Overzicht van 15 mei 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Traditioneel “Ich wollt' ich wär' ein Huhn" Comedian Harmonists
Traditioneel - “Ich wollt' ich wär' ein Huhn"
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 15 mei 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Interview Joe Cillen (Betuweroute dag 2)
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Een programma rondom de mysterieuze historische figuur Monsieur de Sainte-Colombe. Live vanuit de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist.
Ricercar Consort
Philippe Pierlot, Lucile Boulanger - basgamba
Julien Wolfs - klavecimbel

Jacques Champion de Chambonnières - Pavane L’entretien des Dieux
Monsieur de Sainte-Colombe - Concert La Bourrasque, Concert Le Tombeau
Louis Couperin – Suite à 2 violes
Monsieur de Sainte-Colombe - Concert Caligie
Marin Marais - Tombeau de Méliton
Monsieur de Sainte-Colombe - Concert Le Rapporté
Louis Couperin - La Piémontaise – Chaconne
Marin Marais - Prelude – Echo – Gigue – Chaconne
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: Lavinia Meijer en Maarten Engeltjes

Countertenor Maarten Engeltjes en harpiste Lavinia Meijer zijn ongetwijfeld twee van de meest begenadigde musici van hun generatie. Samen met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra vieren ze de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein. De komende tijd te zien door heel het land.
Foto: Eric van 't Groenewout

<p>Countertenor Maarten Engeltjes en harpiste Lavinia Meijer zijn ongetwijfeld twee van de meest begenadigde musici van hun generatie. Samen met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra vieren ze de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein. De komende tijd te zien door heel het land.<br/><i>Foto: Eric van 't Groenewout</i></p>
Te gast: Johan Faber

Johan Faber (1970) publiceerde een aantal succesvolle sportboeken voordat hij in 2012 zijn eerste roman, Wende, publiceerde. Voor zijn tweede roman, De veteraan, ontving hij de Dioraphte Literatour Prijs. Onlangs verscheen De eenzame piloot.

De eenzame piloot
Op 28 mei 1987, als de Koude Oorlog op zijn einde loopt, landt een achttienjarige amateurpiloot uit West Duitsland met een Cessna-sportvliegtuigje bij het Rode Plein in Moskou. Beelden van deze ongekende stunt gaan de wereld over, en de zelfverklaarde ‘vredesboodschapper’ is op slag een beroemdheid. Vele jaren later wordt de in de vergetelheid geraakte Kremlinvlieger opgespoord door een Nederlandse onderzoeker. In een door terreuraanslagen geteisterd Hamburg ontmoeten de twee mannen elkaar en gaan ze de confrontatie aan, niet alleen met het verleden, maar ook met elkaar. De eenzame piloot is het ongelooflijke verhaal van een man die het ondenkbare deed. Deels avonturenroman, deels psychologisch duel, deels innerlijke monoloog, en gebaseerd op historische feiten, zal dit boek de lezer tot de laatste pagina in spanning houden.
Foto: Merlijn Doomernik

<p>Johan Faber (1970) publiceerde een aantal succesvolle sportboeken voordat hij in 2012 zijn eerste roman, Wende, publiceerde. Voor zijn tweede roman, De veteraan, ontving hij de Dioraphte Literatour Prijs. Onlangs verscheen De eenzame piloot.<br/><br/><b>De eenzame piloot</b><br/>Op 28 mei 1987, als de Koude Oorlog op zijn einde loopt, landt een achttienjarige amateurpiloot uit West Duitsland met een Cessna-sportvliegtuigje bij het Rode Plein in Moskou. Beelden van deze ongekende stunt gaan de wereld over, en de zelfverklaarde ‘vredesboodschapper’ is op slag een beroemdheid. Vele jaren later wordt de in de vergetelheid geraakte Kremlinvlieger opgespoord door een Nederlandse onderzoeker. In een door terreuraanslagen geteisterd Hamburg ontmoeten de twee mannen elkaar en gaan ze de confrontatie aan, niet alleen met het verleden, maar ook met elkaar. De eenzame piloot is het ongelooflijke verhaal van een man die het ondenkbare deed. Deels avonturenroman, deels psychologisch duel, deels innerlijke monoloog, en gebaseerd op historische feiten, zal dit boek de lezer tot de laatste pagina in spanning houden.<br/><i>Foto: Merlijn Doomernik</i><br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Jonathan Griffioen - Roken
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Jonathan Griffioen - Roken
De Torenkamer: Bart Lunenburg - Dag 2

Vandaag werkte ik in De Torenkamer verder aan de maquette waar ik gisteren aan begonnen ben. Het leek me een interessant idee om aan de anonieme skeletconstructie van de toren, die nog helemaal menselijke invulling of bewoning impliceert, menselijke schaal toe te voegen. Ik maakte de schaal van de toren zo dat er precies een verdieping in m’n hand zou passen. Ik stelde de toren op voor de camera, en liet deze balanceren in m’n hand. Deze handeling fotografeerde ik en hing deze weer uitvergroot op in De Torenkamer.photo6044239649993501852.jpg

Er ontstond een interessant contrast tussen de verticale ‘hoogbouw’ structuur en de schaal van de menselijke, die ik deze week nog verder ga onderzoeken.


Verder besloot ik deze dag nog veel meer onderdelen te gaan zagen, schuren en boren, om zo nog meer variaties te kunnen gaan maken en de toren op te hogen. De verschillende schetsen vormen een soort opeenstapeling van werken die op de voorgaande reageren.

photo6044239649993501853.jpgphoto6044239649993501854.jpg

<p>Vandaag werkte ik in De Torenkamer verder aan de maquette waar ik gisteren aan begonnen ben. Het leek me een interessant idee om aan de anonieme skeletconstructie van de toren, die nog helemaal menselijke invulling of bewoning impliceert, menselijke schaal toe te voegen. Ik maakte de schaal van de toren zo dat er precies een verdieping in m’n hand zou passen. Ik stelde de toren op voor de camera, en liet deze balanceren in m’n hand. Deze handeling fotografeerde ik en hing deze weer uitvergroot op in De Torenkamer.<img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40826/photo6044239649993501852.jpg" alt="photo6044239649993501852.jpg" width="400"/></p><p>Er ontstond een interessant contrast tussen de verticale ‘hoogbouw’ structuur en de schaal van de menselijke, die ik deze week nog verder ga onderzoeken.</p><p><br/></p><p>Verder besloot ik deze dag nog veel meer onderdelen te gaan zagen, schuren en boren, om zo nog meer variaties te kunnen gaan maken en de toren op te hogen. De verschillende schetsen vormen een soort opeenstapeling van werken die op de voorgaande reageren.</p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40825/photo6044239649993501853.jpg" alt="photo6044239649993501853.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40824/photo6044239649993501854.jpg" alt="photo6044239649993501854.jpg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht