Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 22 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Keith Jarret Elegie for Violin and String Orchestra The Fairfield Orchestra o.l.v. Thomas Crawford
Kettingreactie 22 maart 2018
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 22 maart 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Nederlandse première nieuw werk van van Arvo Pärt (Opname: 17 maart 2018 Stadsgehoorzaal, Leiden)
Amsterdam Sinfonietta en Nicolas Altstaedt, cello

Arvo Pärt, Greater Antiphons (Nederlandse première)
Dmitri Sjostakovitsj, Kammersinfonie op. 110a (arr. Rudolf Barshai)
John Tavener, The Protecting Veil voor cello en strijkorkest
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Hans November

Hans November, conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst van het Noordbrabants Museum. Daar is de tentoonstelling A Chinese Journey, The Sigg Collection nu te zien.

A Chinese Journey, The Sigg Collection
Uli Sigg (1946), Zwitsers zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar, bezit op dit moment de grootste particuliere collectieve hedendaagse Chinese kunst in de wereld. De collectie van Uli Sigg bestaat uit ongeveer 2500 werken van meer dan 400 kunstenaars.

Bezoekers worden door kunstverzamelaar Uli Sigg meegenomen op een fascinerende en inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van de Chinese hedendaagse kunst. Chinese kunstenaars tonen de afgelopen 15 jaar een de hernieuwde interesse voor de eigen spiritualiteit, tradities en ambacht. Terwijl andere kunstenaars (zoals de wereldberoemde Ai Weiwei) juist op de politiek-maatschappelijke problemen van het hedendaagse China reflecteren.

De tentoonstelling laat een indrukwekkende mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen van het museum worden kunstwerken van 30 kunstenaars uit de collectie van Uli Sigg getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei.


Afbeelding: Uli Sigg in zijn huis in Mauensee. Still uit de documentaire The Chinese Lives of Uli Sigg (2016)

<p>Hans November, conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst van het Noordbrabants Museum. Daar is de tentoonstelling A Chinese Journey, The Sigg Collection nu te zien.<br/><br/><b>A Chinese Journey, The Sigg Collection</b><br/>Uli Sigg (1946), Zwitsers zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar, bezit op dit moment de grootste particuliere collectieve hedendaagse Chinese kunst in de wereld. De collectie van Uli Sigg bestaat uit ongeveer 2500 werken van meer dan 400 kunstenaars. <br/><br/>Bezoekers worden door kunstverzamelaar Uli Sigg meegenomen op een fascinerende en inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van de Chinese hedendaagse kunst. Chinese kunstenaars tonen de afgelopen 15 jaar een de hernieuwde interesse voor de eigen spiritualiteit, tradities en ambacht. Terwijl andere kunstenaars (zoals de wereldberoemde Ai Weiwei) juist op de politiek-maatschappelijke problemen van het hedendaagse China reflecteren. <br/><br/>De tentoonstelling laat een indrukwekkende mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen van het museum worden kunstwerken van 30 kunstenaars uit de collectie van Uli Sigg getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei.</p><p><br/><i>Afbeelding: Uli Sigg in zijn huis in Mauensee. Still uit de documentaire The Chinese Lives of Uli Sigg (2016)</i><br/></p>
De Torenkamer: Karlijn Kistemaker - Dag 4

Dag 4 Torenkamer – 22 maart 2018

Deel 7 van Missie Márquez is af! Tenminste de allereerste ruwe versie. Het is wel 37 pagina’s en dat is veel te lang. Dit deel mag maar 45 minuten duren. Maar beter te veel dan te weinig, want schrappen kan altijd. En nu kan ik samen met mijn dramaturge Céline Buren bespreken welke elementen we het beste vinden werken. Een dramaturg helpt de schrijver/regisseur bij het maken van een goede structuur voor de voorstelling. Cèline checkt ook altijd de feiten en weet alles over de achtergrond van onze onderwerpen. Zij is als het ware de bewaker van de inhoud. Volgende week ga ik met haar het script van deel 7 doorspreken. Op dit moment zit geluidsontwerper Chris Koopman naast mij. Beter bekend als Chrook. Wie kent hem niet!? Afgelopen maandag was hij in de Torenkamer via de Face-Time aanwezig, maar nu is hij er live. Chris ken ik al vanaf mijn 14e. Hij is mijn trouwe vriend en collega. Hij maakt muziek en speelt mee in. Chris is de sfeermaker van al mijn voorstellingen. Hij zet letterlijk de toon en is zo bot als een trom. Op dit moment bespreken we de muziek voor deel 7 en hoe we de Colombiaanse salsa top 100 deze keer gaan ontwijken. Chris is lekker aan het spelen op zijn digitale piano, want er moet een strijdlied gecomponeerd worden. Vervolgens ook weer een vredeslied. Ik wil dat dit een indrukwekkend koorstuk wordt voor alles spelers. We hebben het ook gehad over de kracht van de natuur die in het boek Honderd jaar eenzaamheid altijd voelbaar is. Chris is als muzikant altijd een beetje de natuur. Hij tovert overal vogels, oerwoud geluiden, krekels, donder en bliksem vandaan. Ook nu zal hij weer de natuursjamaan van de nieuwe delen worden. Morgen begint ik met het schrijven van deel 8!

PR beeld voorstelling.JPGfoto boek.JPG

<p><b><u></u></b></p><p></p><p><b>Dag 4 Torenkamer – 22 maart 2018</b></p><div>Deel 7 van Missie Márquez is af! Tenminste de allereerste ruwe versie. Het is wel 37 pagina’s en dat is veel te lang. Dit deel mag maar 45 minuten duren. Maar beter te veel dan te weinig, want schrappen kan altijd. En nu kan ik samen met mijn dramaturge Céline Buren bespreken welke elementen we het beste vinden werken. Een dramaturg helpt de schrijver/regisseur bij het maken van een goede structuur voor de voorstelling. Cèline checkt ook altijd de feiten en weet alles over de achtergrond van onze onderwerpen. Zij is als het ware de bewaker van de inhoud. Volgende week ga ik met haar het script van deel 7 doorspreken. Op dit moment zit geluidsontwerper Chris Koopman naast mij. Beter bekend als Chrook. Wie kent hem niet!? Afgelopen maandag was hij in de Torenkamer via de Face-Time aanwezig, maar nu is hij er live. Chris ken ik al vanaf mijn 14e. Hij is mijn trouwe vriend en collega. Hij maakt muziek en speelt mee in. Chris is de sfeermaker van al mijn voorstellingen. Hij zet letterlijk de toon en is zo bot als een trom. Op dit moment bespreken we de muziek voor deel 7 en hoe we de Colombiaanse salsa top 100 deze keer gaan ontwijken. Chris is lekker aan het spelen op zijn digitale piano, want er moet een strijdlied gecomponeerd worden. Vervolgens ook weer een vredeslied. Ik wil dat dit een indrukwekkend koorstuk wordt voor alles spelers. We hebben het ook gehad over de kracht van de natuur die in het boek Honderd jaar eenzaamheid altijd voelbaar is. Chris is als muzikant altijd een beetje de natuur. Hij tovert overal vogels, oerwoud geluiden, krekels, donder en bliksem vandaan. Ook nu zal hij weer de natuursjamaan van de nieuwe delen worden. Morgen begint ik met het schrijven van deel 8!<p></p><p></p></div><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40098/PR%20beeld%20voorstelling.JPG" alt="PR beeld voorstelling.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40097/foto%20boek.JPG" alt="foto boek.JPG" width="400"/></p>
Live muziek: Babylon Quartet

Dit strijkkwartet werd opgericht in 2014, de leden studeerden allemaal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. het kwartet bestaat uit violist Leonid Nikishin, violist Danielle Daoukayeva, altviolist Kellen McDaniel en cellist William McLeish. Hun debuut in het concertgebouw was in mei 2015 en in datzelfde jaar wonnen ze De Grote Kamermuziekprijs.
Foto: Jasmijn Schrofer

<p>Dit strijkkwartet werd opgericht in 2014, de leden studeerden allemaal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. het kwartet bestaat uit violist Leonid Nikishin, violist Danielle Daoukayeva, altviolist Kellen McDaniel en cellist William McLeish. Hun debuut in het concertgebouw was in mei 2015 en in datzelfde jaar wonnen ze De Grote Kamermuziekprijs.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><i style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Foto: Jasmijn Schrofer</i><br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Alma Mathijsen - Prikkertje
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Alma Mathijsen - Prikkertje

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht