antoon Erftemeijer, curator Moderne Kunst van het Frans Hals Museum en publiceert over beeldende kunst. Hij komt praten over zij nieuwste boek: Kunst is om te huilen.

Kunst is om te huilen
Flauwvallen voor de Mona Lisa. Huilen van ontroering bij een Mondriaan. Weerzin voelen bij een Picasso. Kunst kan zeer uiteenlopende emoties oproepen: van ontroering, vrolijkheid, verliefdheid en zelfs vervoering, tot grondige afkeer en woede.

Dergelijke emotionele reacties zijn van alle tijden. Al in 1641 schreef Franciscus Junius in De schilder-konst der oude: 'Een geest die oprecht aangedaan en gepassioneerd is, is de enige fontein waaruit zulke heftige emoties vloeien dat de kijker, niet in staat tot enige weerstand, willoos meegevoerd wordt naar waar de kracht van een zo machtige kunst hem wenst te brengen'.

'Kunst is om te huilen' bevat honderden voorbeelden van emotionele reacties op kunstwerken uit 2500 jaar kunstgeschiedenis. Boeiende, verbijsterende en inspirerende reacties, die laten zien dat kunst heel veel in mensen teweeg kan brengen.

<p>Antoon Erftemeijer, curator Moderne Kunst van het Frans Hals Museum en publiceert over beeldende kunst. Hij komt praten over zij nieuwste boek: Kunst is om te huilen.<br/><br/><b>Kunst is om te huilen</b><br/>Flauwvallen voor de Mona Lisa. Huilen van ontroering bij een Mondriaan. Weerzin voelen bij een Picasso. Kunst kan zeer uiteenlopende emoties oproepen: van ontroering, vrolijkheid, verliefdheid en zelfs vervoering, tot grondige afkeer en woede. <br/><br/>Dergelijke emotionele reacties zijn van alle tijden. Al in 1641 schreef Franciscus Junius in De schilder-konst der oude: 'Een geest die oprecht aangedaan en gepassioneerd is, is de enige fontein waaruit zulke heftige emoties vloeien dat de kijker, niet in staat tot enige weerstand, willoos meegevoerd wordt naar waar de kracht van een zo machtige kunst hem wenst te brengen'. <br/><br/>'Kunst is om te huilen' bevat honderden voorbeelden van emotionele reacties op kunstwerken uit 2500 jaar kunstgeschiedenis. Boeiende, verbijsterende en inspirerende reacties, die laten zien dat kunst heel veel in mensen teweeg kan brengen.<br/></p>
Live muziek: Kamermuziekfestival Schoorl

In het Pinksterweekend presenteren Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, beter bekend als het Pianoduo Scholtes & Janssens (foto), voor alweer de derde maal het Kamermuziekfestival Schoorl in de Protestantse Kerk en Restaurant Merlet aan de Duinweg.

Wij krijgen vanavond een voorproefje door: Trio 258 (Eduardo Paredes, viool & Leonard Besseling, cello & Lestari Scholtes, piano), Ilonka Kolthof (fluit) en Gwylim Janssens (piano).

<p>In het Pinksterweekend presenteren Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, beter bekend als het Pianoduo Scholtes &amp; Janssens (foto), voor alweer de derde maal het Kamermuziekfestival Schoorl in de Protestantse Kerk en Restaurant Merlet aan de Duinweg.<br/><br/>Wij krijgen vanavond een voorproefje door: Trio 258 (Eduardo Paredes, viool &amp; Leonard Besseling, cello &amp; Lestari Scholtes, piano), Ilonka Kolthof (fluit) en Gwylim Janssens (piano).<br/></p>
De Torenkamer: Bart Lunenburg - Dag 4

Vanmiddag scheen de zon naar binnen in de Torenkamer, dus was het een mooie gelegenheid om de toren opnieuw te fotograferen in daglicht. Vannacht was ik ook al bezig met het fotograferen van de maquette, maar dan met kunstlicht. De foto’s van de toren in het interieur van de torenkamer doen bijna mysterieus aan. De maquette is volledig wit en steriel, terwijl de ruimte in de torenkamer veel meer geleefd en gebruikt is door de kunstenaars die voor mij in de Torenkamer verbleven. Deze spanning tussen maquette en echte ruimte, en hoe deze samenkomen in de foto, vind ik erg interessant. Waarom staat dat bouwwerk daar in de hoek van de kamer? Het is er neergezet maar de mens is er uit verdwenen, of moet juist nog in beeld komen.


Verder besloot ik vandaag aan de hand van de ‘plattegronden’ die ik gisteren op straat heb gevonden schakeringen te gaan maken met torens. Om dit te doen heb ik echter veel meer torentjes nodig. Daarom heb ik de schaal van de toren sterk verkleind, en ben ik de rest van de dag nog meer kleine plankjes en rondhoutjes gaan zagen. Op deze manier kan ik nog meer spelen met de schaal van de toren en allerlei verschillende plattegronden en rasters uitproberen, en kan ik de torens aan elkaar schakelen. Ik hoop morgen op de laatste dag nog een aantal experimenten hiermee te kunnen uitvoeren.


The Tower's Memory.jpg2018-05-18 13.30.14.jpg

<p>Vanmiddag scheen de zon naar binnen in de Torenkamer, dus was het een mooie gelegenheid om de toren opnieuw te fotograferen in daglicht. Vannacht was ik ook al bezig met het fotograferen van de maquette, maar dan met kunstlicht. De foto’s van de toren in het interieur van de torenkamer doen bijna mysterieus aan. De maquette is volledig wit en steriel, terwijl de ruimte in de torenkamer veel meer geleefd en gebruikt is door de kunstenaars die voor mij in de Torenkamer verbleven. Deze spanning tussen maquette en echte ruimte, en hoe deze samenkomen in de foto, vind ik erg interessant. Waarom staat dat bouwwerk daar in de hoek van de kamer? Het is er neergezet maar de mens is er uit verdwenen, of moet juist nog in beeld komen.</p><p><br/></p><p>Verder besloot ik vandaag aan de hand van de ‘plattegronden’ die ik gisteren op straat heb gevonden schakeringen te gaan maken met torens. Om dit te doen heb ik echter veel meer torentjes nodig. Daarom heb ik de schaal van de toren sterk verkleind, en ben ik de rest van de dag nog meer kleine plankjes en rondhoutjes gaan zagen. Op deze manier kan ik nog meer spelen met de schaal van de toren en allerlei verschillende plattegronden en rasters uitproberen, en kan ik de torens aan elkaar schakelen. Ik hoop morgen op de laatste dag nog een aantal experimenten hiermee te kunnen uitvoeren.<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40858/The%20Tower's%20Memory.jpg" alt="The Tower's Memory.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40859/2018-05-18%2013.30.14.jpg" alt="2018-05-18 13.30.14.jpg" width="400"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Jeroen Olyslaegers - Monoloog van Pentheus
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Jeroen Olyslaegers - Monoloog van Pentheus

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht