Overzicht van 30 april 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, vandaag gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Clément Janequin Le chant des oiseaux Scholars of London
Clément Janequin - Le chant des oiseaux
WhatsAb

Wat houdt je vandaag bezig?

<p>Wat houdt je vandaag bezig?</p>
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 30 april 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Yuja Wang, piano
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézèt-Seguin
Joseph Haydn - Symfonie nr.49 ‘La Passione’
Sergei Rachmaninov - Pianoconcert nr.4
P.I.Tsjaikovski - Symfonie nr.4

Om rechtentechnische redenen kan dit concert niet worden teruggeluisterd.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Joep van Lieshout

Het bouwwerk ‘Ferrotopia’ is een kunstinstallatie van Atelier Van Lieshout, nog tot en met 2 december op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord te zien.

Ferrotopia
Ferrotopia is een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum ineen. De kunstinstallatie is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich een programma met beeldende kunst, vormgeving, theater, film, muziek en lezingen waarin nostalgie voor het industriële erfgoed wordt gekoppeld aan de herontdekking van ambacht en circulaire economie.

Atelier Van Lieshout
Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het project Ferrotopia vormt het sluitstuk van een zeven jaar durend project ‘New Tribal Labyrinth’. De serie kunstwerken, die voortkomen uit dit project, kunnen gezien worden als een herinterpretatie van de fabrieken en de machines van de Industriële Revolutie en een herwaardering van onze relatie met grondstoffen en materialen.

<p>Het bouwwerk ‘Ferrotopia’ is een kunstinstallatie van Atelier Van Lieshout, nog tot en met 2 december op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord te zien.<br/><br/><b>Ferrotopia</b><br/>Ferrotopia is een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum ineen. De kunstinstallatie is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich een programma met beeldende kunst, vormgeving, theater, film, muziek en lezingen waarin nostalgie voor het industriële erfgoed wordt gekoppeld aan de herontdekking van ambacht en circulaire economie.<br/><br/><b>Atelier Van Lieshout</b><br/>Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het project Ferrotopia vormt het sluitstuk van een zeven jaar durend project ‘New Tribal Labyrinth’. De serie kunstwerken, die voortkomen uit dit project, kunnen gezien worden als een herinterpretatie van de fabrieken en de machines van de Industriële Revolutie en een herwaardering van onze relatie met grondstoffen en materialen.<br/></p>
Live muziek: Barbara Kozelj en Albert-Jan Roelofs

Op zondag 13 mei 2018 organiseren 401NederlandseOperas en het Nederlands Muziek Instituut (NMI) een concert rondom recent herontdekte Nederlandse opera's aan het Haagse Franse Theater 1751-1793. Het betreft werken vanhofcomponisten van stadhouders Willem IV en Willem V. Het concert vindt plaats in de context van het handboek over 401NederlandseOperas waaraan muziekfilosoof René Seghers sinds 2010 werkt. Seghers:  "Er was in de 18e eeuw een bloeiende muzikale hofcultuur rondom stadhouders Willem IV en Willem V. Zij hadden een hofkapelwaarvoor Duitse en Italiaanse meesters werden aangetrokken, zoals Zingoni, Colizzi en Meissner. Samen met de hoge adel van die dagen financierden de stadhouders het Franse Theater aan de Casuariestraat. Vanaf de productie van de intrigerende vrijmetselaarsopera Les nôces de Vénus in 1751 ontstond daar een opmerkelijke nationaleoperatraditie op Franse leest."

Wij krijgen vanavond een voorproefje door mezzosopraan Barbara Kozelj en klavecinist/dirigent Albert-Jan Roelofs.

Foto:  Andreas Terlaak

<p>Op zondag 13 mei 2018 organiseren 401NederlandseOperas en het Nederlands Muziek Instituut (NMI) een concert rondom recent herontdekte Nederlandse opera's aan het Haagse Franse Theater 1751-1793. Het betreft werken vanhofcomponisten van stadhouders Willem IV en Willem V. Het concert vindt plaats in de context van het handboek over 401NederlandseOperas waaraan muziekfilosoof René Seghers sinds 2010 werkt. Seghers:  &#34;Er was in de 18e eeuw een bloeiende muzikale hofcultuur rondom stadhouders Willem IV en Willem V. Zij hadden een hofkapelwaarvoor Duitse en Italiaanse meesters werden aangetrokken, zoals Zingoni, Colizzi en Meissner. Samen met de hoge adel van die dagen financierden de stadhouders het Franse Theater aan de Casuariestraat. Vanaf de productie van de intrigerende vrijmetselaarsopera Les nôces de Vénus in 1751 ontstond daar een opmerkelijke nationaleoperatraditie op Franse leest.&#34;<br/><br/>Wij krijgen vanavond een voorproefje door mezzosopraan Barbara Kozelj en klavecinist/dirigent Albert-Jan Roelofs.<br/><br/><i>Foto:  Andreas Terlaak</i></p>
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Yolanda Entius uit Abdoel en Akil
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Yolanda Entius uit de roman Abdoel en Akil
Luidspreker Luidspreker
23:14   De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 1
Tromgeroffel wordt er gemaakt door de redactie, op het moment dat ik de deur naar de torenkamer mag openen. Ik word verblijd met een...
De Torenkamer: Vivian Ammerlaan - Dag 1

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht