Overzicht van 26 april 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
05:02   Jet begint de dag met koffie!
Jet begint de dag met koffie!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Alphons Diepenbrock Ouverture voor orkest, 'De Vogels' Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly
Kettingreactie 26 april 2018
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb - 26 april 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Dvoráks klassiekers gestreken en geblazen. (opname 25 april, Musis Arnhem)
Nederlands Blazers Ensemble & Pieter Wispelwey
Antonin Dvorak – Serenade
Antonin Dvorak – Celloconcert
Het NBE liet het celloconcert arrangeren speciaal voor hun bezetting. Jan Dusek klaarde deze moeilijke klus met verve. Bovendien verbond hij de werken met nieuwe muziek waarmee de werken aan elkaar verbonden kunnen worden.
Rond 21.30 een opname van de Deense Radio, gemaakt van Brahms Pianokwintet, Op.34. Uitgevoerd door Julius Drake - piano en het Doric String Quartet.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Jeroen Krabbé

In Krabbé zoekt Gauguin reist Jeroen Krabbé in het spoor van de kunstenaar naar Peru, Kopenhagen, Parijs, Bretagne, Martinique, Tahiti en Hiva Oa. Daar ziet hij met eigen ogen wat Gauguin zag en probeert hij te begrijpen waarom de kunstenaar zo’n eind moest reizen om zo’n unieke schilder te worden. Paul Gauguin wordt als één van de grootste schilders van de 19e en 20ste eeuw gezien. Achter zijn meesterwerken, die nu honderden miljoenen euro’s per stuk waard zijn, schuilt een dramatisch levensverhaal van een wereldreiziger die zijn hele leven op zoek is geweest naar vrijheid, erkenning en herkenning.

Jeroen Krabbé: “Na de Krabbé zoekt series over Van Gogh en Picasso was het in mijn ogen tijd voor de man die als belangrijk inspirator voor deze en andere grote schilders werd gezien. Een rusteloze man met een zeer turbulent leven. Als kind hield ik al zielsveel van zijn schilderijen. Die felle kleuren, het sprak mij enorm aan. Hij was de eerste schilder die dromen en gedachtes zichtbaar maakte. Ik ga in deze reeks op zoek naar deze droomwereld vol symbolen.”
Foto: Anouk van Kalmthout

<p>In Krabbé zoekt Gauguin reist Jeroen Krabbé in het spoor van de kunstenaar naar Peru, Kopenhagen, Parijs, Bretagne, Martinique, Tahiti en Hiva Oa. Daar ziet hij met eigen ogen wat Gauguin zag en probeert hij te begrijpen waarom de kunstenaar zo’n eind moest reizen om zo’n unieke schilder te worden. Paul Gauguin wordt als één van de grootste schilders van de 19e en 20ste eeuw gezien. Achter zijn meesterwerken, die nu honderden miljoenen euro’s per stuk waard zijn, schuilt een dramatisch levensverhaal van een wereldreiziger die zijn hele leven op zoek is geweest naar vrijheid, erkenning en herkenning. <br/><br/>Jeroen Krabbé: “Na de Krabbé zoekt series over Van Gogh en Picasso was het in mijn ogen tijd voor de man die als belangrijk inspirator voor deze en andere grote schilders werd gezien. Een rusteloze man met een zeer turbulent leven. Als kind hield ik al zielsveel van zijn schilderijen. Die felle kleuren, het sprak mij enorm aan. Hij was de eerste schilder die dromen en gedachtes zichtbaar maakte. Ik ga in deze reeks op zoek naar deze droomwereld vol symbolen.” <br/><i>Foto: Anouk van Kalmthout</i></p>
Live muziek: Elisabeth Oets en Mi Ying Chen

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot” . Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau. Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

<p></p><p>Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven, brengt Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Zij heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek “In Depot” . Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Een boeiend en aangrijpend verhaal van een selfmade man die zich, geholpen door het opkomend socialisme, opwerkte uit bittere armoede tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij reisde tussen 1929 en 1934 als een der weinigen naar de Sovjet Republiek om verslag te doen van de socialistische heilstaat en bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vervolgden uit Duitsland te bestuderen. Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Het werd hem fataal. Na internering in kamp Amersfoort en Westerbork werd hij uiteindelijk vermoord in Auschwitz-Birkenau. Elisabeth Oets, zangeres, doorweeft haar verhaal met liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.</p><p><i></i></p>
De Torenkamer: Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt - Dag 4

Vandaag hebben we geen nieuwe opnames gemaakt, terwijl het weer zo mooi helder was . Gisteren was ons concept zo'n beetje rond, en nu zitten we in de wat minder spannende, uitvoerende face, waarin de puntjes op de i moeten, en dat zijn er nogal wat.. In die zin wel spannend, zijn onze technieken toereikend. Na vandaag de test te hebben gezien, bedachten we ons dat het wel goed is dat je niet in een wiebelige stoel zit bij deze VR ervaring. De hersenen laten zich makkelijk in de luren leggen en dat kan letterlijk een high gevoel geven. Alleen het eind van de VR film ligt letterlijk open. wat gebeurt er nadat we in de put zijn beland, Dat laten we nog even liggen tot morgen, als het park oranje kleurt in de andere wereld, We hebben besloten hierna ons eigen Torenkamer te creëren, alleen zonder toren.

Schermafbeelding 2018-04-26 om 20.10.01.pngIMG_9762.JPG

<p>Vandaag hebben we geen nieuwe opnames gemaakt, terwijl het weer zo mooi helder was . Gisteren was ons concept zo'n beetje rond, en nu zitten we in de wat minder spannende, uitvoerende face, waarin de puntjes op de i moeten, en dat zijn er nogal wat.. In die zin wel spannend, zijn onze technieken toereikend. Na vandaag de test te hebben gezien, bedachten we ons dat het wel goed is dat je niet in een wiebelige stoel zit bij deze VR ervaring. De hersenen laten zich makkelijk in de luren leggen en dat kan letterlijk een high gevoel geven. Alleen het eind van de VR film ligt letterlijk open. wat gebeurt er nadat we in de put zijn beland, Dat laten we nog even liggen tot morgen, als het park oranje kleurt in de andere wereld, We hebben besloten hierna ons eigen Torenkamer te creëren, alleen zonder toren.</p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40591/Schermafbeelding%202018-04-26%20om%2020.10.01.png" alt="Schermafbeelding 2018-04-26 om 20.10.01.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40590/IMG_9762.JPG" alt="IMG_9762.JPG" width="400"/></p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vEJ5zAio0R8"></iframe></p>
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Erik Lindner gedicht uit de bundel Zog
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Erik Lindner gedicht uit de bundel Zog
Luidspreker Luidspreker
23:34   Opium Tipt
Opium Tipt: de roman ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht