Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 29 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Edward Elgar Lux Aeterna Choir Of New College Oxford o.l.v. Edward Higgingbottom
Kettingreactie 29 maart 2018
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 29 maart 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Een nieuwe Lente in de Passietijd. Met de Nederlandse première van het Stabat Mater van James McMillan. (opname 18 maart, Sint Petersbasiliek Oirschot)

Studium Chorale Maastricht (instudering Hans Leenders) en leden van Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Per-Otto Johansson

Josef Gabriel Rheinberger – Stabat Mater
James MacMillan – Stabat Mater (Nederlandse première)
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Floris-Jan van Luyn

Regisseur Floris-Jan van Luyn is te gast. Zijn film The Bastard is geselecteerd voor de Nederlandse competitie van het Movies that Matter Filmfestival in Den Haag.

The Bastard
Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad, en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon. Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het maar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven.

<p>Regisseur Floris-Jan van Luyn is te gast. Zijn film The Bastard is geselecteerd voor de Nederlandse competitie van het Movies that Matter Filmfestival in Den Haag. <br/><br/><b>The Bastard</b><br/>Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad, en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon. Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het maar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven.<br/></p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9WHB7Z2_tOw"></iframe></p>
Live muziek: Lagom Saxofoon kwartet

Het Lagom Saxofoonkwartet is onstaan in september 2016 aan het Conservatorium van Amsterdam in de saxofoonklas van Arno Bornkamp en bestaat uit Alberto Tárraga (sopraan saxofoon), Thitipol Piseskul (alt saxofoon), Fleur Peereboom (tenor saxofoon) en Mafalda Oliveira (bariton saxofoon).

Ondanks dat het kwartet nog maar kort bestaat, heeft het al meerdere prijzen gewonnen en spelen zijn in de mooiste zalen van Nederland. Ze zijn ook te horen op Klassifest.

Klassifest

Op Klassifest geniet je van de mooiste klassieke muziek, gespeeld door de beste ensembles van de wereld. Een avond met bite-size klassieke stukken voor zowel de instap-luisteraar als de doorgewinterde klassieke muziekliefhebber, in alle zalen van Paradiso. Er zijn geen stoelen en geen regels en de concerten duren maximaal een half uur.

<p>Het Lagom Saxofoonkwartet is onstaan in september 2016 aan het Conservatorium van Amsterdam in de saxofoonklas van Arno Bornkamp en bestaat uit Alberto Tárraga (sopraan saxofoon), Thitipol Piseskul (alt saxofoon), Fleur Peereboom (tenor saxofoon) en Mafalda Oliveira (bariton saxofoon).<br/><br/>Ondanks dat het kwartet nog maar kort bestaat, heeft het al meerdere prijzen gewonnen en spelen zijn in de mooiste zalen van Nederland. Ze zijn ook te horen op Klassifest.<br/><b><br/>Klassifest</b><br/>Op Klassifest geniet je van de mooiste klassieke muziek, gespeeld door de beste ensembles van de wereld. Een avond met bite-size klassieke stukken voor zowel de instap-luisteraar als de doorgewinterde klassieke muziekliefhebber, in alle zalen van Paradiso. Er zijn geen stoelen en geen regels en de concerten duren maximaal een half uur.<br/></p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/t0U4YcCdi84"></iframe></p>
De Torenkamer: Fleur Ouwerkerk - Dag 4
Op de een na laatste dag van mijn verblijf in De Torenkamer was daar ineens het idee voor de geweven lapjes aluminium(folie).
Een van de lapjes heb ik omgenaaid tot een kraag, de twee andere lapjes heb ik daar vervolgens aan bevestigd. Mijn Wearable Art-work was geboren!
De draagbaarheid spreekt wat mij betreft al goed tot de verbeelding. Wel ga ik na deze week nog kijken of het mooi is om bijvoorbeeld de rug/de achterkant een lange sleep te geven; voor het dramatische effect. 
Het geeft mij heel veel voldoening dat ik een (draagbaar) object 'from scratch' heb weten te maken. Ik heb mijn eigen stof gecreeërd en deze vervolgens gevormd, niet alleen tot iets draagbaars, maar tot een echte eye-catcher!

Jill Scott, Tiombe Lockhart, Andreya Triana, Kendrick Lamar en Prince hebben mij vandaag fijn muzikaal begeleid. 

Mijn portret 'Faux Queen Fleur' heb ik voorzien van meer haar. 
Dat proces verloopt als volgt: ik pak een klein plukje uit een grote bos haar, strijk deze glad, draai het puntje zodat deze door de naald past en daarna begeleid ik deze door het canvas heen. Dat klinkt nog vrij soepel, maar dit haar gaat nog erger dan echt haar, ongelofelijk snel in de knoop! Ik ben soms echt in gevecht met een niet glad te krijgen haar-bal. Misschien morgen toch maar wat meer rustgevende klassieke muzikale begeleiding?!
Het is een tijdrovend ritueel, vandaar dat ik daar ook morgen nog voor nodig heb.

De week vliegt voorbij!

IMG-8913.jpgIMG-8914.jpg2018-03-30.jpg

<div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><div><div><div>Op de een na laatste dag van mijn verblijf in De Torenkamer was daar ineens het idee voor de geweven lapjes aluminium(folie).<br/></div>Een van de lapjes heb ik omgenaaid tot een kraag, de twee andere lapjes heb ik daar vervolgens aan bevestigd. Mijn Wearable Art-work was geboren!<br/></div>De draagbaarheid spreekt wat mij betreft al goed tot de verbeelding. Wel ga ik na deze week nog kijken of het mooi is om bijvoorbeeld de rug/de achterkant een lange sleep te geven; voor het dramatische effect.<span> </span><br/>Het geeft mij heel veel voldoening dat ik een (draagbaar) object 'from scratch' heb weten te maken. Ik heb mijn eigen stof gecreeërd en deze vervolgens gevormd, niet alleen tot iets draagbaars, maar tot een echte eye-catcher!<br/></div><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Jill Scott, Tiombe Lockhart, Andreya Triana, Kendrick Lamar en Prince hebben mij vandaag fijn muzikaal begeleid.<span> </span><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Mijn portret 'Faux Queen Fleur' heb ik voorzien van meer haar.<span> </span><br/>Dat proces verloopt als volgt: ik pak een klein plukje uit een grote bos haar, strijk deze glad, draai het puntje zodat deze door de naald past en daarna begeleid ik deze door het canvas heen. Dat klinkt nog vrij soepel, maar dit haar gaat nog erger dan echt haar, ongelofelijk snel in de knoop! Ik ben soms echt in gevecht met een niet glad te krijgen haar-bal. Misschien morgen toch maar wat meer rustgevende klassieke muzikale begeleiding?!<br/>Het is een tijdrovend ritueel, vandaar dat ik daar ook morgen nog voor nodig heb.<br/><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">De week vliegt voorbij!</div><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40218/IMG-8913.jpg" alt="IMG-8913.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40219/IMG-8914.jpg" alt="IMG-8914.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40221/2018-03-30.jpg" alt="2018-03-30.jpg" width="400"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Allard Schröder uit De schone slaper
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Allard Schröder - De schone slaper
Luidspreker Luidspreker
23:08   Opium Tipt
Opium Tipt: De roman ‘Het monster van Essex’ van Sarah Perry

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht