Overzicht van 24 april 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
05:14   Mozart was een vies mannetje!
Mozart was een vies mannetje!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Erik Satie Je te veux Juliette [zang] & Alexandre Tharaud [piano]
Erik Satie - Je te veux
Luidspreker Luidspreker
11:39   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 24 april 2018
Luidspreker Luidspreker
11:07   Dutch Classical Talent-finalist Nadezda Filippova
Dutch Classical Talent-finalist Nadezda Filippova
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Dutch Classical Talent duo Raoul Steffani en Daan Boertien brengen een gevarieerd concert vol liederen van over de hele wereld: Schubert, Sibelius en de Amerikaan Nico Muhly. Live vanuit het Muziekgebouw in Eindhoven.
Raoul Steffani, bariton
Daan Boertien, piano
Schumann - Liederkreis op. 24
R. Strauss - Stimmungsbilder, op. 9 (delen); Ach weh mir, unglückhaftem Mann; Zueignung
Sibelius - Drömmen; Den första kyssen; Demanten på marssnön; Flickan kom ifrån sin älsklings möte
Sibelius - Vijf stukken voor piano op. 75
Nico Muhly - The Last Letter; Dear Molly Jack – my own – my only love; Dear Leader of the company; Dear Husband!; Fair world, where are you?
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Peter Middendorp

Peter Middendorp brak in 2014 door met ‘Vertrouwd voordelig’, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen.

Jij bent van mij
Zijn nieuwste boek ‘Jij bent van mij’ is een roman over een dader en een vader zet een eerlijker beeld van een misdaad neer dan ooit tevoren. Dit boek vertelt verhaal van Tille Storkema, die zich vergrijpt aan een zestienjarig meisje dat de volgende ochtend levenloos wordt aangetroffen in haar dorp. Wanneer zijn eigen dochter opgroeit en de leeftijd van zijn slachtoffer nadert, wordt hij geconfronteerd met zijn ontwrichtende herinneringen.

Middendorp is sinds 2012 columns bij De Volkskrant.

<p>Peter Middendorp brak in 2014 door met ‘Vertrouwd voordelig’, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. <br/><br/><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"><b>Jij bent van mij</b></span><br/>Zijn nieuwste boek ‘Jij bent van mij’ is een roman over een dader en een vader zet een eerlijker beeld van een misdaad neer dan ooit tevoren. Dit boek vertelt verhaal van Tille Storkema, die zich vergrijpt aan een zestienjarig meisje dat de volgende ochtend levenloos wordt aangetroffen in haar dorp. Wanneer zijn eigen dochter opgroeit en de leeftijd van zijn slachtoffer nadert, wordt hij geconfronteerd met zijn ontwrichtende herinneringen.<br/><br/>Middendorp is sinds 2012 columns bij De Volkskrant.<br/></p>
Live muziek: Duo Serenissima

Duo Serenissima bestaat uit David Mackor, luit & Elisabeth Hetherington, sopraan.

De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington (1992, Toronto) heeft opgetreden als solist met gerenommeerde Canadese ensembles waaronder. In 2012 maakte ze haar opera debuut als Countess Rosina in de Canadese première van Darius Milhaud’s La Mere Coupable met het Summer Opera Lyric Theatre, en speelde in het volgende seizoen de rol van Morgana in Handel’s Alcina. Elisabeth volgt momenteel haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer en Maarten Koningsberger.

David Mackor (1989, Amsterdam) is een Nederlands musicus, gespecialiseerd in oude tokkelinstrumenten. Hij kocht zijn eerste gitaar op zijn zestiende en kort daarna begon hij zijn muzikale studeerde elektrische gitaar, compositie en klassieke gitaar. Na het ontdekken van de luit veranderde hij van studierichting. Momenteel studeert hij renaissance- en barokluit (en andere oude tokkelinstrumenten waaronder theorbe, aartsluit) bij Fred Jacobs evenals barokgitaar bij Lex Eisenhardt.

<p>Duo Serenissima bestaat uit David Mackor, luit &amp; Elisabeth Hetherington, sopraan.<br/><br/>De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington (1992, Toronto) heeft opgetreden als solist met gerenommeerde Canadese ensembles waaronder. In 2012 maakte ze haar opera debuut als Countess Rosina in de Canadese première van Darius Milhaud’s La Mere Coupable met het Summer Opera Lyric Theatre, en speelde in het volgende seizoen de rol van Morgana in Handel’s Alcina. Elisabeth volgt momenteel haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer en Maarten Koningsberger.<br/><br/>David Mackor (1989, Amsterdam) is een Nederlands musicus, gespecialiseerd in oude tokkelinstrumenten. Hij kocht zijn eerste gitaar op zijn zestiende en kort daarna begon hij zijn muzikale studeerde elektrische gitaar, compositie en klassieke gitaar. Na het ontdekken van de luit veranderde hij van studierichting. Momenteel studeert hij renaissance- en barokluit (en andere oude tokkelinstrumenten waaronder theorbe, aartsluit) bij Fred Jacobs evenals barokgitaar bij Lex Eisenhardt.<br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Lieke Marsman uit Het tegenovergestelde van een mens
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Lieke Marsman uit Het tegenovergestelde van een mens
De Torenkamer: Eva Gonggrijp en Lodewijk Luijt - Dag 2

Lodewijk is in het Torentje blijven slapen en ik (Eva) heb gelukkig de aanvechting om na de uitzending samen nog een biertje te drinken in het Torentje weerstaan. Toen ik beneden kwam was alles potdicht, donker en niemand te bekennen, maar ik moest naar huis! Gelukkig bleek er beneden nog iemand van de bar te zijn, die op het punt van vertrekken stond, daarna was het niet meer mogelijk geweest het gebouw te verlaten. Vandaag twee spannende shoots gedaan, een in VondelCS zelf, het vertrekpunt van ‘Shift’, vanuit de zaal waar we de presentatie gaan geven. Deze bleek gelukkig leeg en zo kon er gevlogen worden. De drone is binnen erg onberekenbaar vanwege de slechte satellietverbindingen en daarom is het lastig om een uitgestippelde route te vliegen. Lodewijk heeft de stoute schoenen nog maar even aangehouden en het begin van onze ontsnapping opgenomen vanuit de zaal, door de drone te misleiden, de sensors deels uit te schakelen en achterstevoren te vliegen. Dat vergt wel enige behendigheid, want de besturing is dan ook in spiegelbeeld. Van daaruit door een smal gangetje naar een openslaande deur gevlogen waar de goederenlift in de openlucht de horeca moet bevoorraden. Van daaruit moeten we dus het gebouw uit kunnen komen, zonder er daadwerkelijk uit te vliegen want dat mag dus niet. Na een crash is het toch gelukt. De opnames die we daarna gemaakt hebben zijn op eigen terrein en zo gemanipuleerd dat we hopen een mooie overgang te kunnen maken naar andere oorden. 


Ondertussen arriveerde er via een Facebookvriend een boodschap uit het hiernamaals, een gevonden brief van mijn broer die acht jaar geleden overleed, waarin hij schreef over ‘vliegen' en 'het oog van de cycloop’, De illustraties hadden we zelf dus al. Het ging over de imaginaire reizen die we als kind maakten naar aanleiding van Suske en Wiske’s Vliegende Bed, maar dit terzijde. Voorlopig hebben we genoeg materiaal om met de montage te beginnen maar hoe het echt gaat worden weten we pas als het klaar is.

002.png003.jpgSchermafbeelding 2018-04-24 om 18.42.23.png

<p>Lodewijk is in het Torentje blijven slapen en ik (Eva) heb gelukkig de aanvechting om na de uitzending samen nog een biertje te drinken in het Torentje weerstaan. Toen ik beneden kwam was alles potdicht, donker en niemand te bekennen, maar ik moest naar huis! Gelukkig bleek er beneden nog iemand van de bar te zijn, die op het punt van vertrekken stond, daarna was het niet meer mogelijk geweest het gebouw te verlaten. Vandaag twee spannende shoots gedaan, een in VondelCS zelf, het vertrekpunt van ‘Shift’, vanuit de zaal waar we de presentatie gaan geven. Deze bleek gelukkig leeg en zo kon er gevlogen worden. De drone is binnen erg onberekenbaar vanwege de slechte satellietverbindingen en daarom is het lastig om een uitgestippelde route te vliegen. Lodewijk heeft de stoute schoenen nog maar even aangehouden en het begin van onze ontsnapping opgenomen vanuit de zaal, door de drone te misleiden, de sensors deels uit te schakelen en achterstevoren te vliegen. Dat vergt wel enige behendigheid, want de besturing is dan ook in spiegelbeeld. Van daaruit door een smal gangetje naar een openslaande deur gevlogen waar de goederenlift in de openlucht de horeca moet bevoorraden. Van daaruit moeten we dus het gebouw uit kunnen komen, zonder er daadwerkelijk uit te vliegen want dat mag dus niet. Na een crash is het toch gelukt. De opnames die we daarna gemaakt hebben zijn op eigen terrein en zo gemanipuleerd dat we hopen een mooie overgang te kunnen maken naar andere oorden. </p><p><br/></p><p>Ondertussen arriveerde er via een Facebookvriend een boodschap uit het hiernamaals, een gevonden brief van mijn broer die acht jaar geleden overleed, waarin hij schreef over ‘vliegen' en 'het oog van de cycloop’, De illustraties hadden we zelf dus al. Het ging over de imaginaire reizen die we als kind maakten naar aanleiding van Suske en Wiske’s Vliegende Bed, maar dit terzijde. Voorlopig hebben we genoeg materiaal om met de montage te beginnen maar hoe het echt gaat worden weten we pas als het klaar is.<br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40557/002.png" alt="002.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40558/003.jpg" alt="003.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40559/Schermafbeelding%202018-04-24%20om%2018.42.23.png" alt="Schermafbeelding 2018-04-24 om 18.42.23.png" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht