Overzicht van 13 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Thomas Weelkes To shorten Winter's sadness Alfred Deller Consort
Thomas Weelkes - To shorten Winter's sadness
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 13 maart 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Heerlijk symfonisch concert met toppianist Ronald Brautigam.

Het Gelders Orkest o.l.v. Martin Sieghart, m.m.v. Ronald Brautigam, piano (opname 9 maart, Musis Arnhem)

Mozart – Pianoconcert nr.25
Mahler – Symfonie nr.5

Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Oscar van den Boogaard

Schrijver Oscar van den Boogaard is te gast. Zijn nieuwe roman ‘kindsoldaat’ is een epos over twee voorname Nederlandse families op de grens met Duitsland. Tegen de achtergrond van oorlogen en grote maatschappelijke veranderingen houden zij vast aan de oude wereldorde. Familiekasteel Metternich heeft een Limburgse en een Pruisische poort. Eind 19de eeuw wordt daar de tweeling Nol en Max geboren, die hun jeugd doorbrengen met het buurmeisje Nora. Wanneer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog de achttienjarige broers het kasteel ieder door een andere poort verlaten, komen ze aan weerszijden van de geschiedenis terecht.

Kindsoldaat is de – naar eigen zeggen deels gefingeerde – geschiedenis van zijn familie. In een interview met NRC Handelsblad, dat werd afgenomen naar aanleiding van deze roman, zei Van den Boogaard een buitenechtelijke zoon van prins Bernhard te zijn. 

<p>Schrijver Oscar van den Boogaard is te gast. Zijn nieuwe roman ‘kindsoldaat’ is een epos over twee voorname Nederlandse families op de grens met Duitsland. Tegen de achtergrond van oorlogen en grote maatschappelijke veranderingen houden zij vast aan de oude wereldorde. Familiekasteel Metternich heeft een Limburgse en een Pruisische poort. Eind 19de eeuw wordt daar de tweeling Nol en Max geboren, die hun jeugd doorbrengen met het buurmeisje Nora. Wanneer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog de achttienjarige broers het kasteel ieder door een andere poort verlaten, komen ze aan weerszijden van de geschiedenis terecht. <br/><br/>Kindsoldaat is de – naar eigen zeggen deels gefingeerde – geschiedenis van zijn familie. In een interview met NRC Handelsblad, dat werd afgenomen naar aanleiding van deze roman, zei Van den Boogaard een buitenechtelijke zoon van prins Bernhard te zijn. <br/></p>
Live muziek: Vento do Norte

Vento do Norte is in 2005 geformeerd door Henk van Twillert, internationaal vermaard saxofonist, gast docent aan het Conservatorium van Amsterdam en hoogleraar aan het Escola Superior de Música, Artes e Espectáculo (ESMAE) in Porto, Portugal. De orkestleden studeren allen bij Van Twillert en zijn stuk voor stuk getalenteerde musici die individueel al vele internationale concoursen hebben gewonnen. Als regelmatig van samenstelling wisselende groep wonnen zij de ene prijs na de andere.

<p>Vento do Norte is in 2005 geformeerd door Henk van Twillert, internationaal vermaard saxofonist, gast docent aan het Conservatorium van Amsterdam en hoogleraar aan het Escola Superior de Música, Artes e Espectáculo (ESMAE) in Porto, Portugal. De orkestleden studeren allen bij Van Twillert en zijn stuk voor stuk getalenteerde musici die individueel al vele internationale concoursen hebben gewonnen. Als regelmatig van samenstelling wisselende groep wonnen zij de ene prijs na de andere.</p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Ties Teurlings uit Krentenkoppen
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Ties Teurlings uit Krentenkoppen
De Torenkamer: Butterfingaz (Dewy Elsinga) Dag 2
Mijn dag twee begint rustig: ik moet eerst werken, dus ik kan pas om twee uur verder in mijn torenkamertje. Op de planning staat het verzamelen van nog meer beeldmateriaal en het schetsen van nieuwe patronen. Eigenlijk wil ik ook graag beginnen met het maken van een compositie voor het canvas, maar omdat dit vaak samengaat met het bepalen van de afmetingen van het doek weet ik nog niet zeker of ik er vandaag aan toe kom.

Gisteren heb ik al een aantal beelden verzameld. Ik besluit mijn foto´s beter te bekijken om tot nieuwe inzichten te komen. Halverwege mijn ´diepere´ onderzoek klopt Brian (Elstak, illustrator-collega en ook voormalig bewonder van het torentje) op de deur. Samen drinken we een thee en bespreken we mijn plan voor de Torenkamer. Ondertussen schets ik verder.

Halverwege de avond ontmoet ik een van de producenten van Opium, met wie ik een hapje eet en een gesprek heb over zijn opleiding Musicologie. Ook mag ik even met mijn vingers over de toetsen glijden van de prachtige vleugel in de Franse kamer van het gebouw (inclusief ornamenten!!!!!) en woon ik het eerste gedeelte van Opium bij. Deze keer is er een acht-koppig Portugees blaasensemble aanwezig die prachtig spelen.

Mijn avond sluit ik af door mijn patronen te verzamelen en in te scannen. Vanavond en morgenochtend ga ik nog even door met een compositie maken, en morgen wil ik een canvas kopen en kleuren mengen.

On we go!

IMG_4790.JPGIMG_4799.JPGIMG_4802.JPGIMG_4803.JPGIMG_4807.JPGIMG_4819.JPG

<div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Mijn dag twee begint rustig: ik moet eerst werken, dus ik kan pas om twee uur verder in mijn torenkamertje. Op de planning staat het verzamelen van nog meer beeldmateriaal en het schetsen van nieuwe patronen. Eigenlijk wil ik ook graag beginnen met het maken van een compositie voor het canvas, maar omdat dit vaak samengaat met het bepalen van de afmetingen van het doek weet ik nog niet zeker of ik er vandaag aan toe kom.</div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Gisteren heb ik al een aantal beelden verzameld. Ik besluit mijn foto´s beter te bekijken om tot nieuwe inzichten te komen. Halverwege mijn ´diepere´ onderzoek klopt Brian (Elstak, illustrator-collega en ook voormalig bewonder van het torentje) op de deur. Samen drinken we een thee en bespreken we mijn plan voor de Torenkamer. Ondertussen schets ik verder.</div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Halverwege de avond ontmoet ik een van de producenten van Opium, met wie ik een hapje eet en een gesprek heb over zijn opleiding Musicologie. Ook mag ik even met mijn vingers over de toetsen glijden van de prachtige vleugel in de Franse kamer van het gebouw (inclusief ornamenten!!!!!) en woon ik het eerste gedeelte van Opium bij. Deze keer is er een acht-koppig Portugees blaasensemble aanwezig die prachtig spelen.</div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">Mijn avond sluit ik af door mijn patronen te verzamelen en in te scannen. Vanavond en morgenochtend ga ik nog even door met een compositie maken, en morgen wil ik een canvas kopen en kleuren mengen.</div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><br/></div><div style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);">On we go!</div><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40007/IMG_4790.JPG" alt="IMG_4790.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40006/IMG_4799.JPG" alt="IMG_4799.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40005/IMG_4802.JPG" alt="IMG_4802.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40004/IMG_4803.JPG" alt="IMG_4803.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40003/IMG_4807.JPG" alt="IMG_4807.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/40001/IMG_4819.JPG" alt="IMG_4819.JPG" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht