Overzicht van 5 december 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Felix Mendelssohn-Bartholdy Liederen voor zangstem en piano (6), op.34 - nr.2, "Auf Flügeln des Gesanges" Thomas Quasthoff [bas-bariton] &...
Felix Mendelssohn-Bartholdy - Liederen voor zangstem en piano (6), op.34 - nr.2, "Auf Flügeln des Ge
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 5 december 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Chiaroscuro Quartet; Nicolas Baldeyrou, klarinet:
Mozart - Divertimento in F, KV 138
Haydn - Strijkkwartet in Es, op. 20 nr. 1
Mozart - Klarinetkwintet in A, KV 581
MAX opname 8 oktober 2014, Concertzaal Tilburg

Hommage aan Philippe Hirshhorn
o.a. Janine Jansen, viool; Dmitri Makhtin, viool; Elisabeth Leonskaja, piano; Strijkorkest van HKU Utrecht Conservatorium o.l.v. Mikhail Zemtsov:
Sjostakovitsj - Pianotrio nr. 2 in e kl. Op.67
Brahms - Pianokwartet nr. 3 c kl. Op.60
Vivaldi - Concert voor vier violen en orkest in b kl. RV580
J.S. Bach - Concert voor twee violen en orkest BWV1043
MAX opname 26 november 2016, TivoliVredenburg, Utrecht


MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: In de ban van... Bach

Uit de vele tientallen aanmeldingen vanuit heel Nederland selecteerden Marcel Reijans, dirigent Jos Vermunt en dirigent Niek Idelenburg vierentwintig kandidaten voor de audities in oktober jl. De vijf solisten die 9 december op het podium staan kwamen tijdens de audities als besten naar voren. Allen volgen of volgden hun studie aan de conservatoria van Den Haag of Rotterdam.

Maandenlang waren zij In de ban van Bach en werkten zij, samen met coach en tenor Marcel Reijans, keihard aan het Magnificat van Johann Sebastian Bach. Zaterdagmiddag 9 december klinkt in de Noorderkerk in Amsterdam het resultaat. Samen met het Amsterdam Bach Consort en Collegium Delft voeren sopraan Sara Moreira Marques, sopraan Marta Loncar, countertenor Minho Jeong, tenor Tigran Matinyan en bariton Jouke Wymenga het meesterwerk uit.

In de Ban van Bach maakt deel uit van het talentontwikkelingstraject van Stichting Noorderkerkconcerten. “Naast de intensieve repetities met Marcel Reijans maken ook een solorecital en een masterclass ondernemerschap deel uit van het programma”, zegt directeur Ilonka van den Bercken. “De zangers zijn net of bijna afgestudeerd. Ze kunnen prachtig zingen maar hoe nu verder? Wie helpt je bij de ontwikkeling van je stem? Hoe begin je een carrière? Hoe verkoop je jezelf aan een concertorganisator? Wie helpt je de juiste keuzes te maken? Wij willen de jonge musici graag helpen hun carrière zowel artistiek als zakelijk op de rails te krijgen.”

<p>Uit de vele tientallen aanmeldingen vanuit heel Nederland selecteerden Marcel Reijans, dirigent Jos Vermunt en dirigent Niek Idelenburg vierentwintig kandidaten voor de audities in oktober jl. De vijf solisten die 9 december op het podium staan kwamen tijdens de audities als besten naar voren. Allen volgen of volgden hun studie aan de conservatoria van Den Haag of Rotterdam.</p><p>Maandenlang waren zij In de ban van Bach en werkten zij, samen met coach en tenor Marcel Reijans, keihard aan het Magnificat van Johann Sebastian Bach. Zaterdagmiddag 9 december klinkt in de Noorderkerk in Amsterdam het resultaat. Samen met het Amsterdam Bach Consort en Collegium Delft voeren sopraan Sara Moreira Marques, sopraan Marta Loncar, countertenor Minho Jeong, tenor Tigran Matinyan en bariton Jouke Wymenga het meesterwerk uit.</p><p>In de Ban van Bach maakt deel uit van het talentontwikkelingstraject van Stichting Noorderkerkconcerten. “Naast de intensieve repetities met Marcel Reijans maken ook een solorecital en een masterclass ondernemerschap deel uit van het programma”, zegt directeur Ilonka van den Bercken. “De zangers zijn net of bijna afgestudeerd. Ze kunnen prachtig zingen maar hoe nu verder? Wie helpt je bij de ontwikkeling van je stem? Hoe begin je een carrière? Hoe verkoop je jezelf aan een concertorganisator? Wie helpt je de juiste keuzes te maken? Wij willen de jonge musici graag helpen hun carrière zowel artistiek als zakelijk op de rails te krijgen.”<br/></p>
Te gast: Steef de Jong

De operette is dood. Leve de operette! Steef de Jong laat op z’n eigen onnavolgbare wijze de schoonheid zien en horen van operettes uit lang vervlogen tijden. In talloze zeer succesvolle voorstellingen wekt hij doodgewaande genres tot leven zoals onlangs nog in De Modern Art Revue. Steef’s Operette Uurtje neemt je mee naar de onderwereld van Offenbach’s beroemdste operette. Het is de eerste voorstelling van de twee die Steef maakt over de mythe van Orpheus en Eurydice. Afgelopen zomer was deze al te zien op de Parade.

<p>De operette is dood. Leve de operette! Steef de Jong laat op z’n eigen onnavolgbare wijze de schoonheid zien en horen van operettes uit lang vervlogen tijden. In talloze zeer succesvolle voorstellingen wekt hij doodgewaande genres tot leven zoals onlangs nog in De Modern Art Revue. Steef’s Operette Uurtje neemt je mee naar de onderwereld van Offenbach’s beroemdste operette. Het is de eerste voorstelling van de twee die Steef maakt over de mythe van Orpheus en Eurydice. Afgelopen zomer was deze al te zien op de Parade.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Thomas Verbogt - Vers
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Thomas Verbogt - Vers
De Torenkamer: José Montoya - Dag 2

Ik kwam laat op gang maar wist wat me te doen stond. Waar ik gisteren met details bezig was, ben ik vandaag opzoek naar de grotere lijnen. Wat maakt een groot werk goed? Balans en de juiste verhoudingen. En hoe vind je die? Door heel veel te proberen. Dat deed ik, maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik het nu weet. Gelukkig hoef ik dat nog niet, en als dat niet gebeurt is dat ook goed. Ik kan in ieder geval dit avontuur al presenteren.

DAY 2500.jpg

<p>Ik kwam laat op gang maar wist wat me te doen stond. Waar ik gisteren met details bezig was, ben ik vandaag opzoek naar de grotere lijnen. Wat maakt een groot werk goed? Balans en de juiste verhoudingen. En hoe vind je die? Door heel veel te proberen. Dat deed ik, maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik het nu weet. Gelukkig hoef ik dat nog niet, en als dat niet gebeurt is dat ook goed. Ik kan in ieder geval dit avontuur al presenteren. <br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38792/DAY 2500.jpg" alt="DAY 2500.jpg"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht