Overzicht van 28 februari 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Micha Windgassen

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO-NCRV

Presentatie: Margriet Vroomans

In deze uitzending

De Ochtend van 4 is een programma met klassieke muziek en het laatste nieuws. Vandaag: Componist Ward Henselmans vertelt over de film De Wilde Stad die morgen in première gaat. Cabaretier Jan Beuving kijkt naar het nieuws van de dag.
Luidspreker Luidspreker
07:15   7:15 Ontbijtgast: Jan Beuving
Iedere ochtend kijkt onze ontbijtgast alvast naar het nieuws. Vandaag is dat, cabaretier Jan Beuving.
7:15 Jan Beuving
Luidspreker Luidspreker
08:14   8:15 De wilde stad
Morgen gaat een nieuwe film in première. De Wilde Stad, een film waarbij op een andere manier wordt gekeken naar Amsterdam. De wilde...
8:15 De wilde stad
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:29   Kettingreactie
Felix Mendelssohn-Bartholdy Psalm 42 'Wie der Hirsch schreit' La Chapelle Royale & Collegium Vocale Ensemble Orchestral de Paris o.l.v....
Kettingreactie 28 februari 2018
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 28 februari 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Luidspreker Luidspreker
19:28   Filmmuziek Favo: Ahmedo uit de film Yol
Filmmuziek Favo: Ahmedo uit de film Yol
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia. Concerto Köln; Rosanne van Sandwijk, mezzosopraan:
Dall’Abaco - Concerto in D op.5 nr.6
Händel - Donna, che in ciel di tanta luce splendi HWV233
Vivaldi - Concert in d voor cello, strijkers en continuo nr.23
Händel - Aria ‘Con l’ali di costanza’ (Ariodante)
Händel - Aria ‘Cara speme’ (Giulio Cesare)
Händel - Aria ‘Svegliatevi nel core’ (Giulio Cesare)
Händel - Il pianto di Maria: ‘Giunta l’ora fatal’
Sammartini - Sinfonia in A
Händel - Aria ‘Dopo notte, atra e funesta’ (Ariodante)
MAX opname 24 februari 2018, De Doelen Rotterdam

Silver-Garburg Pianoduo:
Mendelssohn - A Midsummer Night's Dream
Schumann/C. Debussy - Etudes in canonvorm op. 56
Ravel - La Valse
MAX opname 15 oktober 2017, Amstelkerk Amsterdam

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .
Te gast: Nouchka van Brakel

Nouchka van Brakel was de eerste vrouwelijke regisseur van Nederland die met haar films een groot publiek wist te bereiken. En het is niet toevallig dat vrouwen in vrijwel al haar films een centrale rol spelen: ze was vanaf de vroege jaren zeventig actief als Dolle Mina in de vrouwenbeweging en ze bleef het feminisme trouw, ook toen anderen dachten dat de emancipatie voltooid was.

Van Brakel besloot haar herinneringen op schrift te stellen voor haar kleinzoon, herinneringen aan de totstandkoming van haar films en aan de mensen, de reizen en de boeken die haar inspireerden. Scènes uit mijn eigen draaiboek is de neerslag van een creatief en geëngageerd bestaan, een boek dat laat zien hoeveel er nog is om voor op de barricades te klimmen.

<p>Nouchka van Brakel was de eerste vrouwelijke regisseur van Nederland die met haar films een groot publiek wist te bereiken. En het is niet toevallig dat vrouwen in vrijwel al haar films een centrale rol spelen: ze was vanaf de vroege jaren zeventig actief als Dolle Mina in de vrouwenbeweging en ze bleef het feminisme trouw, ook toen anderen dachten dat de emancipatie voltooid was.<br/><br/>Van Brakel besloot haar herinneringen op schrift te stellen voor haar kleinzoon, herinneringen aan de totstandkoming van haar films en aan de mensen, de reizen en de boeken die haar inspireerden. <i>Scènes uit mijn eigen draaiboek</i> is de neerslag van een creatief en geëngageerd bestaan, een boek dat laat zien hoeveel er nog is om voor op de barricades te klimmen.<br/></p>
Live muziek: Intercontinental Ensemble

Het Intercontinental Ensemble werd opgericht in Amsterdam in 2012, toen een groep jonge muzikanten uit verschillende delen van de wereld besloten om samen het kamermuziek-repertoire voor blazers en strijkers te verkennen. De groep wordt gekenmerkt door zijn rijkdom van verschillende timbres, bereikt door de unieke instrumentatie, gevormd uit alle bestaande strijkinstrumenten (viool, altviool, cello en contrabas) en een blaaskwintet (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn). Dit genre kan “kamerorkest” genoemd worden, want het is een kleine versie van een symfonisch orkest.

<p>Het Intercontinental Ensemble werd opgericht in Amsterdam in 2012, toen een groep jonge muzikanten uit verschillende delen van de wereld besloten om samen het kamermuziek-repertoire voor blazers en strijkers te verkennen. De groep wordt gekenmerkt door zijn rijkdom van verschillende timbres, bereikt door de unieke instrumentatie, gevormd uit alle bestaande strijkinstrumenten (viool, altviool, cello en contrabas) en een blaaskwintet (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn). Dit genre kan “kamerorkest” genoemd worden, want het is een kleine versie van een symfonisch orkest. <br/></p>
De Torenkamer: Elsemieke van der Heijden - Dag 1

Dag 2:

De ochtend van sjouwen en rijden ontpopte zich ’s middags tot een dans in de toren. Zachtjes op de achtergrond draaide het stuk Canto Ostinato door Simeon ten Holt.

Tijdens het subtiele intro heb ik eerst gekeken naar mijn platen, ik vond het prachtig  hoe de zon een gouden gloed legde op het hout en hoe de schaduw de verschillende tonen grijs en bruin definieerde. De vuren balken schuurde ik op en plaatste ik midden tussen de ramen  waar ze precies pasten zij aan zij.

De houten balken in tegenstelling waren wat log voor deze ruimte. Hun formaat dwong mij om hen elke keer vast te grijpen en te verplaatsen. Ze neer te leggen en weer op te tillen terwijl er ook steeds meer platen aan elkaar vast kwamen te zitten. Ze bleven omdat ik om de tien centimeter schroeven in hen heb gedraaid. Ik gleed met mijn sokken over de vloer tussen de schotten door, hield balans op de balken en opgestapelde stukken en op sommige momenten omringde het hout mij.

Langzaam kwam de kubus die in mijn hoofd zat naar buiten en kreeg een weerbarstig karakter. Het vierkant liet zich nauwelijks meer door mij duwen en trekken was haast hopeloos. Ik hoef me geen zorgen te maken dat ze er morgen niet meer staat.

Screen Shot 2018-02-27 at 21.10.35.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.08.36.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.07.35.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.07.15.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.06.59.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.06.43.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.06.28.png

<p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Dag 2:<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>De ochtend van sjouwen en rijden ontpopte zich ’s middags tot een dans in de toren. Zachtjes op de achtergrond draaide het stuk Canto Ostinato door Simeon ten Holt.<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Tijdens het subtiele intro heb ik eerst gekeken naar mijn platen, ik vond het prachtig<span> </span><span> </span>hoe de zon een gouden gloed legde op het hout en hoe de schaduw de verschillende tonen grijs en bruin definieerde. De vuren balken schuurde ik op en plaatste ik midden tussen de ramen<span> <span> </span></span>waar ze precies pasten zij aan zij.<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>De houten balken in tegenstelling waren wat log voor deze ruimte. Hun formaat dwong mij om hen elke keer vast te grijpen en te verplaatsen. Ze neer te leggen en weer op te tillen terwijl er ook steeds meer platen aan elkaar vast kwamen te zitten. Ze bleven omdat ik om de tien centimeter schroeven in hen heb gedraaid. Ik gleed met mijn sokken over de vloer tussen de schotten door, hield balans op de balken en opgestapelde stukken en op sommige momenten omringde het hout mij.<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Langzaam kwam de kubus die in mijn hoofd zat naar buiten en kreeg een weerbarstig karakter. Het vierkant liet zich nauwelijks meer door mij duwen en trekken was haast hopeloos. Ik hoef me geen zorgen te maken dat ze er morgen niet meer staat.</span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39819/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.10.35.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.10.35.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39818/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.08.36.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.08.36.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39816/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.07.35.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.07.35.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39815/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.07.15.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.07.15.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39814/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.06.59.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.06.59.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39813/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.06.43.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.06.43.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39812/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.06.28.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.06.28.png" width="400"/></p><p></p>
Luidspreker Luidspreker
23:12   De Torenkamer: Elsemieke van der Heijden - Dag 3
Gister ging alles voor de wind en zelfs vanmorgen ging alles nog voor de wind. Ik was vol met enthousiasme hier heen komen fietsen en voor...
De Torenkamer: Elsemieke van der Heijden - Dag 3
Slaapservice: Liesbeth Lagemaat uit Lizzie

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Liesbeth Lagemaat uit Lizzie

Liesbeth Lagemaat is dichteres, actrice en schrijfster. In 2005 ontving ze de C. Buddingh’-prijs voor haar debuutbundel ‘Een grimwoud in mijn keel’. Daarna verschenen ‘Een koorts van glas’ (2007), ‘Handlanger – Het witte kind’ (2009), ‘Het uur van de pad’ (2012), en in 2015 het lange epische gedicht ‘Nachtopera’. Ook verscheen in 2015 Lizzie, een roman over liefde en kunst, geschreven in samenwerking met Martin Michael Driessen. Het Milanese uitgeefhuis Neri Pozza gaat de roman in het Italiaans uitbrengen. Op dit moment werkt Liesbeth Lagemaat aan een nieuwe (solo-)roman en aan een nieuwe dichtbundel. 

<p>De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:<br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><br style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><b style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b>Liesbeth Lagemaat uit Lizzie<br/><br/></b></b>Liesbeth Lagemaat is dichteres, actrice en schrijfster. In 2005 ontving ze de C. Buddingh’-prijs voor haar debuutbundel ‘Een grimwoud in mijn keel’. Daarna verschenen ‘Een koorts van glas’ (2007), ‘Handlanger – Het witte kind’ (2009), ‘Het uur van de pad’ (2012), en in 2015 het lange epische gedicht ‘Nachtopera’. Ook verscheen in 2015 Lizzie, een roman over liefde en kunst, geschreven in samenwerking met Martin Michael Driessen. Het Milanese uitgeefhuis Neri Pozza gaat de roman in het Italiaans uitbrengen. Op dit moment werkt Liesbeth Lagemaat aan een nieuwe (solo-)roman en aan een nieuwe dichtbundel. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Liesbeth Lagemaat uit Lizzie
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Liesbeth Lagemaat uit Lizzie

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht