Overzicht van 18 maart 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
De Muziekfabriek

12:15 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam met elke week om 13.00 uur een 'minder bekend Stabat Mater'.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee concurrenten. Vanmiddag aan tafel violist Daniel Rowland.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Portret van Renata Scotto

Renata Scotto (1934) is een Italiaanse operazangeres. Scotto maakte haar debuut als operazangeres op haar achttiende jaar in een uitverkocht huis in haar geboortestad Savona, als Violetta in Verdi's La Traviata. Haar belangrijkste doorbraak kwam in 1957: de productie van Bellini's La sonnambula met Maria Callas als Amina was zo succesvol dat La Scala nog een extra voorstelling wilde organiseren. Callas, die zich uitgeput voelde, gaf aan hier niet beschikbaar voor te zijn. De voorstelling ging desondanks door, maar Callas weigerde te zingen. In twee dagen leerde Scotto de rol van Amina en ze verving Callas op 3 september 1957. De voorstelling was een groot succes, en de drieëntwintigjarige Scotto kreeg veel publiciteit. Op 13 oktober 1965 maakte Scotto haar debuut in de Metropolitan Opera als as Cio-Cio-San in Madama Butterfly. Vanaf dat ogenblik zong ze geregeld in de Met, tot aan 1987, en vestigde zij zich in het nabijgelegen Westchester County. Ze heeft in 2002 afscheid genomen van het toneel. Ze ging lesgeven aan haar eigen opera-academie in Italië en in New York en tijdens masterclasses.

<p>Renata Scotto (1934) is een Italiaanse operazangeres. Scotto maakte haar debuut als operazangeres op haar achttiende jaar in een uitverkocht huis in haar geboortestad Savona, als Violetta in Verdi's La Traviata. Haar belangrijkste doorbraak kwam in 1957: de productie van Bellini's La sonnambula met Maria Callas als Amina was zo succesvol dat La Scala nog een extra voorstelling wilde organiseren. Callas, die zich uitgeput voelde, gaf aan hier niet beschikbaar voor te zijn. De voorstelling ging desondanks door, maar Callas weigerde te zingen. In twee dagen leerde Scotto de rol van Amina en ze verving Callas op 3 september 1957. De voorstelling was een groot succes, en de drieëntwintigjarige Scotto kreeg veel publiciteit. Op 13 oktober 1965 maakte Scotto haar debuut in de Metropolitan Opera als as Cio-Cio-San in Madama Butterfly. Vanaf dat ogenblik zong ze geregeld in de Met, tot aan 1987, en vestigde zij zich in het nabijgelegen Westchester County. Ze heeft in 2002 afscheid genomen van het toneel. Ze ging lesgeven aan haar eigen opera-academie in Italië en in New York en tijdens masterclasses. <br/></p>
Hoogtepunten uit Adriana Lecouvreur van Cilea

Adriana Lecouvreur is de bekendste opera van Francesco Cilea (foto). Lecouvreur heeft daadwerkelijk geleefd. Zij was in de 18e eeuw een beroemde toneelspeelster van de Comédie-Française en was verliefd op Maurizio, graaf van Saksen. Hij werd ook begeerd door de prinses van Bouillon, die hem politieke bescherming gaf en getrouwd was met de prins van Bouillon. Lecouvreur overleed op 37-jarige leeftijd op onverklaarde wijze en haar leven werd een inspiratiebron voor een toneelstuk van Eugène Scribe in 1849, de opera van Francesco Cilèa in 1902 en de operette van Walter Goetze in 1926. De eerste uitvoering van de opera was in november 1902 in Milaan.

<p>Adriana Lecouvreur is de bekendste opera van Francesco Cilea (foto). Lecouvreur heeft daadwerkelijk geleefd. Zij was in de 18e eeuw een beroemde toneelspeelster van de Comédie-Française en was verliefd op Maurizio, graaf van Saksen. Hij werd ook begeerd door de prinses van Bouillon, die hem politieke bescherming gaf en getrouwd was met de prins van Bouillon. Lecouvreur overleed op 37-jarige leeftijd op onverklaarde wijze en haar leven werd een inspiratiebron voor een toneelstuk van Eugène Scribe in 1849, de opera van Francesco Cilèa in 1902 en de operette van Walter Goetze in 1926. De eerste uitvoering van de opera was in november 1902 in Milaan.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Russische Romantiek met de broers Neven en Hans Eijsackers.(Opname 15 maart 2018, De Doelen Rotterdam)

Henk Neven, bariton
Jan Bastiaan Neven, cello
Hans Eijsackers, piano

Prokofjev - Chout (Het verhaal van de nar) (arr. R. Sapozhnikov) op.21
Glinka - Twijfel (Kukolnik); Waar is onze roos? (Poesjkin); Wiegelied (Kukolnik); Verleid me niet onnodig (Baratinski)
Prokofjev - Chout (Het verhaal van de nar) (arr. R. Sapozhnikov) op.21
Sjostakovitsj - 6 Spaanse liederen
Borodin - Het mooie meisje houdt niet meer van mij (Vinogradov); Das schöne Fischermädchen (Heine)
Prokofjev - Chout (Het verhaal van de nar) (arr. R. Sapozhnikov) op.21 (selectie)
Tsjaikovski - De milde sterren straalden voor ons (Plesjtsjejev); Nacht (Rathaus); Nur wer die Sehnsucht kennt (Goethe)
Vrije Geluiden

23:04 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht