Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 9 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Ochtend van 4

07:00 - 08:00

De Ochtend van 4 KRO-NCRV

Presentatie: Niels Heithuis

Groot Nationaal Boekenweekontbijt

08:00 - 12:00

Groot Nationaal Boekenweekontbijt NPO Radio 4

Presentatie: Margriet Vroomans, Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp presenteren vrijdag 9 maart 2018 een vier uur durende live-uitzending vanuit boekhandel Het Colofon te Arnhem. De uitzending staat volledig in het teken van de Boekenweek en het thema 'Natuur'. Met interessante gasten, live muziek, mooie prijsvragen en een heerlijk ontbijt belooft het een fantastische ochtend te worden!

Te gast zijn hoogleraar Vertebrate Paleontology Jelle Reumer, schrijfster Arita Baaijens, schrijver Martin Hendriksma en schrijver van het boekenweekessay Jan Terlouw. De live muziek in de boekhandel wordt verzorgd door Niek Kleinjan (marimba) en Tom Wolfs (klarinet), Bart de Kater (klarinet) en Daniël van der Hoeven (piano), het Kobra Ensemble en het Ardemus Quartet.
8:00 Te gast: Jelle Reumer

Jelle Reumer is bioloog, columnist en wetenschapper. In Rotterdam was hij jarenlang directeur van het Natuurhistorisch Museum en nu is hij hoogleraar in Utrecht. Vandaag vertelt hij bij ons over zijn boek, natuur als misverstand.

<p>Jelle Reumer is bioloog, columnist en wetenschapper. In Rotterdam was hij jarenlang directeur van het Natuurhistorisch Museum en nu is hij hoogleraar in Utrecht. Vandaag vertelt hij bij ons over zijn boek, natuur als misverstand.</p>
Te gast: Arita Baaijens

Ze is ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver. Arita Baaijens is door het hart van Azië en Afrika heengegaan en daar heeft ze over geschreven in haar boek: Zoektocht naar het paradijs.

<p>Ze is ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver. Arita Baaijens is door het hart van Azië en Afrika heengegaan en daar heeft ze over geschreven in haar boek: Zoektocht naar het paradijs.</p>
10:00 Te gast: Martin Hendriksma

Rond de koffietijd is bij ons Martin Hendriksma te gast. Hij vertelt over zijn boek: Biografie van een rivier.

<p>Rond de koffietijd is bij ons Martin Hendriksma te gast. Hij vertelt over zijn boek: Biografie van een rivier.</p>
11:00 Te gast: Jan Terlouw

'Natuurlijk' kan hij niet ontbreken. Jan Terlouw, de schrijver van het boekenweekgeschenk. 

<p>'Natuurlijk' kan hij niet ontbreken. Jan Terlouw, de schrijver van het boekenweekgeschenk. </p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending vanuit TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Noord Nederlands Orkest o.l.v. Antony Hermus
Alexandra Flood [sopraan]
Anastasia Goldberg [piano]

Op het programma:
Aaron Copland - Fanfare for the Common Man
Charles Ives - The Unanswered Question
George Antheil - A Jazz Symphony
Michael Jackson - Michael Jackson Symphonic
Leonard Bernstein - Prelude, Fugue and Riffs
Igor Stravinsky - Greeting Prelude
Leonard Bernstein - Three Dance Episodes uit ‘On the Town’
Leonard Bernstein - Glitter and Be Gay uit ‘Candide’
Maurice Ravel - Suite Daphnis et Chloé
Copland, Bernstein en Michael Jackson

Wat zou Leonard Bernstein op zijn iPod hebben staan? Niet zo heel moeilijk. Behalve alle symfonieën van Mahler ook veel muziek van dwarse genieën, levensgenieters en bewandelaars van nieuwe wegen. Muziek afgemaakt met vleugjes parfum, toefjes narcisme en de nodige showelementen. Dan kom je ook uit bij de door Bernstein zeer bewonderde Michael Jackson, even geniaal, theatraal en uitbundig als Bernstein.

<p>Wat zou Leonard Bernstein op zijn iPod hebben staan? Niet zo heel moeilijk. Behalve alle symfonieën van Mahler ook veel muziek van dwarse genieën, levensgenieters en bewandelaars van nieuwe wegen. Muziek afgemaakt met vleugjes parfum, toefjes narcisme en de nodige showelementen. Dan kom je ook uit bij de door Bernstein zeer bewonderde Michael Jackson, even geniaal, theatraal en uitbundig als Bernstein.</p>
Jos van Veldhoven uitgebreid WP
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Aukje Holtrop

Aukje Holtrop schreef de biografie van Henriëtte van Eyk

Ze is al bijna vergeten, haar boeken verstoffen in bibliotheken en antiquariaten. Maar in de jaren dertig, veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw was Henriëtte van Eyk een schrijfster die de ene bestseller na de andere schreef. Ze was een intrigerende vrouw, die ‘uit fatsoen’ (zoals ze zei) in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en daar belangrijk en moedig werk verrichtte. Vier mannen hebben haar leven bepaald. Haar dierbare vader, directeur van een handelshuis in Amsterdam, ging door malversaties failliet, waarna hij met zijn schoonmoeder uit Nederland en uit Jets leven verdween. Haar broer Bert werd hoogleraar scheikunde, was travestiet en eindigde tragisch. Jean de Nève werd haar eerste man, een avonturier, schrijver en onverschrokken verzetsheld, die volkomen gebroken uit een Duits concentratiekamp terugkwam. Ten slotte was er haar grote liefde, Simon Vestdijk, de schrijver die hopeloos verliefd op haar raakte maar haar uiteindelijk in de steek liet.Haar leven was welbeschouwd tragisch – maar Henriëtte van Eyk wenste op geen enkel moment de moed te laten zakken.

<p>Aukje Holtrop schreef de biografie van Henriëtte van Eyk<br/><br/>Ze is al bijna vergeten, haar boeken verstoffen in bibliotheken en antiquariaten. Maar in de jaren dertig, veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw was Henriëtte van Eyk een schrijfster die de ene bestseller na de andere schreef. Ze was een intrigerende vrouw, die ‘uit fatsoen’ (zoals ze zei) in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en daar belangrijk en moedig werk verrichtte. Vier mannen hebben haar leven bepaald. Haar dierbare vader, directeur van een handelshuis in Amsterdam, ging door malversaties failliet, waarna hij met zijn schoonmoeder uit Nederland en uit Jets leven verdween. Haar broer Bert werd hoogleraar scheikunde, was travestiet en eindigde tragisch. Jean de Nève werd haar eerste man, een avonturier, schrijver en onverschrokken verzetsheld, die volkomen gebroken uit een Duits concentratiekamp terugkwam. Ten slotte was er haar grote liefde, Simon Vestdijk, de schrijver die hopeloos verliefd op haar raakte maar haar uiteindelijk in de steek liet.Haar leven was welbeschouwd tragisch – maar Henriëtte van Eyk wenste op geen enkel moment de moed te laten zakken.<br/></p>
Live muziek: Ardemus Quartet

Het saxofoonkwartet is een van de finalisten van Dutch Classical Talents.Het Ardemus Quartet herbergt vier nationaliteiten en is daarmee het meest kosmopolitische gezelschap van Dutch Classical Talent. Arno Bornkamp, die als geen ander oog en oor heeft voor de grootste saxofoontalenten, roemt het hoge niveau van de vier spelers: ‘dat hoge speelniveau wordt ondersteund door een grote spelvreugde en een aanstekelijke muzikaliteit.’De vier musici leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over. De naam van het kwartet was dan ook snel duidelijk: Ardemus is Latijns voor ‘wij branden’.
Foto: Marco Borggreve

<p>Het saxofoonkwartet is een van de finalisten van Dutch Classical Talents.Het Ardemus Quartet herbergt vier nationaliteiten en is daarmee het meest kosmopolitische gezelschap van Dutch Classical Talent. Arno Bornkamp, die als geen ander oog en oor heeft voor de grootste saxofoontalenten, roemt het hoge niveau van de vier spelers: ‘dat hoge speelniveau wordt ondersteund door een grote spelvreugde en een aanstekelijke muzikaliteit.’De vier musici leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over. De naam van het kwartet was dan ook snel duidelijk: Ardemus is Latijns voor ‘wij branden’.<br/><i>Foto: Marco Borggreve</i></p>
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Tommy Wieringa - Martin Bril
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Tommy Wieringa - Martin Bril
De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 4

Vandaag stond in het teken van bouwen, wat een synchroniciteit opleverde met mijn omgeving. Zaterdag vindt bij VondelCS het enorme finale-evenement van Wie is de Mol? plaats, dus zag ik pontons verrijzen, podia ontstaan en lichtmasten de lucht in gaan. En met dat uitzicht voor me zat ik zelf ook te bouwen, te componeren. Ik zette 7 scènes in de steigers en schreef teksten. De voorstelling ontvouwde zich als het ware. Neemt natuurlijk niet weg dat ik alles nog moet gaan uitproberen, ter plekke. Maar er is nu in ieder geval al heel wat om uit te proberen.

Zo fietste er een ‘Er komt een man bij de dokter, hij lijdt aan hoop’ door het verhaal en een grijs muisje dat een rode draad zal dragen. En ik grasduinde in mijn oude teksten waar ik een dialoog vond over een jas, die ik prachtig kan gebruiken. Aan het eind van de dag was er zelfs al een heus stapeltje papier dat op een script begint te lijken. 

Het enige waar ik nu over struikel is dat het een montagevoorstelling lijkt te worden. Ik weet niet of ik dat wel wil. Een voorstelling, die uit losse korte stukken bestaat moet heel goed in elkaar zitten, anders verlies ik zelf persoonlijk snel m’n concentratie. Ik denk dat dit het moment is om het idee van de samenleving erin te gooien. Zoals ik eerder al aangaf, zou ik in de voorstelling graag een samenleving bouwen terwijl u (het publiek) kijkt. Dat wordt dan waarschijnlijk de verbinding. Zie, komen mijn ideeën toch nog bij elkaar. 

Vanavond is het al weer mijn één na laatste nachtje hier. Weet je wat grappig is: als je je ongelukkig voelt, denk je vaak dat het blijvend is, maar als je gelukkig bent, denk je nooit eens: Ik voel me zo ontzettend goed, hier kom ik nóóit meer uit! Tenzij je voor even in een torentje woont, maar dat is anders. J

Tot morgen!

Bouwen.jpgBoekwerk.JPGHet slapende Vondelpark.JPG

<p><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);">Vandaag stond in het teken van bouwen, wat een synchroniciteit opleverde met mijn omgeving. Zaterdag vindt bij VondelCS het enorme finale-evenement van Wie is de Mol? plaats, dus zag ik pontons verrijzen, podia ontstaan en lichtmasten de lucht in gaan. En met dat uitzicht voor me zat ik zelf ook te bouwen, te componeren. Ik zette 7 scènes in de steigers en schreef teksten. De voorstelling ontvouwde zich als het ware. Neemt natuurlijk niet weg dat ik alles nog moet gaan uitproberen, ter plekke. Maar er is nu in ieder geval al heel wat om uit te proberen.<br/><br/>Zo fietste er een ‘Er komt een man bij de dokter, hij lijdt aan hoop’ door het verhaal en een grijs muisje dat een rode draad zal dragen. En ik grasduinde in mijn oude teksten waar ik een dialoog vond over een jas, die ik prachtig kan gebruiken. Aan het eind van de dag was er zelfs al een heus stapeltje papier dat op een script begint te lijken.<span> </span><br/><br/>Het enige waar ik nu over struikel is dat het een montagevoorstelling lijkt te worden. Ik weet niet of ik dat wel wil. Een voorstelling, die uit losse korte stukken bestaat moet heel goed in elkaar zitten, anders verlies ik zelf persoonlijk snel m’n concentratie. Ik denk dat dit het moment is om het idee van de samenleving erin te gooien. Zoals ik eerder al aangaf, zou ik in de voorstelling graag een samenleving bouwen terwijl u (het publiek) kijkt. Dat wordt dan waarschijnlijk de verbinding. Zie, komen mijn ideeën toch nog bij elkaar.<span> </span><br/><br/></span><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);">Vanavond is het al weer mijn één na laatste nachtje hier.<span> </span></span><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);">Weet je wat grappig is: als je je ongelukkig voelt, denk je vaak dat het blijvend is, maar als je gelukkig bent, denk je nooit eens: Ik voel me zo ontzettend goed, hier kom ik nóóit meer uit! Tenzij je voor even in een torentje woont, maar dat is anders.</span><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span> </span></span><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);">J</span><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/><br/>Tot morgen!</span><br/></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39939/Bouwen.jpg" alt="Bouwen.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39940/Boekwerk.JPG" alt="Boekwerk.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39941/Het%20slapende%20Vondelpark.JPG" alt="Het slapende Vondelpark.JPG" width="400"/></p><p></p>
Luidspreker Luidspreker
23:13   De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 5
Ik kwam een beetje moeilijk op gang, omdat ik de eerste paar uur met Pandora stoeide. Ik wilde haar er per se in. Niet alleen vanwege de...
De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 5

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht