Overzicht van 17 april 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
05:30   Kortste weerbericht ooit!
Kortste weerbericht ooit!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Jacob de Haan Dakota Johan Willem Friso Kapel o.l.v. Tijmen Botma
Jacob de Haan - Dakota
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 17 april 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Intense combinatie van werk van Bach en Sjostakovitsj. (opname 15 april, Concertgebouw Amsterdam)
Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordon Nikolic
J.S. Bach – Concert in c in c, BWV 1060
J.S. Bach – Prelude en fuga, BWV 898
J.S. Bach – Concert in d, BWV 1043
J.S. Bach – Fuga a 3 soggetti, nr. 21 (uit 'Die Kunst der Fuge', BWV 1080)
Sjostakovitsj – Kammersinfonie, op. 110a (arr. R. Barshai)
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Marc Albrecht

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Gurre-Lieder
Zelden is een scenische wereldpremière zo hartstochtelijk onthaald als Arnold Schönbergs laatromantische Gurre-Lieder bij De Nationale Opera in 2014 en daarom nu weer te zien. Daarmee ging een vurige wens van chef-dirigent Marc Albrecht in vervulling. Het was Albrechts idee om het voor de concertzaal geschreven werk Gurre-Lieder als opera te brengen.

“Een spectaculaire, immense, maar tegelijkertijd heel verfijnde partituur. Al studerend ontdekte ik dat het eigenlijk een typisch operawerk is. Het prachtige verhaal en het innerlijke drama lenen zich ervoor; de reusachtige bezetting past precies in de orkestbak van Nationale Opera & Ballet.”

<p>Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.<br/><br/><b>Gurre-Lieder</b><br/>Zelden is een scenische wereldpremière zo hartstochtelijk onthaald als Arnold Schönbergs laatromantische Gurre-Lieder bij De Nationale Opera in 2014 en daarom nu weer te zien. Daarmee ging een vurige wens van chef-dirigent Marc Albrecht in vervulling. Het was Albrechts idee om het voor de concertzaal geschreven werk Gurre-Lieder als opera te brengen.<br/><br/>“Een spectaculaire, immense, maar tegelijkertijd heel verfijnde partituur. Al studerend ontdekte ik dat het eigenlijk een typisch operawerk is. Het prachtige verhaal en het innerlijke drama lenen zich ervoor; de reusachtige bezetting past precies in de orkestbak van Nationale Opera &amp; Ballet.”<br/></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Nina Wijsbek uit ‘De Puberdagboeken’
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Nina Wijsbek uit ‘De Puberdagboeken’
Live muziek: Marta Kordykiewicz en Łukasz Chrzęszczyk

De Poolse celliste Marta Kordykiewicz geldt in eigen land al als een van de belangrijkste solisten en kamermusici van haar generatie. Kordykiewicz durft te kiezen voor minder gangbaar repertoire en vooral Poolse componisten. Ze speelt samen met de Poolse pianist Łukasz Chrzęszczyk.

Foto’s: Marta Kordykiewicz © Anita Wąsik-Płocińska en Łukasz Chrzęszczyk © Kamil Przepiórkowski

<p>De Poolse celliste Marta Kordykiewicz geldt in eigen land al als een van de belangrijkste solisten en kamermusici van haar generatie. Kordykiewicz durft te kiezen voor minder gangbaar repertoire en vooral Poolse componisten. Ze speelt samen met de Poolse pianist Łukasz Chrzęszczyk.<br/><i><br/>Foto’s: Marta Kordykiewicz © Anita Wąsik-Płocińska en Łukasz Chrzęszczyk © Kamil Przepiórkowski</i><br/></p>
De Torenkamer: Ilse van Stokkum - Dag 2

Vanmorgen werd ik wakker van de zonnestralen die door het raam heen schenen. Gisteravond toch maar even de batterijtjes uit de kloksysteempjes gehaald. Wat een stilte, Deze stilte was al snel weer voorbij toen ik de vanmorgen de mechaniekjes weer opstartte. Vandaag ga ik vrolijk door met knippen, kleuren en composities creëren. 


De dag is al weer bijna om. Er zijn verschillende collages bij gekomen. Vandaag ging de meeste tijd naar een collage waarbij ik negen oranje rechthoekjes op verschillende kloksysteem heb bevestigd. Deze rechthoekjes heb ik afwisselend op de minutenwijzer en de urenwijzer gemonteerd. Om de 12 uur vormen deze oranje rechthoekjes samen een grote rechthoek en de rest van de dag om de minuut in een ander patroon staan.


Schermafbeelding 2018-04-18 om 20.24.50.pngSchermafbeelding 2018-04-18 om 20.23.37.png

<p>Vanmorgen werd ik wakker van de zonnestralen die door het raam heen schenen. Gisteravond toch maar even de batterijtjes uit de kloksysteempjes gehaald. Wat een stilte, Deze stilte was al snel weer voorbij toen ik de vanmorgen de mechaniekjes weer opstartte. Vandaag ga ik vrolijk door met knippen, kleuren en composities creëren. </p><p><br/></p><p>De dag is al weer bijna om. Er zijn verschillende collages bij gekomen. Vandaag ging de meeste tijd naar een collage waarbij ik negen oranje rechthoekjes op verschillende kloksysteem heb bevestigd. Deze rechthoekjes heb ik afwisselend op de minutenwijzer en de urenwijzer gemonteerd. Om de 12 uur vormen deze oranje rechthoekjes samen een grote rechthoek en de rest van de dag om de minuut in een ander patroon staan.<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40501/Schermafbeelding%202018-04-18%20om%2020.24.50.png" alt="Schermafbeelding 2018-04-18 om 20.24.50.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40500/Schermafbeelding%202018-04-18%20om%2020.23.37.png" alt="Schermafbeelding 2018-04-18 om 20.23.37.png" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht