Overzicht van 24 maart 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Joris Nassenstein

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Joris Nassenstein AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Een antwoord op de passie van Scarlatti
Cappella Neapolitana - Antonio Florio
Coro Ghislieri
Antonio Florio, dirigent
Roberta Invernizzi, sopraan (Scarlatti)
Sara Mingardo, alt (Scarlatti)
evangelist: Raffaele Pe, countertenor
Christus: Luca Cervoni, tenor
Pilatus: Marco Bussi, bas
Scarlatti - Stabat Mater
Veneziano - La passione secondo Giovanni (Nederlandse première)
Een antwoord op de passie van Scarlatti

De herontdekking van Gaetano Veneziano

Lange tijd dacht men dat Alessandro Scarlatti’s Johannespassie de enige Italiaanse passie uit de barokke periode was. Tót dirigent Antonio Florio zich met de componist Gaetano Veneziano (1665-1716) ging bezighouden. Deze componist uit Napels, reeds een man van aanzien in de stad, volgde in 1704 Alessandro Scarlatti op als leider van de Spaanse hofkapel aldaar. Florio nam al eerder het oratorium La santissima Trinità op en ontdekte een paar jaar geleden La passione secondo Giovanni die Veneziano rond 1685 had geschreven als antwoord op de Johannespassie van Scarlatti. Het bleek een werk van geweldige kwaliteit waarin oude en nieuwe stijlen verbluffend samensmelten tot een organisch geheel van grote dramatische kracht. 


Veeleisende rol voor de Evangelist

Vooral de rol van de Evangelist, vertolkt door countertenor Raffaele Pe, is zeer veeleisend en dragend voor het hele werk. Ingewijden noemen de Passie van Veneziano al veel beter dan die van Scarlatti. Tijdens dit concert geeft Scarlatti’s Stabat Mater als opmaat naar de Passione secondo Giovanni mooi vergelijkingsmateriaal.

<p><b>De herontdekking van Gaetano Veneziano</b></p><p>Lange tijd dacht men dat Alessandro Scarlatti’s <i>Johannespassie </i>de enige Italiaanse passie uit de barokke periode was. Tót dirigent Antonio Florio zich met de componist Gaetano Veneziano (1665-1716) ging bezighouden. Deze componist uit Napels, reeds een man van aanzien in de stad, volgde in 1704 Alessandro Scarlatti op als leider van de Spaanse hofkapel aldaar. Florio nam al eerder het oratorium <i>La santissima Trinità</i> op en ontdekte een paar jaar geleden <i>La passione secondo Giovanni</i> die Veneziano rond 1685 had geschreven als antwoord op de <i>Johannespassie </i>van Scarlatti. Het bleek een werk van geweldige kwaliteit waarin oude en nieuwe stijlen verbluffend samensmelten tot een organisch geheel van grote dramatische kracht. </p><p><br/></p><p><b>Veeleisende rol voor de Evangelist</b></p><p>Vooral de rol van de Evangelist, vertolkt door countertenor Raffaele Pe, is zeer veeleisend en dragend voor het hele werk. Ingewijden noemen de <i>Passie </i>van Veneziano al veel beter dan die van Scarlatti. Tijdens dit concert geeft Scarlatti’s <i>Stabat Mater</i> als opmaat naar de <i>Passione secondo</i> Giovanni mooi vergelijkingsmateriaal.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
In verband met het spontane karakter op locatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Gottfried von Einem – Dantons Tod
Rechtstreeks uit de Weense Staatsopera. Koor en Orkest van de Weense Staatsopera olv Susanna Mälkki. Solisten: Wolfgang Koch, Herbert Lippert, Jörg Schneider, Thomas Ebenstein, Olga Bezsmertna.
Vrije Geluiden

23:03 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht