Overzicht van 30 januari 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Geir Bøhren Svalbard Theme The Arctic Philharmonic Orchestra
Geir Bøhren - Svalbard Theme
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 30 januari 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Storioni Festival
o.a. Storioni Trio; Vladimir Mendelssohn altviool; Hervé Joulain, hoorn; Nelson Goerner, piano; Akilone Quartet:
Glück – Dance of the Blessed Spirits
Liszt – Années de pèlerinage (delen)
Dvorák – Pianotrio in e ‘Dumky’
Karim Al-Zand – Vier fabels
Schönberg – Verklärte Nacht
Brahms – Paganinivariaties
Spohr – Nonet
Gershwin – Rhapsody in Blue
MAX opname 27 januari 2018, Muziekgebouw Eindhoven


MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Martien Frijns

De Weens-Amsterdamse fotografe Maria Austria (1915-1975) leidde een bewogen leven. Ze werkte onvoorstelbaar hard. Ze wist wat ze wilde, was onafhankelijk, fotografeerde uit aandrift. Altijd zonder franje. In zijn boek brengt auteur Martien Frijns ruim zevenhonderd foto's chronologisch bijeen. Hij selecteerde ze uit bronnenmateriaal van onder andere het Maria Austria Instituut.

Maria Austria Fotografe is het eerste breed opgezette overzichtswerk van haar fotografie. In het boek staan een groot aantal historische fotoreportages die tot nu toe weinig of niet bekend waren, zoals: Het Achterhuis, Terugkerende joden uit Westerbork, De watersnoodramp, Ilaniah: het joodse kinderkamp, Nijmegen in verval, Josephine Baker en twee Isräel-reportages.

<p>De Weens-Amsterdamse fotografe Maria Austria (1915-1975) leidde een bewogen leven. Ze werkte onvoorstelbaar hard. Ze wist wat ze wilde, was onafhankelijk, fotografeerde uit aandrift. Altijd zonder franje. In zijn boek brengt auteur Martien Frijns ruim zevenhonderd foto's chronologisch bijeen. Hij selecteerde ze uit bronnenmateriaal van onder andere het Maria Austria Instituut. <br/><br/><b>Maria Austria Fotografe</b> is het eerste breed opgezette overzichtswerk van haar fotografie. In het boek staan een groot aantal historische fotoreportages die tot nu toe weinig of niet bekend waren, zoals: Het Achterhuis, Terugkerende joden uit Westerbork, De watersnoodramp, Ilaniah: het joodse kinderkamp, Nijmegen in verval, Josephine Baker en twee Isräel-reportages.<br/></p>
Live muziek: Cuarteto Quiroga en Katharine Dain

Het Spaans strijkkwartet Cuarteto Quiroga is een huisensemble is van het Koninklijk Paleis in Madrid. Het kwartet bestaat uit Aitor Hevia (viool), Cibrán Sierra Vázquez (viool), Josep Puchades (altviool) en Helena Poggio (cello).

Vanavond zijn ze te horen samen met de Amerikaanse sopraan Katharine Dain, die door de New York Times werd geprezen om haar ‘rijke toon’, ‘diepe emotie’ en ‘prachtige, gepassioneerde’ optredens. Deze combinatie is op 1 februari te horen tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, dan brengen ze de wereldpremière van José Maria Sánchez-Verdú La porte de l’Enfer.


Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Van 27 januari t/m 3 februari 2018 staat het Muziekgebouw helemaal in het teken van de allereerste editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Wereldwijd het eerste festival dat zo diepgaand en grootschalig een van de meest bijzondere genres in de klassieke muziek viert: het strijkkwartet.
Foto: Josep Molina

<p>Het Spaans strijkkwartet Cuarteto Quiroga is een huisensemble is van het Koninklijk Paleis in Madrid. Het kwartet bestaat uit Aitor Hevia (viool), Cibrán Sierra Vázquez (viool), Josep Puchades (altviool) en Helena Poggio (cello).<br/><br/>Vanavond zijn ze te horen samen met de Amerikaanse sopraan Katharine Dain, die door de New York Times werd geprezen om haar ‘rijke toon’, ‘diepe emotie’ en ‘prachtige, gepassioneerde’ optredens. Deze combinatie is op 1 februari te horen tijdens de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, dan brengen ze de wereldpremière van José Maria Sánchez-Verdú La porte de l’Enfer.<br/></p><p><b><b><br/>Strijkkwartet Biënnale Amsterdam</b></b><br/></p><p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">Van 27 januari t/m 3 februari 2018 staat het Muziekgebouw helemaal in het teken van de allereerste editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Wereldwijd het eerste festival dat zo diepgaand en grootschalig een van de meest bijzondere genres in de klassieke muziek viert: het strijkkwartet.<br/></span><i>Foto: Josep Molina</i></p>
Slaapservice
Luidspreker Luidspreker
23:50   Slaapservice: Martijn den Ouden gedicht uit De beloofde dinsdag
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Slaapservice 31 januari
De Torenkamer: Janina Schippers - Dag 1

Vandaag begint mijn verblijf in de Torenkamer. Zo’n eerste dag is altijd wennen, maar inmiddels voel ik me er al behoorlijk thuis. Ik plak mijn schetsen op de muur en ik kijk welke ik ga uitwerken tot tekeningen. Ik kies er vier uit. Daarna ga ik aan de slag met het pastel en houtskool dat ik uit mijn atelier heb meegenomen. Elke kleur smeer ik op een stuk papier om te kijken welke kleurencombinaties interessant zijn voor de tekeningen. Er zijn meer combinaties dan dat ik deze week tekeningen kan maken. Voer voor de toekomst dus!

<p>Vandaag begint mijn verblijf in de Torenkamer. Zo’n eerste dag is altijd wennen, maar inmiddels voel ik me er al behoorlijk thuis. Ik plak mijn schetsen op de muur en ik kijk welke ik ga uitwerken tot tekeningen. Ik kies er vier uit. Daarna ga ik aan de slag met het pastel en houtskool dat ik uit mijn atelier heb meegenomen. Elke kleur smeer ik op een stuk papier om te kijken welke kleurencombinaties interessant zijn voor de tekeningen. Er zijn meer combinaties dan dat ik deze week tekeningen kan maken. Voer voor de toekomst dus!<br/></p>
De Torenkamer: Janina Schippers - Dag 1

Vandaag begint mijn verblijf in de Torenkamer. Zo’n eerste dag is altijd wennen, maar inmiddels voel ik me er al behoorlijk thuis. Ik plak mijn schetsen op de muur en ik kijk welke ik ga uitwerken tot tekeningen. Ik kies er vier uit. Daarna ga ik aan de slag met het pastel en houtskool dat ik uit mijn atelier heb meegenomen. Elke kleur smeer ik op een stuk papier om te kijken welke kleurencombinaties interessant zijn voor de tekeningen. Er zijn meer combinaties dan dat ik deze week tekeningen kan maken. Voer voor de toekomst dus!Janina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 03.jpgJanina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 01.jpgJanina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 02.jpg

<p>Vandaag begint mijn verblijf in de Torenkamer. Zo’n eerste dag is altijd wennen, maar inmiddels voel ik me er al behoorlijk thuis. Ik plak mijn schetsen op de muur en ik kijk welke ik ga uitwerken tot tekeningen. Ik kies er vier uit. Daarna ga ik aan de slag met het pastel en houtskool dat ik uit mijn atelier heb meegenomen. Elke kleur smeer ik op een stuk papier om te kijken welke kleurencombinaties interessant zijn voor de tekeningen. Er zijn meer combinaties dan dat ik deze week tekeningen kan maken. Voer voor de toekomst dus!<br/></p><p><br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39389/Janina%20Schipper%20-%20Torenkamer%20-%20Dag%201%20-%2003.jpg" alt="Janina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 03.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39387/Janina%20Schipper%20-%20Torenkamer%20-%20Dag%201%20-%2001.jpg" alt="Janina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 01.jpg" width="400"/><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39388/Janina%20Schipper%20-%20Torenkamer%20-%20Dag%201%20-%2002.jpg" alt="Janina Schipper - Torenkamer - Dag 1 - 02.jpg" width="400"/></p>
De Torenkamer: Janina Schipper - Dag 2

Wat heb ik heerlijk geslapen in de Torenkamer. Uitgerust ga ik aan de slag. Ik begin met het voorbereiden van de tekeningen. Ik snijd drie grote stukken papier van het formaat 150 x 220 cm. Een daarvan hang ik aan de muur. Dit wordt de eerste tekening. Ik kies een schets uit die ik wil uitwerken en ik verschaal deze naar groot formaat. Daarna wordt het tijd om tape aan te brengen op het papier zodat ik de vlakken kan invullen. Vandaag heb ik voor pastel gekozen die ik aanbreng met een make-up sponsje. Ik breng meerdere lagen over elkaar aan zodat er een diepe kleur ontstaat. De tekening komt langzaam tot leven. Morgen hoop ik deze eerste tekening af te ronden.


Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 01.jpg

Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 02.jpg

Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 03.jpg

<p>Wat heb ik heerlijk geslapen in de Torenkamer. Uitgerust ga ik aan de slag. Ik begin met het voorbereiden van de tekeningen. Ik snijd drie grote stukken papier van het formaat 150 x 220 cm. Een daarvan hang ik aan de muur. Dit wordt de eerste tekening. Ik kies een schets uit die ik wil uitwerken en ik verschaal deze naar groot formaat. Daarna wordt het tijd om tape aan te brengen op het papier zodat ik de vlakken kan invullen. Vandaag heb ik voor pastel gekozen die ik aanbreng met een make-up sponsje. Ik breng meerdere lagen over elkaar aan zodat er een diepe kleur ontstaat. De tekening komt langzaam tot leven. Morgen hoop ik deze eerste tekening af te ronden.<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39411/Janina%20Schipper%20-%20Torenkamer%20-%20Dag%202%20-%2001.jpg" alt="Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 01.jpg" width="400"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39412/Janina%20Schipper%20-%20Torenkamer%20-%20Dag%202%20-%2002.jpg" alt="Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 02.jpg" width="400"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39413/Janina%20Schipper%20-%20Torenkamer%20-%20Dag%202%20-%2003.jpg" alt="Janina Schipper - Torenkamer - Dag 2 - 03.jpg" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht