Overzicht van 22 februari 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Peteris Vasks Plainscapes (3) - deel II, "Plainscape II" Voces8 & Mari Samuelsen [viool] & Hakon Samuelson [cello]
Peteris Vasks - Plainscapes (3) - deel II, "Plainscape II"
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 22 februari 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia. Sergei Leiferkus, baritone; Olesya Golovneva, sopraan; Semyon Skigin, piano:
Liederen van Moessorgski, Borodin, Rachmaninov Sjostakovitsj
MAX opname 26 mei 2018, Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam
Camerata RCO; Thomas Beijer, piano:
Mozart Pianoconcert nr. 13 in C, KV 415
Mozart Pianoconcert nr. 14 in Es, KV 449
Mozart Pianoconcert nr. 23 in A, KV 488
MAX opname 31 mei 2017, Concertgebouw, Amsterdam

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Ralph Keuning

Ralph Keuning is directeur van Museum de Fundatie in Zwolle.

NEO RAUCH - DROMOS (SCHILDERIJEN 1993-2017)
Neo Rauch (Leipzig, 1960) is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Zijn werk, dat de kunstwereld zo stormachtig veroverde, onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Nu zijn in Museum de Fundatie in Zwolle 65 werken van Neo Rauch uit internationale kunstverzamelingen te zien.

<p>Ralph Keuning is directeur van Museum de Fundatie in Zwolle.<br/></p><p>NEO RAUCH - DROMOS (SCHILDERIJEN 1993-2017)<br/>Neo Rauch (Leipzig, 1960) is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Zijn werk, dat de kunstwereld zo stormachtig veroverde, onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Nu zijn in Museum de Fundatie in Zwolle 65 werken van Neo Rauch uit internationale kunstverzamelingen te zien.</p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KsVL_qudbs4"></iframe></p>
Live muziek: Emma Roijackers, Anna Trombetta en Koenraad Spijker

In verband met het 100e sterfjaar van de Franse componist Claude Debussy presenteren drie musici een prachtig concert op 11 maart in de Amstelkerk, Amsterdam, waarin de mooiste werken van de beroemde impressionist ten gehore zullen worden gebracht. Het trio bestaat uit violiste Emma Roijackers, sopraan Anna Trombetta en pianist Koenraad Spijker. Zij studeerden respectievelijk op de conservatoria in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In afwisselende bezettingen brengen zij solowerken en werken voor duo en trio ten gehore. Vanavond geven ze een voorproefje.

<p>In verband met het 100e sterfjaar van de Franse componist Claude Debussy presenteren drie musici een prachtig concert op 11 maart in de Amstelkerk, Amsterdam, waarin de mooiste werken van de beroemde impressionist ten gehore zullen worden gebracht. Het trio bestaat uit violiste Emma Roijackers, sopraan Anna Trombetta en pianist Koenraad Spijker. Zij studeerden respectievelijk op de conservatoria in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In afwisselende bezettingen brengen zij solowerken en werken voor duo en trio ten gehore. Vanavond geven ze een voorproefje.<br/></p>
De Torenkamer: Mathieu Klomp - Dag 4

Een week is een rare periode. Het is langer dan een dag, maar ook weer korter dan een maand. Waarschijnlijk was u daar al van op de hoogte, maar toch. Een project, wat dan ook, duurt meestal langer dan een week, maar anders dan bij een dagklusje biedt een week ook weer een gevaarlijke mogelijkheid dingen uit te stellen tot later. Gelukkig kan ik mijn uitstelneiging af en toe de baas. Als ik werk en er zijn ineens allerlei onomkeerbare keuzes - dat is vooral als het z'n uiteindelijke vorm nadert - denk ik meestal gelijk "Tja, daar moet iemand zich later maar over buigen" - wat ik dan probeer te beantwoorden met "Wie moet zich daarover buigen?? Ik! Wanneer?? Nu!"
Vandaag heb ik min of meer de onderdelen gemaakt die ik wilde maken, en ik ben vast een beetje begonnen met in elkaar zetten, zodat ik die stap niet blijf vermijden. Morgen is het de bedoeling dat alles bij elkaar komt. Zal mij benieuwen of ik genoeg tijd heb, en of het resultaat iets van beleving oproept. Ik verwachtte daar niet veel van, maar meerdere mensfiguren bij elkaar zien an sich heeft ook nu al iets van een prikkelend effect. Mijn camera herkende er in elk geval een groepsfoto in. Dat is alvast bemoedigend, want dat is een beetje het beeldhouwersequivalent van je tekst goed laten keuren door de spellingcontrole.

De Torenkamer Mathieu Klomp - Dag 4.JPG

<p><span style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Een week is een rare periode. Het is langer dan een dag, maar ook weer korter dan een maand. Waarschijnlijk was u daar al van op de hoogte, maar toch. Een project, wat dan ook, duurt meestal langer dan een week, maar anders dan bij een dagklusje biedt een week ook weer een gevaarlijke mogelijkheid dingen uit te stellen tot later. Gelukkig kan ik mijn uitstelneiging af en toe de baas. Als ik werk en er zijn ineens allerlei onomkeerbare keuzes - dat is vooral als het z'n uiteindelijke vorm nadert - denk ik meestal gelijk &#34;Tja, daar moet iemand zich later maar over buigen&#34; - wat ik dan probeer te beantwoorden met &#34;Wie moet zich daarover buigen?? Ik! Wanneer?? Nu!&#34;</span><br style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);"/><span style="color: rgb(34, 34, 34);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Vandaag heb ik min of meer de onderdelen gemaakt die ik wilde maken, en ik ben vast een beetje begonnen met in elkaar zetten, zodat ik die stap niet blijf vermijden. Morgen is het de bedoeling dat alles bij elkaar komt. Zal mij benieuwen of ik genoeg tijd heb, en of het resultaat iets van beleving oproept. Ik verwachtte daar niet veel van, maar meerdere mensfiguren bij elkaar zien an sich heeft ook nu al iets van een prikkelend effect. Mijn camera herkende er in elk geval een groepsfoto in. Dat is alvast bemoedigend, want dat is een beetje het beeldhouwersequivalent van je tekst goed laten keuren door de spellingcontrole.</span><br/></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39772/De%20Torenkamer%20Mathieu%20Klomp%20-%20Dag%204.JPG" alt="De Torenkamer Mathieu Klomp - Dag 4.JPG" width="400"/></p><p></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: F. Starik - Ohm
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
F. Starik - Ohm

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht