Overzicht van 27 januari 2018

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Een staaltje ouderwetse meerstemmigheid: Vivaldi en Pergolesi
Ghislieri Choir & Consort
Giulio Prandi, dirigent
Pergolesi - Mis in D
Jommelli - Miserere
Vivaldi - Dixit Dominus RV 594
Een staaltje ouderwetse meerstemmigheid: Vivaldi en Pergolesi

Hoe muziek kan blijven inspireren

Muziek over muziek, muziek geïnspireerd door andere muziek kent vele verschijningsvormen. Zo maakte Niccolò Jommelli, een generatie jonger dan Vivaldi, er in zijn Miserere werk van om te laten horen dat hij wel degelijk schatplichtig was aan de stile antico van Palestrina. Hij componeerde een staaltje ‘ouderwetse’ meerstemmigheid dat ook vandaag de dag nog recht overeind staat. 

Antonio Vivaldi liet zich op zijn beurt inspireren door zijn eigen werk. Tot drie keer toe schreef hij een Dixit Dominus. Steeds lijkt het of hij in de nieuwere versie voortborduurt op wat hij daarvoor ontdekt en geschreven had. Zo schreef hij drie keer hetzelfde stuk dat toch steeds net even anders klinkt.


Ghislieri Choir & Consort brengen Vivaldi

Het tweede Dixit Dominus RV 594 is van de drie met voorsprong de meest enerverende. Niet alleen door de opzwepende dubbelkorigheid, een kolfje naar de hand van het Ghislieri Choir en Consort, maar ook door dat opmerkelijke laatste deel dat een combinatie is van een chaconne en een fuga en waarin Vivaldi laat horen dat hij niet onderdoet voor Bach. Saillant detail: het chaconne-thema is hetzelfde thema dat Bach in zijn Goldbergvariaties gebruikte.

<p><b>Hoe muziek kan blijven inspireren</b></p><p>Muziek over muziek, muziek geïnspireerd door andere muziek kent vele verschijningsvormen. Zo maakte Niccolò Jommelli, een generatie jonger dan Vivaldi, er in zijn <i>Miserere</i> werk van om te laten horen dat hij wel degelijk schatplichtig was aan de <i>stile antico</i> van Palestrina. Hij componeerde een staaltje ‘ouderwetse’ meerstemmigheid dat ook vandaag de dag nog recht overeind staat. </p><p>Antonio Vivaldi liet zich op zijn beurt inspireren door zijn eigen werk. Tot drie keer toe schreef hij een <i>Dixit Dominus</i>. Steeds lijkt het of hij in de nieuwere versie voortborduurt op wat hij daarvoor ontdekt en geschreven had. Zo schreef hij drie keer hetzelfde stuk dat toch steeds net even anders klinkt.</p><p><br/></p><p><b>Ghislieri Choir &amp; Consort brengen Vivaldi</b></p><p>Het tweede<i> Dixit Dominus RV 594</i> is van de drie met voorsprong de meest enerverende. Niet alleen door de opzwepende dubbelkorigheid, een kolfje naar de hand van het Ghislieri Choir en Consort, maar ook door dat opmerkelijke laatste deel dat een combinatie is van een chaconne en een fuga en waarin Vivaldi laat horen dat hij niet onderdoet voor Bach. Saillant detail: het chaconne-thema is hetzelfde thema dat Bach in zijn <i>Goldbergvariaties</i> gebruikte.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici. Deze week: onder meer pianiste Beatrice Rana n.a.v. haar optreden in de Meesterpianisten, en Maria Milstein n.a.v. het verwerven van de Nederlandse Muziekprijs.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
Vrije Geluiden

23:04 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht