Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 6 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:29   Kettingreactie
Franz Schubert Schwanengesang D.957, Rellstab-Lieder - nr.3, "Frühlingssehnsucht" Elly Ameling [sopraan] & Dalton Baldwin [piano]
Franz Schubert - Schwanengesang D.957, Rellstab-Lieder - nr.3, "Frühlingssehnsucht"
Luidspreker Luidspreker
11:27   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig? Het is de dag van de logopedie!
WhatsAb 6 maart 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Opname van 1 maart 2018, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

New European Ensemble

Claude Debussy - Deux arabesques (bew. Henk Alkema)
Mikel Urquiza - Les lueurs se sont multipliées
Tristan Murail - Garrigue
Claude Debussy - Sonate voor fluit, altviool en harp
Kaija Saariaho - Terrestre
Claude Debussy - Six épigraphes antiques (bew. Karl Lenski)
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Bianca M. du Mortier

Bianca M. du Mortier studeerde kunstgeschiedenis aan de R.U. in Utrecht, waarbij ze zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Ze is een van de conservatoren van de tentoonstelling ‘High Society’ in het Rijkmuseum.

High Society
Het Rijksmuseum presenteert 'High Society': vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet.

Stralend middelpunt zijn Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De spectaculaire huwelijksportretten worden op de tentoonstelling voor het eerst na restauratie aan het publiek getoond. Ruim 39 schilderijen zijn te zien en afkomstig uit internationale musea en particuliere collecties uit o.a. Parijs, Londen, Florence, Wenen en Los Angeles.

<p>Bianca M. du Mortier studeerde kunstgeschiedenis aan de R.U. in Utrecht, waarbij ze zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Ze is een van de conservatoren van de tentoonstelling ‘High Society’ in het Rijkmuseum.<br/><br/><b>High Society</b><br/>Het Rijksmuseum presenteert 'High Society': vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet.<br/><br/>Stralend middelpunt zijn Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De spectaculaire huwelijksportretten worden op de tentoonstelling voor het eerst na restauratie aan het publiek getoond. Ruim 39 schilderijen zijn te zien en afkomstig uit internationale musea en particuliere collecties uit o.a. Parijs, Londen, Florence, Wenen en Los Angeles.<br/></p>
Live muziek: HarpSoon

Een Harp & Fagot duo. De combinatie Harp en Fagot is uniek in Nederland en het dus is dan ook vastberaden het land kennis te laten maken met deze prachtige klankkleur. Op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag sprong de vonk tussen de instrumenten over.

Harpiste Emmiko Groenemeijer (1990) begon op zevenjarige leeftijd met harplessen en werd later toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar studeerde zij Klassiek Harp bij Ernestine Stoop. In maart 2015 behaalde Emmiko haar bachelordiploma.

Fagottist Joeri Deckers rondde in het voorjaar van 2015 zijn bachelor fagot af bij Johan Steinmann in Den Haag. Hij kreeg tijdens zijn opleiding regelmatig lessen van Dorian Cooke en Bram van Sambeek. Ook studeerde hij een half jaar aan het Royal College of Music in Londen, waar hij bij onder anderen Joost Bosdijk en Martin Gatt lessen volgde. 
Foto: Petar Stoykov

<p>Een Harp &amp; Fagot duo. De combinatie Harp en Fagot is uniek in Nederland en het dus is dan ook vastberaden het land kennis te laten maken met deze prachtige klankkleur. Op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag sprong de vonk tussen de instrumenten over. <br/><br/>Harpiste Emmiko Groenemeijer (1990) begon op zevenjarige leeftijd met harplessen en werd later toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar studeerde zij Klassiek Harp bij Ernestine Stoop. In maart 2015 behaalde Emmiko haar bachelordiploma.<br/><br/>Fagottist Joeri Deckers rondde in het voorjaar van 2015 zijn bachelor fagot af bij Johan Steinmann in Den Haag. Hij kreeg tijdens zijn opleiding regelmatig lessen van Dorian Cooke en Bram van Sambeek. Ook studeerde hij een half jaar aan het Royal College of Music in Londen, waar hij bij onder anderen Joost Bosdijk en Martin Gatt lessen volgde. <br/><i>Foto: Petar Stoykov</i></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Peter Theunynck - Verhuizen
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Peter Theunynck - Verhuizen
De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 2

Het was weer een bijzondere dag. Vooraf gegaan door een heerlijke nacht. Ik sliep uitstekend en stond pas rond negenen op (wow). Uitgerust, maar nog wel met slaaphaar begroette ik alle lieve mensen van Opium en VondelCS, die inmiddels al weer aan het werk waren. Daarna ging ik aan de slag, want ook voor mij was er werk aan de winkel.

Met het radio interview in mijn achterhoofd vroeg ik mij af of ik nog dingen had willen zeggen? En één ding bleef maar terugkomen, over de keuze voor het thema ‘begrip’. (Naast ‘hoop’ het andere thema van de voorstelling) Ik wil dat duidelijker stellen: met begrip bedoel ik niet dat iedereen elkaar maar moet gaan begrijpen. Nee, ik ben juist van mening dat wij mensen, zeker met taal als communicatiemiddel, helemaal niet in staat zijn elkaar (volledig) te begrijpen. Iedereen ‘kampt’ met zijn eigen verhaal, interpretaties, achtergrond en heeft zijn eigen verborgen verhaal. Wat ik mooi zou vinden, is als ik met mijn voorstelling mensen zou kunnen verleiden iets meer rekening te houden met de aanwezigheid van een verhaal achter de ander, zonder het per se te hoeven begrijpen, waardoor wederzijds begrip op ‘metaniveau’ groter wordt. Een kleine stap, maar als een heleboel mensen dit nou doen, dan is het volgens mij genoeg om onze samenleving een beetje te laten ontspannen.

En zo zat ik dus te denken. Ik houd van denken en doordenken en nog meer denken. Ik kan me er gemakkelijk in verliezen. Maar wat ik als theatermaker nu juist wil doen, is dat denken omzetten in iets toegankelijks, herkenbaars en esthetisch, ook. Ik wil met mijn stukken dicht op de mens zitten. En terwijl ik ook daar weer over nadacht, zag ik de mensen, beneden in het Vondelpark, langslopen. Het was tijd om met ze te gaan praten! 

Ik stelde vragen over hoop. Wat hoop voor hen betekende, hadden ze nog hoop, of ze een concreet voorbeeld konden noemen van iets dat zij hoopten? Het werden inspirerende gesprekken. Zo sprak ik o.a. iemand die vond dat hoop te veel in de toekomst lag. Een jonge vrouw vroeg zich af of ze nog eigenlijk wel op iets hoopte, want alles waarop ze ooit hoopte, dat deed ze nu (tuinieren, muziek maken). Een jongeman hoopte ooit in een groot huis te wonen met al zijn vrienden. Ook al is het misschien een utopie, toch lijkt het me mooi, zei hij. Ik sprak twee jonge jongens uit Hamburg, die tijdens ons gesprek hun joint afrolden. De een hoopte zijn school goed af te maken, de ander hoopte later gezond te worden. Voor de wereld hadden ze, vanwege de politiek en alle radicalisering, geen hoop. En op de vraag of een mens kon leven en functioneren, als hij nergens meer op hoopt, zeiden ze ‘ja’. Als degene tevreden was met hoe zijn leven is, wel. Ik werd geraakt door hun openhartigheid en wenste hen plezier met hun joint. Maar het mooiste gesprek had ik met René Dakloos, zijn alias op twitter. We spraken over zoveel dingen: over leven na de dood, het geloof, boek 1 korintiers 13: een ode aan de liefde, Pandora, het leven op straat, reizen, twee totaal verschillende broers, maar beiden vol passie, verslaving, kunst maken, dromen en hoop, we hadden het over hoop. De hoop in de liefde. Op de foto zien jullie René en mij voor Albert Heijn, waar ik voor mezelf een salade kocht en voor hem twee avocado’s en een pakkie sjek.

Eenmaal weer terug in het torentje zocht ik gelijk dat vers op, las ik nog eens het verhaal van Pandora, waarin hoop een dubieuze rol speelt. Er zijn verschillende interpretaties voor de rol van hoop in het verhaal van Pandora, één daarvan ligt mij wel. Welke dat is… blijf me volgen dan kom je er vanzelf achter. 😉

Maar dit is dus wat de Torenkamer met mij doet. Ik neem de tijd om alles een plek te geven. Het liefst zou ik voor elk stuk dat ik schrijf/maak met mensen praten. Gewoon iedereen, allemaal verschillend en daarom gelijk, op straat, in een gesprekje van mens tot mens, maar daar heb ik in het dagelijks leven veel minder tijd voor. 

Vandaag was een zeer inspirerende dag, wie weet wat daar weer uit voortvloeit… 

Tot morgen!

Daarbuiten zijn de mensen.jpgRené Dakloos.PNGTorenkamer by night.JPG

<p><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);">Het was weer een bijzondere dag. Vooraf gegaan door een heerlijke nacht. Ik sliep uitstekend en stond pas rond negenen op (wow). Uitgerust, maar nog wel met slaaphaar begroette ik alle lieve mensen van Opium en VondelCS, die inmiddels al weer aan het werk waren. <span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Daarna ging ik aan de slag, want ook voor mij was er werk aan de winkel.</span><span></span><br/><br/>Met het radio interview in mijn achterhoofd vroeg ik mij af of ik nog dingen had willen zeggen? En één ding bleef maar terugkomen, over de keuze voor het thema ‘begrip’. (Naast ‘hoop’ het andere thema van de voorstelling) Ik wil dat duidelijker stellen: met begrip bedoel ik niet dat iedereen elkaar maar moet gaan begrijpen. Nee, ik ben juist van mening dat wij mensen, zeker met taal als communicatiemiddel, helemaal niet in staat zijn elkaar (volledig) te begrijpen. Iedereen ‘kampt’ met zijn eigen verhaal, interpretaties, achtergrond en heeft zijn eigen verborgen verhaal. Wat ik mooi zou vinden, is als ik met mijn voorstelling mensen zou kunnen verleiden iets meer rekening te houden met de aanwezigheid van een verhaal achter de ander, zonder het per se te hoeven begrijpen, waardoor wederzijds begrip op ‘metaniveau’ groter wordt. Een kleine stap, maar als een heleboel mensen dit nou doen, dan is het volgens mij genoeg om onze samenleving een beetje te laten ontspannen.<br/><br/>En zo zat ik dus te denken. Ik houd van denken en doordenken en nog meer denken. Ik kan me er gemakkelijk in verliezen. Maar wat ik als theatermaker nu juist wil doen, is dat denken omzetten in iets toegankelijks, herkenbaars en esthetisch, ook. Ik wil met mijn stukken dicht op de mens zitten. En terwijl ik ook daar weer over nadacht, zag ik de mensen, beneden in het Vondelpark, langslopen. Het was tijd om met ze te gaan praten!<span> </span><br/><br/>Ik stelde vragen over hoop. Wat hoop voor hen betekende, hadden ze nog hoop, of ze een concreet voorbeeld konden noemen van iets dat zij hoopten? Het werden inspirerende gesprekken. Zo sprak ik o.a. iemand die vond dat hoop te veel in de toekomst lag. Een jonge vrouw vroeg zich af of ze nog eigenlijk wel op iets hoopte, want alles waarop ze ooit hoopte, dat deed ze nu (tuinieren, muziek maken). Een jongeman hoopte ooit in een groot huis te wonen met al zijn vrienden. Ook al is het misschien een utopie, toch lijkt het me mooi, zei hij. Ik sprak twee jonge jongens uit Hamburg, die tijdens ons gesprek hun joint afrolden. De een hoopte zijn school goed af te maken, de ander hoopte later gezond te worden. Voor de wereld hadden ze, vanwege de politiek en alle radicalisering, geen hoop. En op de vraag of een mens kon leven en functioneren, als hij nergens meer op hoopt, zeiden ze ‘ja’. Als degene tevreden was met hoe zijn leven is, wel. Ik werd geraakt door hun openhartigheid en wenste hen plezier met hun joint. Maar het mooiste gesprek had ik met René Dakloos, zijn alias op twitter. We spraken over zoveel dingen: over leven na de dood, het geloof, boek 1 korintiers 13: een ode aan de liefde, Pandora, het leven op straat, reizen, twee totaal verschillende broers, maar beiden vol passie, verslaving, kunst maken, dromen en hoop, we hadden het over hoop. De hoop in de liefde. Op de foto zien jullie René en mij voor Albert Heijn, waar ik voor mezelf een salade kocht en voor hem twee avocado’s en een pakkie sjek.<br/><br/>Eenmaal weer terug in het torentje zocht ik gelijk dat vers op, las ik nog eens het verhaal van Pandora, waarin hoop een dubieuze rol speelt. Er zijn verschillende interpretaties voor de rol van hoop in het verhaal van Pandora, één daarvan ligt mij wel. Welke dat is… blijf me volgen dan kom je er vanzelf achter. <span>&#128521;</span><br/><br/>Maar dit is dus wat de Torenkamer met mij doet. Ik neem de tijd om alles een plek te geven. Het liefst zou ik voor elk stuk dat ik schrijf/maak met mensen praten. Gewoon iedereen, allemaal verschillend en daarom gelijk, op straat, in een gesprekje van mens tot mens, maar daar heb ik in het dagelijks leven veel minder tijd voor.<span> </span><br/><br/>Vandaag was een zeer inspirerende dag, wie weet wat daar weer uit voortvloeit… <br/></span><span style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/>Tot morgen!</span><br/></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39910/Daarbuiten%20zijn%20de%20mensen.jpg" alt="Daarbuiten zijn de mensen.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39911/René%20Dakloos.PNG" alt="René Dakloos.PNG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39912/Torenkamer%20by%20night.JPG" alt="Torenkamer by night.JPG" width="400"/></p><p></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht