Overzicht van 16 januari 2018

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Jean Sibelius Finlandia, op.26 Oslo Filharmonisch Orkest o.l.v. Mariss Jansons
Jean Sibelius - Finlandia, op.26
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 16 januari 2018
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg Utrecht
Altenberg Trio Wien:
Mendelssohn - Pianotrio nr. 1 op.49
Bernstein – Pianotrio (1937)
Schubert - Pianotrio nr. 1 D.898


MAX
Altenberg Trio Wien, live

Het Altenberg Trio Wien geldt als misschien wel het beste trio in deze bezetting. Aanwijzingen daarvoor zijn het feit dat het trio een repertoire kent van meer dan tweehonderd pianotrio’s en al jaren een eigen serie heeft in voor velen de kamermuziekzaal der kamermuziekzalen: de Brahmszaal van de Wiener Musikverein. De klassieke en romantische periode is bijna als vanzelf hun specialiteit, dus Schubert (een van zijn zonnigste trio’s) en Mendelssohn (‘Het meester-trio van dit tijdperk’, aldus Robert Schumann) wekken geen verbazing. Maar ook Leonard Bernstein mogen de Altenbergers tot hun core-business rekenen. Voor een cd met o.a. Bernstein ontving het trio een Edison. 

<p>Het Altenberg Trio Wien geldt als misschien wel het beste trio in deze bezetting. Aanwijzingen daarvoor zijn het feit dat het trio een repertoire kent van meer dan tweehonderd pianotrio’s en al jaren een eigen serie heeft in voor velen de kamermuziekzaal der kamermuziekzalen: de Brahmszaal van de Wiener Musikverein. De klassieke en romantische periode is bijna als vanzelf hun specialiteit, dus Schubert (een van zijn zonnigste trio’s) en Mendelssohn (‘Het meester-trio van dit tijdperk’, aldus Robert Schumann) wekken geen verbazing. Maar ook Leonard Bernstein mogen de Altenbergers tot hun core-business rekenen. Voor een cd met o.a. Bernstein ontving het trio een Edison. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
20:52   Logegast Vincent Bijlo
Cabaretier Vincent Bijlo is de logegast. V oor het eerst in 30 jaar doet een jaar geen theatershow. In dit lege jaar richt hij zich op...
Logegast Vincent Bijlo
Luidspreker Luidspreker
21:00   Logegast Vincent Bijlo 2/3
Cabaretier Vincent Bijlo is de logegast. V oor het eerst in 30 jaar doet een jaar geen theatershow. In dit lege jaar richt hij zich op...
Logegast Vincent Bijlo
Luidspreker Luidspreker
22:11   Logegast Vincent Bijlo 3/3
Cabaretier Vincent Bijlo is de logegast. V oor het eerst in 30 jaar doet een jaar geen theatershow. In dit lege jaar richt hij zich op...
Logegast Vincent Bijlo
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Ties Teurlings - Uitstekend
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Slaapservice 16 januari 2018
Te gast: Sybrand van der Werf

Regisseur Sybrand van der Werf volgde na zijn studie Kunstmatige Intelligentie de opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Nu regisseert hij bij BarokOpera Amsterdam een nieuwe versie van King Arthur.

King Arthur
Vijf zangers en een tiental barok-instrumentalisten richten samen een (klank-)beeld op voor de geniale ‘Britse Orpheus’. Afwisselend laten we de poëtische Engelse taal van John Dryden horen, of, als het publiek de handeling direct moet volgen, een vertaling in het Nederlands van de hand van vertaler dr. Toon van Wolferen.  

<p>Regisseur Sybrand van der Werf volgde na zijn studie Kunstmatige Intelligentie de opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Nu regisseert hij bij BarokOpera Amsterdam een nieuwe versie van King Arthur.<br/><br/><b>King Arthur</b><br/>Vijf zangers en een tiental barok-instrumentalisten richten samen een (klank-)beeld op voor de geniale ‘Britse Orpheus’. Afwisselend laten we de poëtische Engelse taal van John Dryden horen, of, als het publiek de handeling direct moet volgen, een vertaling in het Nederlands van de hand van vertaler dr. Toon van Wolferen.  <br/></p>
Live muziek: Folke Nauta

Pianist Folke Nauta is te gast bij ons in de studio. Hij werd geboren in Hengelo en studeerde piano aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam. Al tijdens zijn studie won hij meerdere prijzen. Hij trad op als solist en in kamermuziek, en nam diverse CD’s op.Op zijn meest recente cd speelt hij Russisch repertoire voor enkel de linkerhand en daar zal hij vanavond ook werken van laten horen.

<p>Pianist Folke Nauta is te gast bij ons in de studio. Hij werd geboren in Hengelo en studeerde piano aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam. Al tijdens zijn studie won hij meerdere prijzen. Hij trad op als solist en in kamermuziek, en nam diverse CD’s op.Op zijn meest recente cd speelt hij Russisch repertoire voor enkel de linkerhand en daar zal hij vanavond ook werken van laten horen.<br/></p>
De Torenkamer: Nancy de Graaf - Dag 2

‘16 januari 2018 - Torenkamer - Dag 2

Met z’n allen kwam Groen naar Laura’s toilet om op het kleed te lopen. Dit mocht echter niet. Gepikeerd wilde Groen zich daarna opdringen aan de boomstam van muziekstuk twee, maar dat kon niet, want daar stond een muur.

Vanwege privacy.’


Uit mijn boekje ‘Zwarte gal’

Gisteren luisterde ik naar drie gitaarstukken, elk zo verschillend. Vandaag maakte ik naar aanleiding van de muziek (en twee vragen) drie werken; de Hup, kleed, schilderij-Torenkamer-Livemuziek-Specials.

Ik stelde mezelf de vragen; ‘welke kleuren heeft deze muziek?’ en ‘als deze muziek een boom was, hoe zag die er dan uit?’.

Ik smelt graag dingen samen. Zo gaat dat ook in mijn hoofd. Er ontstaan dan dingen die ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou denken. En daar word ik meestal heel gelukkig van. Soms houden ze me wakker, al die dingen. Daar word ik dan minder gelukkig van.

Naast de vragen bij de muziek stelde ik ook het thuisfront (Pim) de vraag om mij elke dag een foto te sturen van een restvorm die ik kan gebruiken in mijn werk. Vandaag kreeg ik daar een geweldig cadeau bij; iemand zag gisteren de koningin en maakte van haar een foto. Dus nu gaat de koningin op bezoek in het werk van muziekstuk drie (Junto al Generalife - J. Rodrigo). Het wordt een heus feest! Ik hoop dat het lukt.
Het verhaal is er al in tekst, maar er een beeld van maken lukt niet. Misschien komt het door de dynamiek van de muziek. Die was heel dynamisch.
Zoiets moet het ongeveer zijn:

‘Warm. Woestijn. Het is wel een boom, maar hij lijkt meer op een tak. Er is zand en een hagedisje. geel/bruin/sienna. Er plopt plots nog zo’n boom uit de grond. Floep. en nog één, en nog één. Nog veel meer van die bomen ploppen en floepen uit de grond. Ze hebben niet veel takken, maar aan de takken die ze hebben hangen zwarte spiraaltjes. Ze eten samen, de bomen. Aan een lange tafel met water erop, in karaffen. Ze eten broccoli met tomaat. En er is er één die grappen maakt en die Iedereen leuk vindt en Iedereen vindt hem ook leuk. En in de late avond kijken ze naar de sterren. Tot er één niest.

Oh. En de koningin is er ook bij. Ze draagt een hoed.’


Om eerlijk te zijn ben ik wel een beetje klaar met bomen.

<p><i>‘16 januari 2018 - Torenkamer - Dag 2<br/><br/>Met z’n allen kwam Groen naar Laura’s toilet om op het kleed te lopen. Dit mocht echter niet. Gepikeerd wilde Groen zich daarna opdringen aan de boomstam van muziekstuk twee, maar dat kon niet, want daar stond een muur. <br/><br/>Vanwege privacy.’</i><br/><br/>Uit mijn boekje ‘Zwarte gal’<br/><br/>Gisteren luisterde ik naar drie gitaarstukken, elk zo verschillend. Vandaag maakte ik naar aanleiding van de muziek (en twee vragen) drie werken; de Hup, kleed, schilderij-Torenkamer-Livemuziek-Specials. <br/><br/>Ik stelde mezelf de vragen; ‘welke kleuren heeft deze muziek?’ en ‘als deze muziek een boom was, hoe zag die er dan uit?’.<br/><br/>Ik smelt graag dingen samen. Zo gaat dat ook in mijn hoofd. Er ontstaan dan dingen die ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou denken. En daar word ik meestal heel gelukkig van. Soms houden ze me wakker, al die dingen. Daar word ik dan minder gelukkig van. <br/><br/>Naast de vragen bij de muziek stelde ik ook het thuisfront (Pim) de vraag om mij elke dag een foto te sturen van een restvorm die ik kan gebruiken in mijn werk. Vandaag kreeg ik daar een geweldig cadeau bij; iemand zag gisteren de koningin en maakte van haar een foto. Dus nu gaat de koningin op bezoek in het werk van muziekstuk drie (Junto al Generalife - J. Rodrigo). Het wordt een heus feest! Ik hoop dat het lukt.<br/>Het verhaal is er al in tekst, maar er een beeld van maken lukt niet. Misschien komt het door de dynamiek van de muziek. Die was heel dynamisch.<br/>Zoiets moet het ongeveer zijn:<br/><br/><i>‘Warm. Woestijn. Het is wel een boom, maar hij lijkt meer op een tak. Er is zand en een hagedisje. geel/bruin/sienna. Er plopt plots nog zo’n boom uit de grond. Floep. en nog één, en nog één. Nog veel meer van die bomen ploppen en floepen uit de grond. Ze hebben niet veel takken, maar aan de takken die ze hebben hangen zwarte spiraaltjes. Ze eten samen, de bomen. Aan een lange tafel met water erop, in karaffen. Ze eten broccoli met tomaat. En er is er één die grappen maakt en die Iedereen leuk vindt en Iedereen vindt hem ook leuk. En in de late avond kijken ze naar de sterren. Tot er één niest.<br/><br/>Oh. En de koningin is er ook bij. Ze draagt een hoed.’</i><br/><br/>Om eerlijk te zijn ben ik wel een beetje klaar met bomen. <br/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht