Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 1 maart 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
Luidspreker Luidspreker
06:24   Filmweek: Jet begint de dag met een popcornontbijt!
Filmweek: Jet begint de dag met een popcornontbijt!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Bob Zimmerman De nieuwe wildernis: 'Let's Go for a Ride' Metropole Orkest o.l.v. Ernst van Tiel
Kettingreactie 1 maart
WhatsAb

Wat houdt je vandaag bezig?

<p>Wat houdt je vandaag bezig?</p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Luidspreker Luidspreker
16:03   Filmmuziekweek 2018: Miklós Rózsa
Filmmuziekweek 2018: Miklós Rózsa
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

De Avond van de Filmmuziek 2018

Tijdens de vijfde editie van De Avond van de Filmmuziek in het Concertgebouw in Amsterdam speelde het Metropole Orkest olv Vincent de Kort muziek uit o.a. de films Zwartboek, Intouchables, The Matrix Revolutions, Magnolia, Forrest Gump, Revolutionary Road en Spider-Man Homecoming.


Opname gemaakt op 28 februari.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Casper Vandeputte en Jennifer Muntslag

In een probleemklas heeft een lerares haar leerlingen totaal niet in de hand. Als ze een pistool in één van de schooltassen vindt, ontstaat er een broeierige sfeer in de klas waarbij de leerlingen en lerares tegenover elkaar komen te staan. Heftige discussies worden gevoerd over afkomst en gedrag, over afwijzing en erkenning, over wat nou eigenlijk belangrijk is in je leven. De voorstelling Bloedlink is een samenwerking met DOX.

Casper Vandeputte regisseert de urbane en energieke spelers van dit dynamische Utrechtse gezelschap. Hij maakte eerder bij NTjong lovend ontvangen voorstellingen voor jongeren, waaronder Titus & The summer of ’96. Casper komt samen met actrice Jennifer Muntslag vertellen over Bloedlink.

<p>In een probleemklas heeft een lerares haar leerlingen totaal niet in de hand. Als ze een pistool in één van de schooltassen vindt, ontstaat er een broeierige sfeer in de klas waarbij de leerlingen en lerares tegenover elkaar komen te staan. Heftige discussies worden gevoerd over afkomst en gedrag, over afwijzing en erkenning, over wat nou eigenlijk belangrijk is in je leven. De voorstelling <i>Bloedlink</i> is een samenwerking met DOX. <br/><br/>Casper Vandeputte regisseert de urbane en energieke spelers van dit dynamische Utrechtse gezelschap. Hij maakte eerder bij NTjong lovend ontvangen voorstellingen voor jongeren, waaronder Titus &amp; The summer of ’96. Casper komt samen met actrice Jennifer Muntslag vertellen over <i>Bloedlink</i>.<br/></p>
Live muziek: Marcel Worms

Pianist Marcel Worms (Amsterdam, 1951) is van origine bioloog. Nadat hij tien jaar had lesgegeven aan het Gymnasium Felisenum in Velzen besloot hij in 1985 alsnog naar het Conservatorium van Amsterdam te gaan, waar hij studeerde bij Hans Dercksen en Alexandre Hrisanide. Ook volgde hij nog privélessen bij Yuri Egorov en Alicia de Larrocha. Hij specialiseerde zich in het spelen van kamermuziek. In 1996 startte hij zijn project 'New Blues for Piano', waaraan inmiddels 225 componisten uit meer dan vijftig landen hebben meegewerkt. Eind vorig jaar heeft Worms de solo-cd ‘Inspired by Chopin’ opgenomen, waarmee hij nu door Nederland toert.

<p>Pianist Marcel Worms (Amsterdam, 1951) is van origine bioloog. Nadat hij tien jaar had lesgegeven aan het Gymnasium Felisenum in Velzen besloot hij in 1985 alsnog naar het Conservatorium van Amsterdam te gaan, waar hij studeerde bij Hans Dercksen en Alexandre Hrisanide. Ook volgde hij nog privélessen bij Yuri Egorov en Alicia de Larrocha. Hij specialiseerde zich in het spelen van kamermuziek. In 1996 startte hij zijn project 'New Blues for Piano', waaraan inmiddels 225 componisten uit meer dan vijftig landen hebben meegewerkt. Eind vorig jaar heeft Worms de solo-cd ‘Inspired by Chopin’ opgenomen, waarmee hij nu door Nederland toert.<br/></p>
De Torenkamer: Elsemieke van der Heijden - Dag 4

Mijn ladder zat vastgeplakt aan de deksel van de kamer, ik klom boven op de kubus en trok eerst vrij zacht aan de ladder. Hij kwam niet los, die houtlijm was een stuk sterker dan ik dacht en dat was dan weer een fijne ontdekking . De tweede poging was een flinke ruk, ik stuiterde achteruit maar de ladder was losgekomen. Eigenlijk alles van de ladder  zat nu los..

 

Rond het middag uur had de kelder dan eindelijk een trap, ik was erg blij met de zee blauwe kleur en besloot dat ik subtiel verschillende scharkeringen van deze blauw zou gebruiken voor nog wat andere onderdelen. Het was fijn om te merken dat ik na drie dagen de controle had gevonden en dat het materiaal niet langer de leiding over mij nam. 
Overal door de torenkamer lag stof van hout, blauw gekleurde balkjes, gereedschap, materiaal dat het tot nu toe nog niet tot de kelder heeft gered en er staat een klein stoeltje dat ik zaagde en in elkaar lijmde. Het was een wankel gebeuren met dat stoeltje omdat er in verhouding grote dingen op stonden om ‘m extra goed te plakken. (Ik ben sowieso erg provisorisch en vernuftig omdat ik graag veel of grote dingen maak en meestal alleen kleine ruimtes tot mijn schikking heb. Het geeft mij plezier om dingen in te zetten die ogenschijnlijk niets te maken hebben met het ander, maar de twee samen toch het door mij beoogde eindresultaat behalen.) De torenkamer zag er sowieso wat chaotisch uit, meestal betekend dit dat er veel dingen tegelijkertijd aan de gang zijn en dat het kunstwerk af aan het raken is.

 

Gelukkig is het op dag 4 een chaos..

2018-03-02 (3).png2018-03-02 (2).png2018-03-02 (1).pngIMG_6890.JPGIMG_6885.JPGIMG_6875.JPGIMG_0523.jpgIMG_0500.JPG

<p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Mijn ladder zat vastgeplakt aan de deksel van de kamer, ik klom boven op de kubus en trok eerst vrij zacht aan de ladder. Hij kwam niet los, die houtlijm was een stuk sterker dan ik dacht en dat was dan weer een fijne ontdekking . De tweede poging was een flinke ruk, ik stuiterde achteruit maar de ladder was losgekomen. Eigenlijk alles van de ladder<span> <span> </span></span>zat nu los..<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span><span> </span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Rond het middag uur had de kelder dan eindelijk een trap, ik was erg blij met de zee blauwe kleur en besloot dat ik subtiel verschillende scharkeringen van deze blauw zou gebruiken voor nog wat andere onderdelen. Het was fijn om te merken dat ik na drie dagen de controle had gevonden en dat het materiaal niet langer de leiding over mij nam.<span> </span><br/>Overal door de torenkamer lag stof van hout, blauw gekleurde balkjes, gereedschap, materiaal dat het tot nu toe nog niet tot de kelder heeft gered en er staat een klein stoeltje dat ik zaagde en in elkaar lijmde. Het was een wankel gebeuren met dat stoeltje omdat er in verhouding grote dingen op stonden om ‘m extra goed te plakken. (<i><i>Ik ben sowieso erg provisorisch en vernuftig omdat ik graag veel of grote dingen maak en meestal alleen kleine ruimtes tot mijn schikking heb. Het geeft mij plezier om dingen in te zetten die ogenschijnlijk niets te maken hebben met het ander, maar de twee samen toch het door mij beoogde eindresultaat behalen.) </i></i>De torenkamer zag er sowieso wat chaotisch uit, meestal betekend dit dat er veel dingen tegelijkertijd aan de gang zijn en dat het kunstwerk af aan het raken is.<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span><span> </span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Gelukkig is het op dag 4 een chaos..</span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39867/2018-03-02%20(3).png" alt="2018-03-02 (3).png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39866/2018-03-02%20(2).png" alt="2018-03-02 (2).png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39865/2018-03-02%20(1).png" alt="2018-03-02 (1).png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39864/IMG_6890.JPG" alt="IMG_6890.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39863/IMG_6885.JPG" alt="IMG_6885.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39862/IMG_6875.JPG" alt="IMG_6875.JPG" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39861/IMG_0523.jpg" alt="IMG_0523.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39859/IMG_0500.JPG" alt="IMG_0500.JPG" width="400"/></p><p></p>
Slaapservice: Els Quaegebeur uit Woodstock

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Els Quaegebeur uit Woodstock

Els Quaegebeur (1974) is journalist en columnist. Ze schrijft onder andere voor Het Parool, Vrij Nederland, Opzij en de VARA Gids. Ruim vijf jaar geleden vertrok ze naar New York City. Tijdens haar verblijf in New York beschreef ze haar dagelijks leven in haar column in Het Parool. In 2006 verscheen haar debuutroman Mijn geheim, het verleidelijke leven van een minnares. In 2013 volgde Bij Starbucks heet ik Amy. Leven in New York City, over haar belevenissen in New York. Momenteel werkt zij aan een drieluik van Amerikaanse romans waarvan dit jaar het eerste deel Woodstock verscheen.
Foto © Keke Keukelaar

<p>De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><b></b><b><b><br/>Els Quaegebeur uit Woodstock<br/></b><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/>Els Quaegebeur (1974) is journalist en columnist. Ze schrijft onder andere voor Het Parool, Vrij Nederland, Opzij en de VARA Gids. Ruim vijf jaar geleden vertrok ze naar New York City. Tijdens haar verblijf in New York beschreef ze haar dagelijks leven in haar column in Het Parool. In 2006 verscheen haar debuutroman Mijn geheim, het verleidelijke leven van een minnares. In 2013 volgde Bij Starbucks heet ik Amy. Leven in New York City, over haar belevenissen in New York. Momenteel werkt zij aan een drieluik van Amerikaanse romans waarvan dit jaar het eerste deel Woodstock verscheen.<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><i style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Foto © Keke Keukelaar</i><br/></b></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht