Overzicht van 15 februari 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Alexander Gretchaninov Liturgica Domestica op. 79 Boris Kristoff [bas] & Bulgaars Nationaal Koor 'Svetoslav Obretenov'
Kettingreactie 14 februari 2018
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 16 februari 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Carine Lacor

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit De Doelen, Rotterdam
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jukka-Pekka Saraste & Till Fellner, piano:
Nielsen – Ouverture 'Helios'
Schumann – Pianoconcert
Sibelius – Symfonie nr. 5

MAX
Rotterdams Philharmonisch Orkest, live

Hoe verschillend ze ook waren, Sibelius voelde diepe bewondering voor Schumanns ‘onuitputtelijke gevoel voor poëzie’. Dat gevoel van Schumann horen we terug in de onovertroffen innigheid van zijn Pianoconcert; Sibelius’ eigen poëzie is stoerder, wortelend in de Finse natuur. Prachtig voorbeeld is het slot van zijn Vijfde, waar de muziek met majesteitelijke vleugelslagen opstijgt als een vlucht zwanen: onvergetelijk.

<p>Hoe verschillend ze ook waren, Sibelius voelde diepe bewondering voor Schumanns ‘onuitputtelijke gevoel voor poëzie’. Dat gevoel van Schumann horen we terug in de onovertroffen innigheid van zijn Pianoconcert; Sibelius’ eigen poëzie is stoerder, wortelend in de Finse natuur. Prachtig voorbeeld is het slot van zijn Vijfde, waar de muziek met majesteitelijke vleugelslagen opstijgt als een vlucht zwanen: onvergetelijk.<br/></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Lennart Booij

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Jacques Westerhoven

Jacques Westerhoven is vertaler. Hij vertaalt onder andere de boeken van Haruki Murakami van het Japans naar het Nederlands.

Hij vertelde ooit aan de Volkskrant: “Vertalen bruggen bouwen', zegt Jacques Westerhoven. 'Niet alleen bruggen van het Japans naar het Nederlands en andersom, maar tussen iedere taal. Mensen die elkaar misschien niet zouden begrijpen, kunnen zich een beter beeld vormen van hoe anderen denken door elkaars literatuur te lezen.”

<p>Jacques Westerhoven is vertaler. Hij vertaalt onder andere de boeken van Haruki Murakami van het Japans naar het Nederlands.<br/><br/>Hij vertelde ooit aan de Volkskrant: <i>“Vertalen bruggen bouwen', zegt Jacques Westerhoven. 'Niet alleen bruggen van het Japans naar het Nederlands en andersom, maar tussen iedere taal. Mensen die elkaar misschien niet zouden begrijpen, kunnen zich een beter beeld vormen van hoe anderen denken door elkaars literatuur te lezen.”</i><br/></p>
Live muziek: Maria Fiselier en Peter Nilsson (Februari Festival)

Maria Fiselier
De Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier wordt beschouwd als een van de rijzende sterren van haar huidige generatie. Ze wordt geprezen om haar ‘uitzonderlijke warme en kleurrijke stem vol van sensualiteit’. Momenteel is ze verbonden aan de Komische Oper Berlin.

Peter Nilsson
Pianist Peter Nilsson heeft opgetreden in alle grote zalen van Nederland met o.a. Charlotte Margiono, Alejandro Marco-Buhrmester, Olga Peretyatko. In November 2014 brachten mezzosopraan Maria Fiselier and Peter Nilsson een cd uit met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

Ze zijn samen te horen tijdens het Februari Festival in Den Haag.

Februari Festival 
Het Februari Festival brengt vanaf woensdag 14 tot en met zondag 18 februari beleving én verdieping van klassieke muziek. Het Februari Festival 2018 laat muziek van twee bijzondere stellen horen: het echtpaar Robert en Clara Schumann en broer en zus Felix en Fanny Mendelssohn
Foto: Maurice Lammerts van Beuren

<p><b>Maria Fiselier</b><br/>De Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier wordt beschouwd als een van de rijzende sterren van haar huidige generatie. Ze wordt geprezen om haar ‘uitzonderlijke warme en kleurrijke stem vol van sensualiteit’. Momenteel is ze verbonden aan de Komische Oper Berlin.<br/><br/><b>Peter Nilsson </b><br/>Pianist Peter Nilsson heeft opgetreden in alle grote zalen van Nederland met o.a. Charlotte Margiono, Alejandro Marco-Buhrmester, Olga Peretyatko. In November 2014 brachten mezzosopraan Maria Fiselier and Peter Nilsson een cd uit met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.<br/><br/>Ze zijn samen te horen tijdens het Februari Festival in Den Haag.<br/><br/><b>Februari Festival </b><br/>Het Februari Festival brengt vanaf woensdag 14 tot en met zondag 18 februari beleving én verdieping van klassieke muziek. Het Februari Festival 2018 laat muziek van twee bijzondere stellen horen: het echtpaar Robert en Clara Schumann en broer en zus Felix en Fanny Mendelssohn<br/><i>Foto: Maurice Lammerts van Beuren</i></p>
De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 4

Vanochtend kom ik minder makkelijk mijn bed uit dan de afgelopen dagen. Waarschijnlijk een combinatie van vermoeidheid en het weer; voor het eerst sinds ik in de torenkamer zit is het grijs als ik naar buiten kijk. Maar even rustig wakker worden, ik heb nog een paar uur voordat een bevriend kunstenaar die ik uitgenodigd heb langskomt.

Rond 11 uur komt ze de torenkamer binnen. We hebben een fijn gesprek wat alle kanten op gaat en me veel nieuwe inzichten geeft over mijn werk in het algemeen, maar vooral ook over de tekeningen waar ik nu mee bezig ben. Het geeft me veel nieuwe energie om weer door te gaan, maar eerst naar de tekenwinkel. Ik heb besloten dat ik om meer diepte in het zwarte deel van dit werk te krijgen moet werken met verschillende tekenmaterialen.

Aan het eind van de dag is mijn werk behoorlijk zwart en de verschillende materialen geven het inderdaad een mooie diepte. Morgen nog een laag en dan is ook deze klaar.


IMG_2923.JPG

<p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Vanochtend kom ik minder makkelijk mijn bed uit dan de afgelopen dagen. Waarschijnlijk een combinatie van vermoeidheid en het weer; voor het eerst sinds ik in de torenkamer zit is het grijs als ik naar buiten kijk. Maar even rustig wakker worden, ik heb nog een paar uur voordat een bevriend kunstenaar die ik uitgenodigd heb langskomt.</span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Rond 11 uur komt ze de torenkamer binnen. We hebben een fijn gesprek wat alle kanten op gaat en me veel nieuwe inzichten geeft over mijn werk in het algemeen, maar vooral ook over de tekeningen waar ik nu mee bezig ben. Het geeft me veel nieuwe energie om weer door te gaan, maar eerst naar de tekenwinkel. Ik heb besloten dat ik om meer diepte in het zwarte deel van dit werk te krijgen moet werken met verschillende tekenmaterialen.</span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span>Aan het eind van de dag is mijn werk behoorlijk zwart en de verschillende materialen geven het inderdaad een mooie diepte. Morgen nog een laag en dan is ook deze klaar.</span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"><span><br/></span></p><p class="mcntMsoNormal" style="color: rgb(0, 0, 0);background-color: rgb(255, 255, 255);"></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39630/IMG_2923.JPG" alt="IMG_2923.JPG" width="400"/></p><p></p>
Luidspreker Luidspreker
23:50   Slaapservice: Erik Lindner - Berlin Berlin
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Erik Lindner - Berlin Berlin

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht