Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 15 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
06:05   Jet doneert live aan Unicef!
Jet doneert live aan Unicef!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Francis Poulenc Improvisations voor piano (15) - nr.15 in c kl.t. "Hommage à Édith Piaf" Pascal Rogé [piano]
Kettingreactie 15 maar 2018
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 15 maart 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

Lahav Shani dubbelrol als dirigent en pianist.

Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani, piano (opname 11 maart, De Doelen)

Mozart Ouverture Figaro
Mozart - Pianoconcert nr.21
Sergei Profofiev – Symfonie nr.1
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Timo de Rijk

Timo de Rijk is directeur van het Stedelijk Museum Den Bosch.
‘Designed in California’ is een mentaliteit en een wereldwijd fenomeen dat diepgaand ons leven beïnvloedt. De tentoonstelling California: Designing Freedom brengt voor het eerst in kaart hoe de huidige hightech-cultuur van Silicon Valley is voortgekomen uit de idealen van de tegencultuur van de jaren zestig.

De typische Californische drang naar vrijheid en zelfverwezenlijking kreeg de afgelopen vijftig jaar vorm in zeer diverse producten: van lsd-zegels, protestposters en surfboards tot iPhones, Uber en DNA-zelfbouwpakketten. ‘Designed in California’ staat voor een unieke integratie van design en een ‘way of life’, maar ook voor de paradox van de ontworpen vrijheid.

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch haalt met deze tentoonstelling vele unieke bruiklenen naar Nederland, zoals de handgetekende schetsen van de Macintosh-pictogrammen, artwork voor de cultfilm Blade Runner door Syd Mead, en de zelfrijdende auto van Waymo (voorheen Google).

<p>Timo de Rijk is directeur van het Stedelijk Museum Den Bosch.<br/>‘Designed in California’ is een mentaliteit en een wereldwijd fenomeen dat diepgaand ons leven beïnvloedt. De tentoonstelling California: Designing Freedom brengt voor het eerst in kaart hoe de huidige hightech-cultuur van Silicon Valley is voortgekomen uit de idealen van de tegencultuur van de jaren zestig.<br/><br/>De typische Californische drang naar vrijheid en zelfverwezenlijking kreeg de afgelopen vijftig jaar vorm in zeer diverse producten: van lsd-zegels, protestposters en surfboards tot iPhones, Uber en DNA-zelfbouwpakketten. ‘Designed in California’ staat voor een unieke integratie van design en een ‘way of life’, maar ook voor de paradox van de ontworpen vrijheid.<br/><br/>Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch haalt met deze tentoonstelling vele unieke bruiklenen naar Nederland, zoals de handgetekende schetsen van de Macintosh-pictogrammen, artwork voor de cultfilm Blade Runner door Syd Mead, en de zelfrijdende auto van Waymo (voorheen Google).<br/></p>
Live muziek: Wytske Holtrop en Serika Saito

Wytske Holtrop (foto) speelt cello sinds haar zesde jaar. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar Bachelor behaalde zij in 2016 cum laude aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Sinds september 2016 studeert zij aan het Haute École de Musique in Genève bij François Guye.

Serika Saito begon met pianospelen toen zij vier jaar oud was. Zij heeft gestudeerd aan de Toho Gakuen School of Music in Tokyo en studeert momenteel aan het Haute École de Musique de Gèneve in de klas van Jean-Jacques Balet. In 2014 won zij een eerste prijs op het MUZA Kawasaki concours de soliste en soleerde zij met het Symphony Orchestra of Tokyo in het eerste pianoconcert van Tschaikovsky. Serika gaf recitals zowel solo als in kamermuziekverband in Japan, België en Zwitserland. In 2017 was zij uitgenodigd om concerten te geven tijdens het International Music Festival in Cancun, Mexico.
Foto: Marije van den Berg

<p><b>Wytske Holtrop</b> (foto) speelt cello sinds haar zesde jaar. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar Bachelor behaalde zij in 2016 cum laude aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Sinds september 2016 studeert zij aan het Haute École de Musique in Genève bij François Guye.<br/><br/><b>Serika Saito</b> begon met pianospelen toen zij vier jaar oud was. Zij heeft gestudeerd aan de Toho Gakuen School of Music in Tokyo en studeert momenteel aan het Haute École de Musique de Gèneve in de klas van Jean-Jacques Balet. In 2014 won zij een eerste prijs op het MUZA Kawasaki concours de soliste en soleerde zij met het Symphony Orchestra of Tokyo in het eerste pianoconcert van Tschaikovsky. Serika gaf recitals zowel solo als in kamermuziekverband in Japan, België en Zwitserland. In 2017 was zij uitgenodigd om concerten te geven tijdens het International Music Festival in Cancun, Mexico.<br/><i>Foto: Marije van den Berg</i></p>
De Torenkamer: Butterfingaz (Dewy Elsinga) - Dag 4

Vandaag ben ik wakker geworden in de Torenkamer! Toch wel een raar idee om alleen in het Vondelpark te slapen. Ik had verwacht meer mensen in de avond te zien rond hobbelen, maar er was niemand in het park te zien.

 

In de ochtend daarentegen begint het leven al vroeg: als ik uit het raam kijk zie ik vooral veel fietsers die onderweg zijn naar school en werk. Als ik echter uit de kamer stap, zit zelfs al de eerste werknemer van het VondelCS ijverig achter zijn computer te tikken en ik voel me op een of andere manier toch wel een beetje lui.


Vandaag wil ik meters maken op doek. Omdat ik gisteren de verkeerde kleur gemengd heb, duurt het proces iets langer en moet ik eerst mijn geschilderde deel opnieuw verven. Eigenlijk ben ik de hele dag zoet met verven. De dagen en tijd gaan super snel als je hier bezig bent! Ik wandel nog een snel rondje door het park in de namiddag en in de avond eet ik nog wat met de Opium-collega´s.

 

Daarnaast kom ik er ´s avonds achter dat nog een extra laag op het doek mis. Hierop besluit ik toch nog wat vormen toe te voegen: deze representeren de bomen en de takken die naar de lucht rijken. Ik begin alvast met wat kleuren mengen, maar tegen een uur of elf ben ik kapot. Heerlijk slapen in mijn eigen bedje, ik kan niet wachten!


DAG4_1.JPG

<p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Vandaag ben ik wakker geworden in de Torenkamer! Toch wel een raar idee om alleen in het Vondelpark te slapen. Ik had verwacht meer mensen in de avond te zien rond hobbelen, maar er was niemand in het park te zien.<span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span> </span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">In de ochtend daarentegen begint het leven al vroeg: als ik uit het raam kijk zie ik vooral veel fietsers die onderweg zijn naar school en werk. Als ik echter uit de kamer stap, zit zelfs al de eerste werknemer van het VondelCS ijverig achter zijn computer te tikken en ik voel me op een of andere manier toch wel een beetje lui.<span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/>Vandaag wil ik meters maken op doek. Omdat ik gisteren de verkeerde kleur gemengd heb, duurt het proces iets langer en moet ik eerst mijn geschilderde deel opnieuw verven. Eigenlijk ben ik de hele dag zoet met verven. De dagen en tijd gaan super snel als je hier bezig bent! Ik wandel nog een snel rondje door het park in de namiddag en in de avond eet ik nog wat met de Opium-collega´s.<span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span> </span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Daarnaast kom ik er ´s avonds achter dat nog een extra laag op het doek mis. Hierop besluit ik toch nog wat vormen toe te voegen: deze representeren de bomen en de takken die naar de lucht rijken. Ik begin alvast met wat kleuren mengen, maar tegen een uur of elf ben ik kapot. Heerlijk slapen in mijn eigen bedje, ik kan niet wachten!</p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40044/DAG4_1.JPG" alt="DAG4_1.JPG" width="400"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Mathijs Gomperts - Hou je kin omhoog
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Mathijs Gomperts - Hou je kin omhoog
Luidspreker Luidspreker
23:23   Opium Tipt
God's Own Country

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht