Overzicht van 10 april 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
06:38   Het muggenseizoen is geopend!
Het muggenseizoen is geopend!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Bob Zimmerman De Avonden: A Song for the Night Metropole Orkest o.l.v. Fernand Terby
Bob Zimmerman - De Avonden: A Song for the Night
Luidspreker Luidspreker
11:32   WhatsAb - Muziek bij 'Untitled (Manhole)' van Cattelan
Wat houdt je vandaag bezig?
Muziek bij Untitled (Manhole) van Cattelan
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Reinbert de Leeuw dirigeert een spookachtig programma rond György Ligeti. (opname 7 april 2018, tijdens het Ligeti Festival in het Muziekgebouw aan 't IJ)

Nederlands Kamerkoor en Asko Schoenberg o.l.v. Reinbert de Leeuw, mmv Katrien Baerts
Te gast in de uitzending is Wim Laman. Hij is componist en presenteerde voor VPRO op Radio4 jarenlang programma's met nieuwe muziek.

György Ligeti - Lux Aeterna
György Ligeti - Kammerkonzert
György Ligeti - Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin
György Ligeti - Nacht, morgen
György Ligeti - Nonsense madrigalen
György Ligeti - Mysteries of the Macabre
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Robin Lutz en Marijnke de Jong

De film ESCHER - HET ONEINDIGE ZOEKEN vertelt het verhaal van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden, zoals hij die in brieven en dagboeken opschreef. De film is van de hand van Robin Lutz en het scenario is van Marijnke de Jong.

Het oneindige zoeken

De mens Escher komt uit de schaduw van zijn werk tevoorschijn. In zijn eigen woorden geeft de grafisch kunstenaar – in zijn tijd vaak verguisd door kunsthistorici, maar wereldwijd geliefd bij het grote publiek – een aangrijpend beeld van zijn angsten, twijfels, successen, politiekebeschouwingen en zijn eigen visie op zijn werk. 3D-animaties maken Eschers fantastische gedachten en onmogelijke werelden in zijn prenten inzichtelijk. De kijker wordt meegenomen in Eschers levenslange zoektocht, emoties, spel en gepuzzel. Escher legt uit wat hem zo fascineerde in Italië, waar hij ruim 12 jaar jaar woonde. We volgen hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, Zwitserland en Spanje, op zoek naar het onmogelijke en oneindige.Zijn bezoek aan het Alhambra is een keerpunt in zijn leven en leidt naar werken die eerst Amerika en daarna de rest van de wereld veroveren.

<p>De film ESCHER - HET ONEINDIGE ZOEKEN vertelt het verhaal van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in zijn eigen woorden, zoals hij die in brieven en dagboeken opschreef. De film is van de hand van Robin Lutz en het scenario is van Marijnke de Jong.<br/><b><br/>Het oneindige zoeken</b><br/>De mens Escher komt uit de schaduw van zijn werk tevoorschijn. In zijn eigen woorden geeft de grafisch kunstenaar – in zijn tijd vaak verguisd door kunsthistorici, maar wereldwijd geliefd bij het grote publiek – een aangrijpend beeld van zijn angsten, twijfels, successen, politiekebeschouwingen en zijn eigen visie op zijn werk. 3D-animaties maken Eschers fantastische gedachten en onmogelijke werelden in zijn prenten inzichtelijk. De kijker wordt meegenomen in Eschers levenslange zoektocht, emoties, spel en gepuzzel. Escher legt uit wat hem zo fascineerde in Italië, waar hij ruim 12 jaar jaar woonde. We volgen hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, Zwitserland en Spanje, op zoek naar het onmogelijke en oneindige.Zijn bezoek aan het Alhambra is een keerpunt in zijn leven en leidt naar werken die eerst Amerika en daarna de rest van de wereld veroveren.<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ul7gtJWM2YU"></iframe><br/></p>
Live muziek: Mitsuko Saruwatari

Mitsuko is geboren in Tokyo, Japan. Na haar studie bij de Toho Gakuen School of Music (Nobutatsu Kawashima) won zij een stipendium ter beschikking gesteld door de Nederlandse regering. Hierdoor kon zij haar studie voortzetten bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 2004 richtte Mitsuko Saruwatari samen met een aantal musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest het Uriël Ensemble op. Na haar eerste soloalbum ‘Frédéric Chopin’ verscheen in 2016 haar tweede cd: ‘Schumann the Poet’. Een nieuw muzikaal avontuur ging zij aan met de onbekende componist Wilhelm Berger. Mitsuko heeft een aantal pianowerken van deze in vergetelheid geraakte Duits meestercomponist op cd gezet (maart 2018). In seizoen 2017-2018 is één van deze Berger-stukken in haar recitalprogramma opgenomen.
Foto: Merlijn Doomernik

<p>Mitsuko is geboren in Tokyo, Japan. Na haar studie bij de Toho Gakuen School of Music (Nobutatsu Kawashima) won zij een stipendium ter beschikking gesteld door de Nederlandse regering. Hierdoor kon zij haar studie voortzetten bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 2004 richtte Mitsuko Saruwatari samen met een aantal musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest het Uriël Ensemble op. Na haar eerste soloalbum ‘Frédéric Chopin’ verscheen in 2016 haar tweede cd: ‘Schumann the Poet’. Een nieuw muzikaal avontuur ging zij aan met de onbekende componist Wilhelm Berger. Mitsuko heeft een aantal pianowerken van deze in vergetelheid geraakte Duits meestercomponist op cd gezet (maart 2018). In seizoen 2017-2018 is één van deze Berger-stukken in haar recitalprogramma opgenomen.<br/><i>Foto: Merlijn Doomernik</i></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Gerda Blees - gedicht uit bundel Dwaallichten
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Gerda Blees - gedicht uit bundel Dwaallichten
De Torenkamer: Inge Schilperoord - Dag 2

In lange tijd niet zo veel door een stad gewandeld als vandaag. En al zeker niet op zo’n traag tempo en zonder duidelijk doel voor ogen, anders dan alles in me op te nemen. Ik volgde te voet een onzichtbare lijn die van Oud- Zuid tot diep in Oud- West liep. Terwijl de wereld om me heen veranderde, wandelde ik daar steeds minder als mezelf, en steeds meer als mijn personage. Een pubermeisje, vlak onder mijn eigen huid. Fascinerend. Ik heb gekeken door haar ogen, gedacht in de stroom van haar associaties, gevoeld met haar lichaam. En ontdekt dat de stad zo echt een andere beleving is. De ruimte om me heen is afwisselend groter, leger en meer beknellend, de indrukken zijn opwindender, harder, meer beangstigend. En nu zijn het mijn eigen voeten die op een prettige manier pijn doen.

<p>In lange tijd niet zo veel door een stad gewandeld als vandaag. En al zeker niet op zo’n traag tempo en zonder duidelijk doel voor ogen, anders dan alles in me op te nemen. Ik volgde te voet een onzichtbare lijn die van Oud- Zuid tot diep in Oud- West liep. Terwijl de wereld om me heen veranderde, wandelde ik daar steeds minder als mezelf, en steeds meer als mijn personage. Een pubermeisje, vlak onder mijn eigen huid. Fascinerend. Ik heb gekeken door haar ogen, gedacht in de stroom van haar associaties, gevoeld met haar lichaam. En ontdekt dat de stad zo echt een andere beleving is. De ruimte om me heen is afwisselend groter, leger en meer beknellend, de indrukken zijn opwindender, harder, meer beangstigend. En nu zijn het mijn eigen voeten die op een prettige manier pijn doen. <br/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht