Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 25 maart 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO-NCRV

Presentatie:

In deze uitzending

Een ontbijtprogramma met de mooiste klassieke muziek, om de zondag op een rustige manier te beginnen. Carine Lacor spreekt daarnaast met weerman Jan Visser over het weer en de natuur. En A.L. Snijders leest zijn wekelijkse Zeer Korte Verhaal voor.
7:30 Bach van de week

Muzieksamensteller Frank de Munnik kiest een werk uit het rijke oeuvre van J.S. Bach, en licht zijn keuze toe.

<p>Muzieksamensteller Frank de Munnik kiest een werk uit het rijke oeuvre van J.S. Bach, en licht zijn keuze toe.</p>
8:15 Uittip: Van Gogh Museum

In het Van Gogh Museum is de tentoonstelling 'Van Gogh en Japan' geopend. Hier gaan we het over hebben met Louis van Tilborgh, senior onderzoek van het museum.

<p>In het Van Gogh Museum is de tentoonstelling 'Van Gogh en Japan' geopend. Hier gaan we het over hebben met Louis van Tilborgh, senior onderzoek van het museum.</p>
8:45 ZKV met A.L. Snijders
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Het Zondagmiddagconcert

12:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vandaag met muziekjournaliste Biëlla Luttmer, pianist Rembrandt Frerichs en Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Alexander Vedernikov

De Russische bas Alexander Vedernikov werd in 1927 geboren.Vanaf 1947 studeerde hij zang aan het Tsjaikovsky-concervatorium van Sverdlovsk. In 1950 zette Vedernikov zijn zangstudie voort aan het conservatorium van Moskou, waar hij in 1955 afstudeerde. Daarna was hij tussen 1955 en 1957 werkzaam aan de opera van Leningrad. In 1957 maakte hij zijn debuut aan het Bolshoi Theater van Moskou in de titelrol van ‘Ivan Susanin’ van Glinka en behoorde daarna tot het ensemble van het Bolshoi.In 1961 trad hij toe tot de operaklas van het Teatro alla Scala van Milaan. Hij maakte zijn debuut in Milaan op 31 oktober 1964 als Kaizarov in ‘Oorlog en Vrede’ van Prokofiev. Zijn zoon is dirigent Alexander Vedernikov. Vader Alexander Vedernikov overleed 9 januari j.l..

<p>De Russische bas Alexander Vedernikov werd in 1927 geboren.Vanaf 1947 studeerde hij zang aan het Tsjaikovsky-concervatorium van Sverdlovsk. In 1950 zette Vedernikov zijn zangstudie voort aan het conservatorium van Moskou, waar hij in 1955 afstudeerde. Daarna was hij tussen 1955 en 1957 werkzaam aan de opera van Leningrad. In 1957 maakte hij zijn debuut aan het Bolshoi Theater van Moskou in de titelrol van ‘Ivan Susanin’ van Glinka en behoorde daarna tot het ensemble van het Bolshoi.In 1961 trad hij toe tot de operaklas van het Teatro alla Scala van Milaan. Hij maakte zijn debuut in Milaan op 31 oktober 1964 als Kaizarov in ‘Oorlog en Vrede’ van Prokofiev. Zijn zoon is dirigent Alexander Vedernikov. Vader Alexander Vedernikov overleed 9 januari j.l..<br/></p>
Hoogtepunten uit Boris Godoenov

Boris Godoenov is een opera van Modest Moessorgski, gebaseerd op het gelijknamige drama van Aleksandr Poesjkin. De opera ging in première op 27 januari 1874 in het Mariinskitheater van Sint-Petersburg en vertelt enkele gedeelten van de geschiedenis van Boris Godoenov en de strijd tussen het Russische en het Poolse volk. Godoenov (ca. 1551 - 1605) was de machtigste man van Rusland aan het eind van de 16e eeuw en tsaar van 1598 tot 1605.

Moessorgski schreef in 1869 een eerste versie, maar die werd afgewezen door de leiding van de keizerlijke schouwburg. De componist herzag de opera in 1872. Beide versies bieden een nogal verschillend portret van Godoenov. Boris Godoenov werd georkestreerd door Rimski-Korsakov en Sjostakovitsj. De versies van Rimski-Korsakov worden het meest uitgevoerd in Rusland, terwijl die van Sjostakovitsj, gebaseerd op de oorspronkelijke van Moessorgski, veel donkerder en volgens critici meer recht doend aan de geschiedenis, het vaakst worden uitgevoerd in Europa en de VS.

<p>Boris Godoenov is een opera van Modest Moessorgski, gebaseerd op het gelijknamige drama van Aleksandr Poesjkin. De opera ging in première op 27 januari 1874 in het Mariinskitheater van Sint-Petersburg en vertelt enkele gedeelten van de geschiedenis van Boris Godoenov en de strijd tussen het Russische en het Poolse volk. Godoenov (ca. 1551 - 1605) was de machtigste man van Rusland aan het eind van de 16e eeuw en tsaar van 1598 tot 1605.<br/><br/>Moessorgski schreef in 1869 een eerste versie, maar die werd afgewezen door de leiding van de keizerlijke schouwburg. De componist herzag de opera in 1872. Beide versies bieden een nogal verschillend portret van Godoenov. Boris Godoenov werd georkestreerd door Rimski-Korsakov en Sjostakovitsj. De versies van Rimski-Korsakov worden het meest uitgevoerd in Rusland, terwijl die van Sjostakovitsj, gebaseerd op de oorspronkelijke van Moessorgski, veel donkerder en volgens critici meer recht doend aan de geschiedenis, het vaakst worden uitgevoerd in Europa en de VS. <br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.
Vrije Geluiden

23:00 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht