Overzicht van 24 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Tussen hemel en aarde

09:00 - 10:00

Tussen hemel en aarde KRO-NCRV

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.
Presentatie: Wilfred Kemp.
Het Zondagochtend Concert

11:00 - 12:15

Het Zondagochtend Concert AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

De Muziekfabriek

12:15 - 13:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Een prettige brug tussen zondagochtend- en zondagmiddagconcert. Rechtstreeks vanuit de Artiestenfoyer van het Concertgebouw in Amsterdam met elke week om 13.00 uur een 'minder bekend Stabat Mater'.
NPO Radio 4 Serious Request

13:00 - 14:00

NPO Radio 4 Serious Request AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

NPO Radio 4 maakt een uur lang samen met 3FM live radio vanuit het Glazen Huis in Apeldoorn voor Serious Request 2017. Presentatie is in handen van Ab Nieuwdorp en Sander Hogendoorn.
Het Zondagmiddagconcert

14:00 - 16:30

Het Zondagmiddagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

A. Rotterdams Philharmonisch Orkestaap van Zweden, dirigentnbsp; nton Bruckner - Symfonie nr.5br
/>erhaling van het concert gegeven op 8 oktober j.l. in de Doelen te Rotterdambr
/>br
/>. Koninklijk Concertgebouworkestrevor Pinnock, dirigentarlis Petersen, sopraanrsula Eittinger, altaniel Behle, tenorichael Nagy, basederlands Kamerkoornbsp; .S. Bach – Weihnachtsoratorium BWV 248, cantate 5 en 6br
/>erhaling van de Kerstmatinee 2016 gegeven in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.
Diskotabel

16:30 - 18:00

Diskotabel NTR

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Lex Bohlmeijer bespreekt nieuwe cd's met een panel van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek. Nieuwe opnamen van middeleeuws tot minimal, en natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrenten’. Vandaag aan tafel: sopraan Klaartje van Veldhoven, musicoloog Thiemo Wind en bariton Robbert Muuse.
Ernst Daniël

18:00 - 20:00

Ernst Daniël AVROTROS

Presentatie: Ernst Daniël Smid

In deze uitzending

Ernst Daniël is een programma met passie voor opera en operazangers, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Elke week staat een operazanger of -diva centraal en daarna hoort u hoogtepunten uit de beroemdste opera's.
Een portret van Jussi Björling

Johan Jonatan (Jussi) Björling (Borlänge, Dalarna, 2 of 5 februari 1911 – in de buurt van Stockholm, 9 september 1960) was een Zweedse tenor. Hij vormde samen met zijn vader en zijn twee broers een zanggroep, het Björlingkwartet, waarmee hij in het begin van de jaren twintig uit de 20e eeuw een tournee door de Verenigde Staten maakte. In 1938 werd hij als een van de eerste tenoren verbonden aan het Metropolitan Opera House te New York. Dit was het begin van een wereldwijde carrière als heldentenor in het belcantogenre. Op een lijst uit 1999 uitgegeven door het, nu niet meer bestaande, Engelse muziektijdschrift Classic cd, prijkt Jussi Björling op de eerste plaats van de beste honderd zangers en zangeressen van de 20e eeuw. In zijn geboorteplaats Borlänge is het Jussi Björlingmuseum aan hem gewijd. Hij werd in 2015 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame.

<p>Johan Jonatan (Jussi) Björling (Borlänge, Dalarna, 2 of 5 februari 1911 – in de buurt van Stockholm, 9 september 1960) was een Zweedse tenor. Hij vormde samen met zijn vader en zijn twee broers een zanggroep, het Björlingkwartet, waarmee hij in het begin van de jaren twintig uit de 20e eeuw een tournee door de Verenigde Staten maakte. In 1938 werd hij als een van de eerste tenoren verbonden aan het Metropolitan Opera House te New York. Dit was het begin van een wereldwijde carrière als heldentenor in het belcantogenre. Op een lijst uit 1999 uitgegeven door het, nu niet meer bestaande, Engelse muziektijdschrift Classic cd, prijkt Jussi Björling op de eerste plaats van de beste honderd zangers en zangeressen van de 20e eeuw. In zijn geboorteplaats Borlänge is het Jussi Björlingmuseum aan hem gewijd. Hij werd in 2015 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame.<br/></p>
Hoogtepunten uit Aïda van Verdi

Aida is een opera in vier akten van Giuseppe Verdi uit 1871. Het libretto is van de hand van Antonio Ghislanzoni gebaseerd op een thema van François Auguste Ferdinand Mariette en een schets in het Frans van Camille du Locle. De opdracht voor het schrijven van de opera is gegeven naar aanleiding van de opening van het nieuwe operagebouw van Caïro. De opera beleefde zijn première in Caïro op 24 december 1871 (onder leiding van Verdi’s vriend de contrabassist, componist en dirigent Giovanni Bottesini) en in Italië in het Teatro alla Scala in Milaan op 8 februari 1872 en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd bij de piramides van Gizeh.

<p>Aida is een opera in vier akten van Giuseppe Verdi uit 1871. Het libretto is van de hand van Antonio Ghislanzoni gebaseerd op een thema van François Auguste Ferdinand Mariette en een schets in het Frans van Camille du Locle. De opdracht voor het schrijven van de opera is gegeven naar aanleiding van de opening van het nieuwe operagebouw van Caïro. De opera beleefde zijn première in Caïro op 24 december 1871 (onder leiding van Verdi’s vriend de contrabassist, componist en dirigent Giovanni Bottesini) en in Italië in het Teatro alla Scala in Milaan op 8 februari 1872 en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd bij de piramides van Gizeh.<br/></p>
Avondconcert

20:00 - 23:00

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

B'Rock & Vocalconsort Berlin o.l.v. Benjamin Bayl:
J.S. Bach – Magnificat BWV 243
Kuhnau - Magnificat
MAX opname 16 december 2017 Zuiderstrandtheater, Scheveningen


Nicola Benedetti, viool & Alexej Grynyuk, piano:
Szymanovski - Drie mythes op. 30
Elgar - Vioolsonate op. 82
Beethoven - Sonate op. 47 'Kreutzer'
MAX opname 22 februari 2016, Concertgebouw Amsterdam


MAX
Vrije Geluiden

23:04 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht