Overzicht van 19 april 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Mendelssohn-Bartholdy A midsummer night's dream, op.61: Scherzo (arr.) Vincent van Amsterdam [accordeon]
Kettingreactie 19 april 2018
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 19 april 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Een van de mooiste werken Beethoven, dromerig werk van Debussy en de onbekende werken van Casedesus en Dupont. (opname 15 april, MCO Hilversum)
Severin von Eckardstein, piano
Claude Debussy – Gryaznov: Prélude à l’après-midi d’un faune
Ludwig van Beethoven - Sonate op. 110
Robert Casadesus - Préludes
Gabriel Dupont: La maison dans les dunes
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Aafke Romeijn

Dikke beats, messcherpe teksten en analoge synthesizers: Aafke Romeijn (1986) is de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop. Denk: Spinvis meets Daft Punk meets Peaches, en je komt al een heel eind in de richting. Misschien ken je haar van Alles Went, het hipsterliedje dat ze met Sef maakte, misschien heb je haar voorbij zien rennen op twitter: Aafke is nooit bang om het achterste van haar tong te laten zien. Deze maand verscheen haar debuutroman Concept M bij De Arbeiderspers.

Concept M

In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn - het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

<p>Dikke beats, messcherpe teksten en analoge synthesizers: Aafke Romeijn (1986) is de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop. Denk: Spinvis meets Daft Punk meets Peaches, en je komt al een heel eind in de richting. Misschien ken je haar van Alles Went, het hipsterliedje dat ze met Sef maakte, misschien heb je haar voorbij zien rennen op twitter: Aafke is nooit bang om het achterste van haar tong te laten zien. Deze maand verscheen haar debuutroman Concept M bij De Arbeiderspers.<br/><b><br/>Concept M</b><br/>In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn - het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.<br/></p>
Live muziek: Roza Herwig

De Zwolse zangeres Roza Herwig heeft een finaleplaats behaald in het Prinses Christina Concours. Met nog zeven andere deelnemers heeft ze nu een plek in de finale op 21 april veroverd.

Roza Herwig is een veelzijdige muzikante. Ze begon op haar zevende met vioolspelen en doet dat nog steeds in diverse orkesten. Vanaf haar veertiende is ze ook met klassieke zang begonnen.

Met haar 21 jaar is Roza de oudste finalist. Dat is voor zangers de maximum leeftijd om mee te doen aan het jeugdconcours.

<p>De Zwolse zangeres Roza Herwig heeft een finaleplaats behaald in het Prinses Christina Concours. Met nog zeven andere deelnemers heeft ze nu een plek in de finale op 21 april veroverd.<br/><br/>Roza Herwig is een veelzijdige muzikante. Ze begon op haar zevende met vioolspelen en doet dat nog steeds in diverse orkesten. Vanaf haar veertiende is ze ook met klassieke zang begonnen. <br/><br/>Met haar 21 jaar is Roza de oudste finalist. Dat is voor zangers de maximum leeftijd om mee te doen aan het jeugdconcours.<br/></p>
De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 4

Het is twee uur in de middag en door het raam van de torenkamer zie ik de mensen in het Voldelpark genieten van het mooie weer. De toeristen zijn druk met het maken van geposeerde vakantiefoto’s en de locals rennen zwetend rondjes in het park. Dit hou ik allemaal in de gaten vanuit de torenkamer terwijl ik verschillende patronen aan het tekenen ben. Vandaag wil ik collages gaan maken vanuit papier dat ik een kleur/patroon geef door het te schilderen/stiften. De klok systeempjes raken op, om deze rede heb ik wat collages uit elkaar gehaald om daar weer nieuwe van te maken. Morgen is het alweer vrijdag, de week vliegt voorbij!

<p>Het is twee uur in de middag en door het raam van de torenkamer zie ik de mensen in het Voldelpark genieten van het mooie weer. De toeristen zijn druk met het maken van geposeerde vakantiefoto’s en de locals rennen zwetend rondjes in het park. Dit hou ik allemaal in de gaten vanuit de torenkamer terwijl ik verschillende patronen aan het tekenen ben. Vandaag wil ik collages gaan maken vanuit papier dat ik een kleur/patroon geef door het te schilderen/stiften. De klok systeempjes raken op, om deze rede heb ik wat collages uit elkaar gehaald om daar weer nieuwe van te maken. Morgen is het alweer vrijdag, de week vliegt voorbij!<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Inge Schilperoord uit Muidhond
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Inge Schilperoord uit Muidhond
Luidspreker Luidspreker
23:11   Opium Tipt
Opium Tipt: de roman ‘Zevenduizend eiken’ van Sara Baume

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht