Overzicht van 27 februari 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Ochtend van 4

07:00 - 09:00

De Ochtend van 4 KRO-NCRV

Presentatie: Margriet Vroomans

In deze uitzending

De Ochtend van 4 is een programma met klassieke muziek en het laatste nieuws. Vandaag: Ontbijtgast Albert Jan Maat, wetenschapsnieuws van Ellen de Bruin en Joyce Donat, woordvoerder van de consumentenbond, vertelt ons over de hygiëne in vakantiehuisjes.
7:15 Ontbijtgast: Albert Jan Maat

Ontbijtgast Albert Jan Maat, voorzitter van netVISwerk en oud-voorzitter van de Land en Tuinbouworganisatie Nederland, kijkt naar het nieuws van de dag.

<p>Ontbijtgast Albert Jan Maat, voorzitter van netVISwerk en oud-voorzitter van de Land en Tuinbouworganisatie Nederland, kijkt naar het nieuws van de dag.</p>
Luidspreker Luidspreker
07:16   7:15 Ontbijtgast: Alex Brenninkmeijer
Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer en oud Ombudsman, kijkt voor ons naar het nieuws
Alex Brenninkmeijer
Luidspreker Luidspreker
07:16   7:15 Ontbijtgast: Alex Brenninkmeijer
Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer en oud Ombudsman, kijkt voor ons naar het nieuws
Alex Brenninkmeijer
Luidspreker Luidspreker
08:15   8:15 Vakantiehuisjeshygiëne
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de hygiëne in vakantiehuisjes, woordvoerder Joyce Donat vertelt wat de conclusies zijn.
8:15 Vakantiehuisjeshygiëne
Luidspreker Luidspreker
08:15   8:15 Vakantiehuisjeshygiëne
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de hygiëne in vakantiehuisjes, woordvoerder Joyce Donat vertelt wat de conclusies zijn.
8:15 Vakantiehuisjeshygiëne
Luidspreker Luidspreker
08:45   8:45 Wetenschapsnieuws met Ellen de Bruin
Ellen de Bruin, wetenschapsredacteur van NRC, over het nieuws uit de wetenschap.
8:45 Wetenschapsnieuws met Ellen de Bruin
Luidspreker Luidspreker
08:45   8:45 Wetenschapsnieuws met Ellen de Bruin
Ellen de Bruin, wetenschapsredacteur van NRC, over het nieuws uit de wetenschap.
8:45 Wetenschapsnieuws met Ellen de Bruin
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Stanley Myers The deer hunter ; "Cavatina" John Williams [gitaar] & Stanley Myers String Ensemble
Stanley Myers - The deer hunter ; "Cavatina"
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 27 februari 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia. Orkest van de Achttiende Eeuw & The Sixteen o.l.v. Harry Christophers dirigent:
Mozart - Ave verum corpus KV618
Mozart - Venite populi KV260
Haydn - Symfonie nr.99
Haydn - Mis in Bes ‘Harmoniemesse’
MAX opname 21 mei 2017, De Doelen, Rotterdam
Zeister Muziekdagen
Trio Chausson, m.m.v. Alexander Pavlovsky:
Chausson - Trio in g, op. 3
Ravel - La Valse
Wagner - Isoldes Liebestod
Brahms - Pianokwartet nr. 3 in c, op. 60
MAX opname 15 augustus 2017, Kerk van de Evangelische Broedergemeente, Zeist

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Serge van Veggel

Serge van Veggel is oprichter en artistiek directeur van het Haagse opera- en muziektheatergezelschap OPERA2DAY. Op dit moment staat het stuk Hamlet op de planken, in samenwerking met het New European Ensemble. Hamlet is “‘een grand opéra’ van Ambroise Thomas en een psychologische thriller zonder weerga.”

Het hof van Claudius
Hamlet heeft alles wat je van een operaversie van Shakespeare’s toneelstuk mag verwachten. Het hof van koning Claudius verschijnt in al zijn decadentie op het toneel. We kunnen meeleven met de innerlijke strijd van de titelheld en huiveren bij de geestverschijning van zijn vermoorde vader. Bij de waanzinsscènes met Ophélie klinkt zeldzaam ontroerende muziek. Hamlet is voor zowel iedere opera- als Shakespeareliefhebber een ware ontdekking.

<p>Serge van Veggel is oprichter en artistiek directeur van het Haagse opera- en muziektheatergezelschap OPERA2DAY. Op dit moment staat het stuk Hamlet op de planken, in samenwerking met het New European Ensemble. Hamlet is “‘een grand opéra’ van Ambroise Thomas en een psychologische thriller zonder weerga.”<br/><br/><b>Het hof van Claudius</b><br/>Hamlet heeft alles wat je van een operaversie van Shakespeare’s toneelstuk mag verwachten. Het hof van koning Claudius verschijnt in al zijn decadentie op het toneel. We kunnen meeleven met de innerlijke strijd van de titelheld en huiveren bij de geestverschijning van zijn vermoorde vader. Bij de waanzinsscènes met Ophélie klinkt zeldzaam ontroerende muziek. Hamlet is voor zowel iedere opera- als Shakespeareliefhebber een ware ontdekking. <br/></p>
Live muziek: Nikola Meeuwsen

Nikola Meeuwsen is één van Nederlands opvallendste jonge pianotalenten. In 2012 won hij het Steinway Concours in Amsterdam, waar hij ook de publieksprijs in de wacht sleepte. In 2014 won hij de eerste prijs van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Nikola studeert bij Marlies van Gent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola waar hij sinds 2015 les krijgt van Enrico Pace.

<p><b style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b>Nikola Meeuwsen</b></b><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"> is één van Nederlands opvallendste jonge pianotalenten. In 2012 won hij het Steinway Concours in Amsterdam, waar hij ook de publieksprijs in de wacht sleepte. In 2014 won hij de eerste prijs van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Nikola studeert bij Marlies van Gent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola waar hij sinds 2015 les krijgt van Enrico Pace.</span><br/></p>
Live muziek: Lucette van den Berg

Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Al op 18 jarige leeftijd startte zij met haar studie klassiek zang aan het conservatorium van Zwolle en later Amsterdam, won een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe op liedrecitals en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, jiddische liedjes begon te zingen.

Maar gaandeweg ontdekte Lucette dat de klassieke muziek haar niet de ruimte gaf voor haar creatieve, scheppende kant. Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende jiddische componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman, die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’.

Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (derde prijs JPF Song Award 2009, USA).
De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt. 

Op 1 en 4 maart zingt Lucette op het Yiddish Waves Festival, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Foto: Janet Parrella

<p>Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Al op 18 jarige leeftijd startte zij met haar studie klassiek zang aan het conservatorium van Zwolle en later Amsterdam, won een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe op liedrecitals en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, jiddische liedjes begon te zingen. <br/><br/>Maar gaandeweg ontdekte Lucette dat de klassieke muziek haar niet de ruimte gaf voor haar creatieve, scheppende kant. Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende jiddische componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman, die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’. <br/><br/>Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (derde prijs JPF Song Award 2009, USA).&#8232;De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt. <br/><br/>Op 1 en 4 maart zingt Lucette op het Yiddish Waves Festival, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.<br/><br/><i>Foto: Janet Parrella</i></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Haro Kraak uit Lekhoofd
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Haro Kraak uit Lekhoofd
De Torenkamer: Elsemieke van der Heijden - Dag 2

De ochtend van sjouwen en rijden ontpopte zich ’s middags tot een dans in de toren. Zachtjes op de achtergrond draaide het stuk Canto Ostinato door Simeon ten Holt.

Tijdens het subtiele intro heb ik eerst gekeken naar mijn platen, ik vond het prachtig  hoe de zon een gouden gloed legde op het hout en hoe de schaduw de verschillende tonen grijs en bruin definieerde. De vuren balken schuurde ik op en plaatste ik midden tussen de ramen  waar ze precies pasten zij aan zij.

De houten balken in tegenstelling waren wat log voor deze ruimte. Hun formaat dwong mij om hen elke keer vast te grijpen en te verplaatsen. Ze neer te leggen en weer op te tillen terwijl er ook steeds meer platen aan elkaar vast kwamen te zitten. Ze bleven omdat ik om de tien centimeter schroeven in hen heb gedraaid. Ik gleed met mijn sokken over de vloer tussen de schotten door, hield balans op de balken en opgestapelde stukken en op sommige momenten omringde het hout mij.

Langzaam kwam de kubus die in mijn hoofd zat naar buiten en kreeg een weerbarstig karakter. Het vierkant liet zich nauwelijks meer door mij duwen en trekken was haast hopeloos. Ik hoef me geen zorgen te maken dat ze er morgen niet meer staat.

Screen Shot 2018-02-27 at 21.10.35.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.08.36.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.07.35.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.07.15.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.06.59.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.06.43.pngScreen Shot 2018-02-27 at 21.06.28.png

<p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>De ochtend van sjouwen en rijden ontpopte zich ’s middags tot een dans in de toren. Zachtjes op de achtergrond draaide het stuk Canto Ostinato door Simeon ten Holt.</span><br/></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Tijdens het subtiele intro heb ik eerst gekeken naar mijn platen, ik vond het prachtig<span> </span><span> </span>hoe de zon een gouden gloed legde op het hout en hoe de schaduw de verschillende tonen grijs en bruin definieerde. De vuren balken schuurde ik op en plaatste ik midden tussen de ramen<span> <span> </span></span>waar ze precies pasten zij aan zij.<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>De houten balken in tegenstelling waren wat log voor deze ruimte. Hun formaat dwong mij om hen elke keer vast te grijpen en te verplaatsen. Ze neer te leggen en weer op te tillen terwijl er ook steeds meer platen aan elkaar vast kwamen te zitten. Ze bleven omdat ik om de tien centimeter schroeven in hen heb gedraaid. Ik gleed met mijn sokken over de vloer tussen de schotten door, hield balans op de balken en opgestapelde stukken en op sommige momenten omringde het hout mij.<span></span></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Langzaam kwam de kubus die in mijn hoofd zat naar buiten en kreeg een weerbarstig karakter. Het vierkant liet zich nauwelijks meer door mij duwen en trekken was haast hopeloos. Ik hoef me geen zorgen te maken dat ze er morgen niet meer staat.</span></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39819/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.10.35.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.10.35.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39818/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.08.36.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.08.36.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39816/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.07.35.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.07.35.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39815/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.07.15.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.07.15.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39814/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.06.59.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.06.59.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39813/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.06.43.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.06.43.png" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39812/Screen%20Shot%202018-02-27%20at%2021.06.28.png" alt="Screen Shot 2018-02-27 at 21.06.28.png" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht